Livigno is het goedkoopste skigebied van Italië

Voor veel mensen is wintersport in Italië niet de eerste keuze, omdat het duur zou zijn en het te ver reizen is. Klopt, maar er zijn ook uitzonderingen. Vlakbij de grens met Zwitserland vind je het skigebied Livigno. Op maar dertien uur rijden vanaf Utrecht, waar je nog voor normale prijzen een hotel kunt boeken en een skipas kunt kopen.

Waarom je wilt skiën in Livigno

Oké, oké, ik overtuig je dus met de prijs, maar is de wintersport er dan wel goed? Skigebied Livigno biedt 115 kilometer aan skipistes waar iedereen terecht kan. Voor freeriden, maar ook voor de minder grote sensatiezoekers die gewoon van een brede, goede piste af willen. Je hebt er 12 zwarte, 37 rode en 29 blauwe pistes. Ook zijn er genoeg liften en gondels aanwezig om je weer naar de top te brengen.

Doordat skigebied Livigno op een hoogte van 1.816 meter ligt, is het erg sneeuwzeker. Het wintersportseizoen loopt hier dan ook van november tot en met mei. Nog zo’n voordeel is dat dit skidorp tussen twee bergketens ligt en daardoor vrij beschermd ligt. Het is er vrijwel altijd zonnig, maar het enige minpuntje is dat het er wel erg koud kan worden. Maar daar kun je je natuurlijk op kleden.

Zo goedkoop is wintersport in skigebied Livigno

Ik heb onderzoek gedaan naar skipassen in bijvoorbeeld Hinterglemm en de Dolomieten. Daar betaal je veelal rond de € 70 à € 80 voor een skipas voor één dag. In Ski Livigno is dat maar tussen de € 33 en € 47 per dag. Dat kan dus op een hele week al een paar etentjes schelen.

Ook als je de prijzen vergelijkt voor het boeken van een hotel komt Livigno goed uit de verf. In januari zijn al bijna 80 procent van de accommodaties volgeboekt in gebieden zoals Hinterglemm en Val Thorens. Daar kun je voor zo’n 1.000 piek een week overnachten. In Livigno heb je nog volop keuze en betaal je rond de €500 à €700 voor een week in januari.

En het eten dan? Is dat zoveel duurder in Livigno? Van vette Amerikaanse hambo’s tot aan traditionele Noord-Italiaanse gerechten, skigebied Livigno biedt voor ieder wat wils en ook voor iedere portemonnee. La Posa is een bijna Michelin-waardig restaurant en serveert gerechten die iets weg hebben van kunstwerkjes. Voor een hoofdgerecht ben je daar max €30 kwijt. Bait dal Ghet heeft de beste pizza en pasta voor een tientje.

Hoe kan het dat skigebied Livigno zoveel goedkoper is dan andere skigebieden? Dit gebied in de Italiaanse Alpen is een belastingvrij dorp waardoor de prijzen hier gemiddeld lager liggen. Daarnaast is Livigno een behoorlijk goed bewaard geheim.