Vraag het Italianen zelf: eten Italianen alleen Italiaans?

Italië is het meest fantastische land ter wereld, maar ook een land vol eigenaardigheden, mythes, stereotyperingen, kleine gedragsregels, rituelen en gewoontes. Maar klopt het eigenlijk wel wat je zoal hoort? Zijn alle Italiaanse mannen romantisch? Mag je écht geen cappuccino drinken na elf uur? En de vraag van vandaag: eten Italianen echt alleen maar Italiaans?

Italianen zijn over het algemeen nogal fan van, tja, Italiaans eten. In de doorsnee supermarkt vind je meestal een minischap waar je wat kant-en-klaar Tex-mex-pakjes, noedels en, als je geluk hebt, een potje tahin kunt vinden. Maar is het aanbod zo schaars omdat mensen het niet kopen, of kopen mensen het niet omdat het aanbod zo schaars is? Is eenkennigheid de norm? Geldt ‘wat de boer niet kent, dat eet hij niet’ voor de gehele laars? Hoe gaat het er in de keukens van Italianen aan toe? Wordt er echt alleen Italiaans gegeten?

Eten Italianen écht alleen Italiaans?

Livia, 36 jaar, zou nooit met Italiaanse mannen daten (op haar vriend na)

‘Nee, ik denk het niet. Ik vind het heerlijk om met smaakmakers te koken die van oorsprong niet uit Italië komen, zoals vissaus of sesamolie. Maar ik heb bijvoorbeeld een kookboek gekocht van Yotam Ottolenghi en ik denk dat ik meer dan de helft van de recepten niet kon koken omdat die producten hier niet verkrijgbaar zijn, denk aan za’atar, sumak of harissa. Ik durf te wedden dat als je dit aan mensen op straat vraagt, bijna niemand er ooit van gehoord heeft. Koriander en dille liggen vaak te verpieteren in de supermarkt.’

Alessio, 32 jaar, vindt pasta afgieten een levensgevaarlijke activiteit

‘Dat klopt wel, ja. Ik zou graag willen dat het anders was, maar het is toch echt zo. Sushi of zoiets eet ik wel eens buiten de deur, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik een pizza net zo lekker vind. Thuis kookte mijn moeder alleen maar Italiaans en zelf doe ik eigenlijk niet veel anders. Kan ook te maken hebben met dat ik niet zo goed kan koken. Maar pasta koken, en een knoflook en pepertje fruiten, kan iedereen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar naast sushi en Chinees heb ik nog nooit iets uit een andere keuken geproefd.’

Francesca, 83 jaar, naar de kapper gaan is momenteel haar favoriete uitstapje

‘Wat bedoel je anders dan Italiaans? Voor ons is Italiaans de ‘normale’ keuken. En binnen die keuken is zoveel variatie te vinden dat het niet zo snel verveelt. Ik eet het al 83 jaar en ben er nog steeds niet op uitgekeken. Ik vind andere keukens te sterke smaken hebben. Denk aan veel kruiden en specerijen, veel boter of bijvoorbeeld veel rauwe vis en rauwe ui. Zo sterk dat je er bijna buikpijn van krijgt. De Italiaanse keuken is puur, lekker en gezond.’

Martina, 25 jaar, leerde koken van haar moeder maar kan het nu beter dan zij

‘Ja, we koken overwegend, of nou ja, eigenlijk alleen maar, Italiaans. Dat komt omdat alles er is: vis, vlees, rijst, brood, groenten, pasta, pikant, mild, rustiek, wild, noem maar op. Als ik een andere keuken dan Italiaans wil eten, doe ik dat buiten de deur. Sesamolie kun je niet eens kopen in het dorp waar ik woon. Het meest exotische product dat hier in de supermarkt ligt, is barbecuesaus.’

Vincenzo, 53 jaar, zoekt graag paddenstoelen (het liefst alleen)

‘Zelf kook ik nooit, bakken doe ik wel, maar dat zijn dan voornamelijk traditionele recepten, zoals kastanjekoekjes of een kerstbaksel. Mijn vrouw kookt eigenlijk alleen maar traditionele recepten, die overigens altijd lekker zijn. Voor mij verveelt de Italiaanse keuken nooit. Nooit.’