Crema al mascarpone (om elke panettone lekker mee te maken)
Panettone kun je geen allemansvriend noemen. Veel mensen vinden het lekker, Italianen vinden het fantastisch en dan zijn er nog de leken zoals ik die het niet heel anders vinden smaken dan een krentenbol met wat sinaasappelaroma. Het seizoen is weer aangebroken in Italië, dat wil zeggen dat het eten ervan bijna verplicht is. Maar geen paniek, op deze manier is panettone altijd lekker.
Mascarponecrème is een zoete, vanille-achtige room (met mascarpone uiteraard) waarin je de panettone kunt dippen. Maar als het aan mij lag, zou je er ook een bad in mogen nemen. Het is gewoon extréém, lekker. Op de een of andere manier krijg je het gevoel alsof je appeltaart met slagroom eet. En in tegenstelling tot panettone is er niemand die niet van appeltaart met slagroom houdt.
Recept voor crema al mascarpone
Voor 4 personen – bereidingstijd: 10 minuten
Ingrediënten
- 250 g mascarpone
- 200 ml slagroom (bij voorkeur koud)
- 50 g poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel amaretto of een andere likeur (optioneel)
- Schil van 1 halve citroen
Bereidingswijze
1. Begin met het opkloppen van de slagroom. Gebruik een elektrische mixer of een garde om de slagroom in een kom te kloppen totdat deze stijf is. Zorg ervoor dat de slagroom goed koud is, dat helpt bij het beter stijf worden.
2. Doe de mascarpone in een andere kom en meng het voorzichtig met de poedersuiker en vanille-extract. Je kunt ook de citroenschil toevoegen voor een extra frisse smaak. Meng het met een lepel of garde totdat het een gladde en luchtige massa wordt.
3. Voeg nu voorzichtig de opgeklopte slagroom toe aan het mascarpone-mengsel. Gebruik een spatel of een garde om het voorzichtig door elkaar te vouwen. Doe dit langzaam, zodat je een luchtige en romige textuur krijgt. Probeer niet te roeren, maar vouw de ingrediënten door elkaar om de luchtigheid te behouden.
4. Voeg een eetlepel amaretto of een andere likeur toe voor extra smaak, maar dit is helemaal naar smaak. Serveer de mascarponecrème direct bij de panettone. Je kunt het over de panettone scheppen of ernaast serveren als een dip. Het is ook lekker om de crème met een lepel bovenop de panettone te doen en eventueel met wat extra poedersuiker of geroosterde amandelen overheen te strooien.