Amalfikust te duur en druk? De Cilento kust is de oplossing
Een reiswebsite berekende dat je aan de Amalfikust op een dag zo € 220 per persoon uitgeeft aan maaltijden, vervoer en een hotelkamer. Wij zeggen: dat geld kun je op betere manieren uitgeven. Op zo’n 65 kilometer onder Amalfi ben je aan de minstens zo mooie Costiera Cilentana. De Italianen hebben dit gebied al omarmd, maar daarbuiten kent vrijwel niemand het. Hier red je het nog met € 70 per dag – en dat is inclusief overnachting (en ontbijt!) in een B&B met zwembad. Toch bang dat je iets mist? We zullen je even geruststellen.
4 redenen om naar de Cilento kust te gaan
Romantische vergezichten
Een diepblauwe zee, groene bergen, dorpjes die daar tegenaan geplakt lijken… Is er ook allemaal aan de Costiera Cilentana. De autoroute langs de Amalfikust is befaamd, maar de route langs de Costiera Cilentana doet daar niet voor onder. In Marina di Camerota begint een route die je langs de drie mooiste baaien brengt. De Cilento staat bekend om het schone zeewater en de kust is voor een groot deel beschermd natuurgebied. Maar rijd ook vooral die groene bergen in, want hier deel je de dorpen waarschijnlijk alleen met de lokale bevolking. Kom daar maar eens om, aan de Amalfikust.
Dorpjes aan zee
Volg je die kustroute, dan kom je vanzelf het ene na het andere piekfijne plaatsje tegen. Acciaroli heeft smalle straten vol bloemen en restaurants vol vis. Geloof je ons niet, geloof dan Hemingway. Hij verbleef hier tijdens zijn reis door Italië en werd zelfs bevriend met een lokale visser. Bij Marina di Camerota is het water kraakhelder en de stranden zanderig (tip: Cala Bianca), bij Cape Palinuro kun je duiken tussen de vele grotten in zee. Vissersdorp Scario is nog vrijwel onaangetast door het toerisme, om over het verlaten dorp San Severino maar te zwijgen.
Goed eten
Fluweelzachte limoncello? Check, maken ze ook aan de Costiera Cilentana. De allerverste vis? Komt met ladingen tegelijk uit de zee. Maar er is meer… Zo is buffelmozzarella hier een lokale specialiteit. En in Acciaroli zou het mediterrane dieet zijn uitgevonden. Bestel je antipasti della casa, dan krijg je allerlei lokale vleeswaren en kazen. Ook de gevulde ansjovis (alici imbottunati) en de pasta met kikkererwten (pasta a ceci) wil je proeven, net als de olijfolie uit de regio. En jawel, allemaal aanzienlijk goedkoper dan aan de Amalfikust.
Geschiedenis voor het oprapen
Oké, de Amalfikust heeft Pompeii in zijn achtertuin. Best indrukwekkend. Maar ken je Paestum al? Van deze Oud-Griekse stad staan nog meerdere imposante tempels overeind, net als een Romeins forum, een amfitheater, verschillende woonhuizen en wegen. Ook Agropoli is een topper voor geschiedenisliefhebbers: stadsmuren met toegangspoort en een kasteel op een heuvel. Nog niet verzadigd? Dan is er het middeleeuwse Castellabate, een van de borghi più belli d’Italia.