Die typische 80’s look? Hebben we aan deze mensen te danken

Da ModMod

Je las het als eerste bij onze collega’s van ModMod: de laatste jaren is niet één decennium zoveel gebruikt als de 80’s. Maar waar komt die typische 80’s look vandaan? Het antwoord zal je verbazen.

The Memphis Group

Volgens YouTube-kanaal Vox komt het uit Italië. Om precies te zijn een design collectief genaamd The Memphis Group. Die niets met de VS hebben te maken, maar met het Bob Dylan-lied: Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again. The Memphis Group wilde iets dat tegen de modernistische designinvloeden in ging. Ze gingen weg van functionaliteit en kozen voor ironie en rebelsheid. Die kitscherige flashy stijl is wat wij zijn gaan herkennen als de 80’s look.

Dit was onder leiding van de Italiaanse architect Ettore Sottsass. Het collectief bestond uit ontwerpers en architecten van over de hele wereld: Italië, Japan, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Amerika. Ze wilden breken met het modernisme, een stijl die ontwerpers verplichtte veel regels te volgen.

In context

De eerste show van de Memphis Group vond plaats in Milaan, op de Salone del Mobile Milano, in 1981. Hier waren de ‘Bel Air’-stoel te zien, met een plastic bal als onderdeel van de poot, en de kleurrijke ‘Carlton’-boekenkast. De beurs was zo druk dat Sottsas, op weg naar de hal, dacht dat er een bom was afgegaan in het centrum van Milaan. De New York Times schreef dat de show ‘sommige mensen shockeerde en andere amuseerde, maar iedereen die de beurs bezocht in een staat van grote opwinding bracht’.

Volgens Glenn Adamson, een onderzoeker aan het Yale Center of British Art, sloeg de designtrend zeer snel aan: “Het was een enorm fenomeen, en je zag dat het heel, heel snel aansloeg als het uiterlijk van de jaren 80. Hoe dat gebeurde is mode. Ik vind het altijd belangrijk dat het vrijwel gelijktijdig gebeurde met MTV, dat ook in 1981 werd gelanceerd. En als je aan het logo van MTV denkt met al die kleuren en patronen en de krassende graphics, dan komt dat duidelijk dicht in de buurt van de grafische ontwerpen die uit Italië kwamen, dat was de context waarin Memphis ontstond.”

Check hieronder hoe precies. Kijk, leren we ook nog eens wat van het Internet in plaats van weer een viral.

Bron: ModMod