Franciacorta, het allerbeste alternatief voor champagne

Toen ik Fenny sprak over haar favoriete kerstwijnen tipte ze een Italiaanse bubbel als aperitief. Het bracht bij mij een heerlijke herinnering naar boven van een van mijn zomers in Italië. Daar dronk ik diezelfde wijn: Franciacorta, het Italiaanse antwoord op champagne dat niet onderdoet voor de Franse koningin der mousserende wijnen.
De champagne van Italië
Na een lange dag in Rome – ik verslond letterlijk dertig kilometer te voet – liep ik richting mijn Airbnb, waar mijn aandacht op de hoek van de straat getrokken werd door een klein, knus barretje met de naam Vino e Vinili. Er werden platen gedraaid met de deuren wagenwijd open, en een tiental mensen stond gezellig met een glas wijn in de hand te kletsen in de zaak en op de stoep. Dat de twijfel om naar huis te gaan bij mij direct insloeg, merkte de eigenaar van de bar ook op; hij riep en vroeg of ik geen wijntje wilde. En nee zeggen tegen wijn, daar doe ik niet aan. Totaal haaks op mijn comfort zone besloot ik: andiamo.
Binnen raakte ik aan de praat met een groepje, waarvan een vriendelijke Deen vroeg of ik een glaasje wilde van wat hij dronk. Volgens hem een Italiaanse bubbel die zéker zo lekker was als champagne, die ik moest proberen. Liet ik mij geen twee keer zeggen. Lang verhaal kort: hierbij dus al drie man in één stuk die deze gedeugde concurrent van champie in jouw glas willen zien, en daar is het dit weekend het perfecte moment voor.
Over Franciacorta
Dus even over die Franciacorta. Rondom Brescia, een stad in Lombardije, wordt de mousserende wijn gemaakt op dezelfde wijze als champagne. Bij deze méthode traditionelle vindt de tweede vergisting die de bubbeltjes veroorzaakt plaats in de fles waarin de wijn verkocht wordt. Het klusje is kostbaarder en tijdrovender dan in tanks, wat weggelegd is voor mousserende wijn in het hogere segment. Anders dan bij bijvoorbeeld fruitige prosecco of Asti-wijnen levert dat een frisse wijn op met zachte bubbel en gistachtige smaken, die door de wat warmere omgeving íets meer fruit laat zien dan een champagne. Ook de druiven die gebruikt moeten worden voor een Franciacorta zijn gelijk aan die van champagne: een minimum van 50 procent Chardonnay en Pinot Nero.
De Italiaanse bubbel is in Italië zo gewaardeerd dat wij er op de markt maar weinig van zien. Zo zet je zowaar nog iets exclusievers op tafel. Franciacorta kopen? Een paar termen om te herkennen:
- Franciacorta Satèn is een soort Blanc de Blancs en wordt enkel gemaakt van witte druiven. Hij rijpt zes maanden langer dan de ‘gewone’, 24 maanden in totaal.
- Franciacorta Rosé rijpt ook 24 maanden en wordt gemaakt met Pinot Noir, die de roze bubbel wat rood fruit en body meegeven.
- Millesimato is een vintage en wordt gemaakt van druiven uit één jaar. Deze rijpt minimaal 30 maanden en is daardoor complexer.
- Riserva wordt ook ook gemaakt van druiven uit één oogstjaar en ligt minimaal 60 maanden op de fles.
- De zoetheid van de wijn wordt aangegeven zoals in het Frans: Extra brut is beendroog, Brut het meest gedronken en vanaf Dry naar Demi-Sec loopt de zoetheid op.