10 gratis dingen om te doen op vakantie

Een koffietje voor vijf euro, een verdriedubbelde huur en energieprijzen die de pan uitrijzen. Het leven is duur, maar een wijs iemand zei ooit: all best things in life are free. Je hoeft dan ook niet met een dikgevulde portemonnee op reis naar Italië. Er zijn genoeg dingen gratis en voor niets te doen. Daar houden wij Nederlanders van.

Gratis dingen die je kunt doen in Italië

1. Naar het strand

Onze favoriete bezigheid: zonnen. Een nieuw strand ontdekken en daar de hele dag chillen blijft gelukkig gratis. Ook in Italië kun je ervoor kiezen om naar een gratis strand te gaan en je eigen handdoek en picknickmand mee te nemen.

2. Free walking tour

Ben je nieuw in een Italiaanse stad en wil je andere mensen leren kennen en meer leren over de geschiedenis? In de grote steden worden er gratis tours georganiseerd. Op Free Walking Tour Italia kun je alle gratis activiteiten per stad vinden.

3. Ga wandelen

Of je nu een wandeling maakt door een stadspark of de ongerepte natuur van Italië in gaat, wandelen is de beste gratis activiteit. Je ziet zo nog eens wat van de omgeving en het is goed voor je brein. Wandelen verbetert je geheugen, het vermindert stress en zorgt voor een betere slaap.

4. Ga naar een museum

Maar… voor een museum moet je toch altijd betalen? Niet voor alle musea. In Milaan vind je bijvoorbeeld Hangar Bicocca, een museum voor hedendaagse kunst, wat voor iedereen gratis is. Ook wordt er in Italië Domenica al Museo georganiseerd waarbij museumbezoek voor iedereen gratis is op de eerste zondag van de maand. En deze musea in Rome zijn altijd gratis.

5. Vul je waterfles

Skip een trip naar de supermarkt om een flesje water te scoren. In alle grote steden van Italië vind je kleine fonteintjes waar je gratis je fles kunt bijvullen. In Florence staat er zelfs een fontein met bruiswater. Wat een luxe!

6. Ga op pad bij zonsopgang

De zonsondergang is mooi, maar ben je weleens supervroeg uit je bed gegaan om foto’s te maken bij zonsopgang? Niet alleen de stad is sereen als er nog niemand op straat is, ook de natuur bij zonsopgang is een feestje. De vogels die beginnen te fluiten, de eerste zonnestralen en de lucht die met de seconde verandert; een onbetaalbare ervaring.

7. Leer Italiaans

Installeer Duolingo of flirt met de Italiaanse bartender. De Italiaanse taal kun je helemaal gratis onder de knie krijgen.

8. Kerkhoppen

Italië heeft ’s werelds mooiste kerken en omdat het gebedshuizen zijn, zijn deze altijd gratis te bezoeken. Zelfs voor de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad hoef je niet te betalen.

9. Meetup

Een leuke app om te downloaden is Meetup. Een soort Tinder voor nieuwe evenementen en vrienden in de buurt. Je kunt er ook zelf evenementen op zetten.

10. Ga naar een lokale markt

Waar je ook gaat, een lokale markt bezoeken is een bijzondere ervaring. De wirwar aan kraampjes, hordes mensen en bijzondere geuren zijn het ontdekken waard. De meeste markten in Italië worden gehouden op het centrale plein en beginnen al ’s ochtends vroeg. Wees er op tijd bij, want rond het middaguur worden de meeste kramen weer opgeruimd.