Daten in Italië is heel anders dan in Nederland

Daten Italië

Daten: dat gaat er in elk land, in elke cultuur, compleet anders aan toe. En zo is er ook een groot verschil tussen de Italianen en de Nederlanders. Sterker nog, de Italianen zouden bekend staan om hun bepaalde manier van daten én om de hoeveelheid mannen die op latere leeftijd nog bij hun ouders woont.

Volgens The Culture Trip is er namelijk wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, mocht je er met een Italiaan vandoor willen gaan. Sterker nog, er zijn 12 (!) punten die je even in je achterhoofd moet houden. En die zijn echt niet allemaal even positief. Sommige problemen lijken onbelangrijk (‘ze gaan overal heen met de auto’ hoeft natuurlijk niet erg te zijn, al klinkt toeren op een oude Vespa wel iets romantischer), maar andere punten zijn toch wel iets problematischer.

Altijd te laat

Zo waarschuwen ze je: Italianen komen áltijd te laat. Ja, dus ook op die date die voor jou best wel belangrijk is. Blijkbaar werkt het hele concept van tijd iets anders in Italië en zijn tien minuutjes later echt nessun problema. Verwacht daar dus geen excuses voor; die komen pas na het twitnig-minuten-punt. Oftewel: is je date meer dan twintig minuten te laat, dan pas gaat de klok eigenlijk tellen.

Thuiswoners

Niet schrikken: 81 procent van de Italianen tussen de 15 en 29 woont nog thuis. Grote kans dus dat jouw date nog bij z’n ouders woont als je voor jong gaat. Dat hoeft niet altijd een afknapper te zijn voor iedereen, maar wel goed om in je achterhoofd te houden – en om misschien te vragen aan je date.

De rekening

Qua gendergelijkheid loopt Italië nog behoorlijk achter op de rest van de wereld, lijkt wel. Dat kan natuurlijk iets zijn waar je wel op valt: mannen betalen steevast de rekening, maar die vallen wel doorgaans vooral op vrouwen die hard to get spelen. Hier kan je (hoop ik) zelf ook wel een beetje verandering in brengen: gewoon splitten die rekening, zeker als je meerdere dates hebt gehad. Going Dutch heet dat natuurlijk, dus als Nederlander kan je dat best wel doordrukken.

Toekomstperspectief

Nu schijnt het dus ook dat Italianen behoorlijk veel last hebben van bindingsangst en dan kan het dus wel een tijdje duren voor je echt het idee hebt dat er iets serieus uit kan komen. Volgens The Culture Trip is er een manier om te weten of hij/zij toekomst met je ziet: vertelt hij over je aan zijn omgeving, dan zit je gebakken en dan word je wie weet wel zijn of haar fidanzato/fidanzata.

Geen koffie maar wijn

Zijn er dan alleen maar nadelen aan het daten met Italianen? Welnee. Een koffiedate, daar doen ze niet aan, maar een aperitivo is een gebruikelijker date. Oftewel, snacks en drankjes voor het avondeten. En mocht het goed gaan, dan blijven jullie natuurlijk hangen voor het diner. Klinkt uiteindelijk toch best wel verleidelijk hè, zo’n Italiaans afspraakje?

Bron: The Culture Trip