10x Italiaans toetje als afsluiter van een feestelijk diner
Italianen, die snappen het dessert wel. En gezien eenvoud de Italiaanse keuken siert, is een simpel Italiaans toetje zo gevonden en gemaakt. Ik verzamelde de lekkerste makkelijke toetjes, maar óók een stel decadente desserts om indruk te maken bij het afsluiten van een feestdiner. Van ijs in citroenen en klassieke tiramisu tot kaneelcannoli en brownies met dulce de leche – hiermee kunnen je gasten niet wachten tot het diner bijna voorbij is.
- Naar onze feestelijke Italiaanse voorgerechten »
- Naar onze feestelijke Italiaanse hoofdgerechten »
- Naar de perfecte Italiaanse kaasplank »
10x feestelijk Italiaans toetje
1. Bevroren citroenen met romig citroen-ijs
Met dit recept waan je je binnen slechts twintig minuten, en vier uur achterover leunen als het ijs in de vriezer zit, aan de Amalfikust. Het ijs maak je zelf en dat klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Als je een ijsmachine hebt helpt dat, maar ook zonder is dit recept snel en makkelijk te maken.
2. Cantuccini crème brûlée
Met dit recept voor cantuccini-crème brûlée haal je Florence in huis zonder dat je een vliegtuig hoeft te pakken. Het maken van crème brûlée klinkt misschien ingewikkeld, maar is eigenlijk een stuk eenvoudiger dan het lijkt. Dus ben je nog aan het nadenken wat je wilt serveren tijdens de feestdagen of gewoon een andere feestelijkheid? Twijfel niet langer en maak dit.
3. Ricotta montata met rum en amarenekersen
Dit fantastische huwelijk van zalig romige, gezoete ricotta met verkruimelde amarettikoekjes en ingelegde kersen is in Italië al vele eeuwen een klassieker; het lekkerst zijn de amarenakersen van Fabbri, in de bekende blauw-witte potjes, maar als je die niet kunt krijgen kan het ook met verse frambozen en aardbeien.
4. Klassieke tiramisu
Het populairste Italiaanse toetje buiten Italië, tiramisu, werd nog niet zo heel lang geleden in Treviso als eerste gemaakt. Bij restaurant Toscanini weten ze als geen ander hoe je de lekkerste maakt. Of er overigens wel of geen alcohol in tiramisu moet lees je hier, maar ik vind het persoonlijk een kwestie van smaak. In deze variant zit het in ieder geval wel, maar weglaten mag.
5. Tiramisu in 10 minuten
Weinig tijd voor je Italiaanse toetje? Met tiramisu kun je stiekem ook gewoon een shortcut nemen, waardoor hij in tien minuutjes op tafel staat. Ik beloof dat ook deze ontzettend lekker is.
Ook lekker: 6x tiramisu met een twist »
6. Crema di caffè
Het allersimpelste en allerlekkerste Italiaanse dessert dat er is? Dat is crema di caffè. Het koffietoetje is luchtig, romig en heeft een perfecte zoete balans. Nu vonden we een truc waarmee je dit koffietoetje wel héél makkelijk maakt. En daarvoor heb je nodig: drie ingrediënten en… een lege colafles.
7. Huisgemaakt pistache-ijs
Zelf ijs maken is echt peanuts. Of pistachenuts, kunnen we dit geval misschien beter zeggen. Je hebt geen ingewikkelde machines of dure ijsmakers nodig. Een blender volstaat.
8. Kaneelcannoli met ganache en cacaobonen
Niet je klassieke Siciliaanse ricotta-cannoli, maar een verfijnde versie uit de Chocolade-editie van De Zilveren Lepel. Deze cannoli vragen wat tijd en handigheid, maar daarmee heb je wel een beeldschone toet.
9. Aperol Spritz-sorbetijs
Gemaakt met Aperol, prosecco en versgeperst sinaasappelsap is dit lichte en boozy sorbetijs werkelijk waar delizioso. Nou weten we allemaal dat alcohol omtoveren tot een sorbet door het te laten bevriezen niet altijd even makkelijk is, maar als je deze simpele stappen in het nauwkeurig recept volgt én een ijsmachine hebt moet het 100 procent lukken.
10. Brownies met dulce de leche
Dulce de leche is een soort dikke karamelsaus. Dat klinkt nét niet Italiaans, en dat is het ook niet. Met name in Argentinië is het publieksfavoriet, maar de Italiaanse kookbijbel De Zilveren Lepel omarmt het zeker ook. Alsof brownies nog niet lekker genoeg zijn… hierna wil je nooit meer anders.