Gevulde courgettebloemen

Courgettebloemen zijn een van mijn favoriete ingrediënten, al is het alleen al vanwege hun looks. Vul en frituur je ze, dan heb je m’n favoriete snack te pakken: fiori di zucca fritti. En dat doe je heel eenvoudig zelf. Het enige wat je nodig hebt aan skills is een beetje voorzichtigheid, want de bloemen zijn fragiel.

In Italië liggen de supermarkten er ’s zomers vol mee, maar is het wel jagen op mooie exemplaren; ze verleppen al snel. Ga dus ook thuis op zoek naar heldergeel gekleurde bladeren die nog fier overeind staan, zoals je bij een echte bos bloemen doet. De courgettebloemen kun je supersimpel in alleen het beslagje hieronder frituren, maar zijn met de vulling van drie milde kazen nog veel lekkerder.

Recept voor gevulde courgettebloemen

Ingrediënten

  • 15 courgettebloemen
  • 200 g ricotta
  • 100 g mozzarella, gescheurd
  • 50 g Parmigiano Reggiano, geraspt
  • Peper en zout

Voor het beslag

  • 200 g bloem tipo 00
  • 160 ml bruiswater
  • Zout
  • Olie om in te frituren
  • 1 tl citroensap (optioneel)

Bereiding

  1. Was de courgettebloemen voorzichtig en verwijder de stamper, maar zorg ervoor dat de steel niet loskomt. Droog ze zachtjes met een doek.

2. Doe de bloem in een kom, voeg wat zout toe en beetje bij beetje het bruiswater, tot er geen klontjes meer in zitten. Bij gebrek aan bruiswater kun je ook kraanwater gebruiken met een theelepel bakpoeder, laat het beslag dan een halfuur rusten in de koelkast.

3. Warm de olie vast op in een hoge koekenpan die ruim onderstaat.

4. Meng in een kom de gescheurde mozzarella, Parmezaanse kaas en ricotta en breng op smaak met zout en peper. Vul de courgettebloemen met het kaasmengsel en vouw ze voorzichtig dicht.

5. Doe nu snel de gevulde courgettebloemen in het beslag en zorg ervoor dat ze niet opengaan. Bak de gevulde courgettebloemen in de hete olie, een minuut per kant of tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken uit de olie op keukenpapier en serveer nog warm. Besprenkel eventueel met citroensap.