De Italiaanse bruiloft, van serenade tot het gescheurde stukje sluier

Italiaanse huwelijkstradities

Het klinkt toch zó romantisch, trouwen in Italië? In een prachtig landhuis in Florence bijvoorbeeld, of juist ergens bij de kust van Positano… Ja, daar droomt menig romanticus bij weg, denk ik. Maar hoe gaan Italiaanse bruiloften er écht aan toe? Ze hebben in Bella Italia namelijk heel wat andere tradities dan hier in Nederland.

Zoals deze zes. Maar zeg eerlijk: alle zes klinken ze eigenlijk als iets wat we best ook in Nederland kunnen doen, toch? Vooral nummer 1 vind ikzelf heel leuk.

1. La Serenata

Vooral in Zuid-Italië is dit een traditie bij bruiloften: de nacht voor het huwelijk brengt de bruidegom een serenade onder het raam van zijn aanstaande bruid. Zij weet dan van niets (tenminste, niet hoe laat dit zal plaatsvinden en ze wordt van tevoren niet ingelicht) en wordt wakker van het geluid van de muzikanten en de zang van haar bruidegom. Voelt wel heel erg Romeo en Juliet, nietwaar?

2. Bijgeloof

Om er verzekerd van te zijn dat hun trouwdag voorspoedig verloopt, heeft de bruidegom vaak een stukje ijzer in zijn zak en scheurt de bruid een stukje in haar sluier. Ai, dat laatste klinkt als best wel zonde, maar alles voor een mooie toekomst.

3. De datum

Italiaanse bruiloften vinden het liefst niet op vrijdag plaats, dat is namelijk de dag waarop duivelse geesten opkomen die slecht geluk overbrengen. Liever op een zondag, want deze dag staat voor vruchtbaarheid en voorspoed; in Italië is de zondag een echte geluksdag.

4. Taglio della cravatte

Bij deze traditie wordt de stropdas van de bruidegom geveild onder de gasten van het feest. De das wordt in verschillende stukken geknipt en hoe hoger het bedrag is dat wordt geboden, hoe groter het stuk van de das voor de uiteindelijke ‘winnaar’ van de veiling is.

5. Bomboniere

Dit zien we ook wel eens in Nederland maar is in Italië een echte traditie: een bedankje dat aan de gasten wordt meegegeven. Aan het einde van het diner krijgt elke gast dit geserveerd op tafel. Meestal bevat dit bedankje een klein cadeautje, confetti (in Italië zijn dat gesuikerde amandelen) en bedrukte linten. Grappig: het aantal gesuikerde amandelen moet een oneven getal zijn (liefst vijf of zeven stuks), want dat brengt geluk. Elk stuk staat voor iets: rijkdom, geluk, gezondheid, vruchtbaarheid en een lang leven.

6. Het boeket

Net als in Nederland wordt het boeket na de ceremonie door de bruid naar achteren gegooid en wie het vangt zal dan (zo gaat het verhaal) de eerstvolgende zijn die trouwt. Het boeket is bij Italiaanse bruiloften ook het laatste geschenk van de bruidegom aan zijn bruid, voordat ze zijn vrouw wordt, en volgens traditie moet de bruidegom dit dan ook betalen.