7 geheime weetjes over Napels die je omverblazen
Denk je alles te weten over de stad waar je op iedere hoek van de straat de Italiaanse tradities voelt, de historie rijkelijk vloeit en het eerder hysterisch druk dan vredig is – oftewel Napels? Think again. In dit artikel komen zeven weetjes voorbij, waarvan je op het puntje van je stoel gaat zitten – of er bijna vanaf valt. Ja, echt. Dus, pak een glas water, lees aandachtig en steel – door te pas en te onpas een feitje in de groep te gooien – de show tijdens een stedentrip naar deze stad. Wordt het reisgezelschap vast ’n zeker heel blij van. En jijzelf natuurlijk ook.
7x weetjes over Napels die je omverblazen
1. Gesluierde Christus in de Sansevero Kapel
Je kent ‘m vast: de gesluierde Christus in de Sansevero kapel. Voor de leken onder ons, dat is een van de meest bijzondere en symbolische werken van de Napolitaanse barokke kunst. De credits voor dit meestwerk gaan naar Giuseppe Sanmartino, die deze taak in 1753 op zich nam. De marmeren sluier over het lichaam van Christus wekt de illusie van een zijdezachte stof die je keer op keer aan wil raken. Dat blijft gewoon bijzonder.
2. Romeins theater van Anticaglia
Het zal je maar gebeuren: wonen boven een oud Romeins theater. Voor sommige Napolitanen in het historische centrum, is dat de realiteit. Helaas kunnen ze geen gratis tickets meer krijgen wegens geluidsoverlast of genieten van de optredens vanaf het balkon. Wat ze wél kunnen doen is pronken met zo’n bijzondere kelder. Het theater is meer dan tweeduizend jaar oud en is te vinden Decumano Superiore. Leuk: het theater was geliefd door keizer Nero. Hij maakte hier ook z’n debuut door een van zijn gedichten hardop voor te lezen.
3. Castel dell’Ovo en de legende van Vergilius
Ja, goochelaar en dichter Virgil flikt het opnieuw: terugkeren als legende in Napels. Het verhaal gaat dat hij een magisch ei in de fundering van Castel dell’Ovo heeft verstopt. Waarom in godsnaam, hoor ik je denken. Nou, omdat dat de stabiliteit van het kasteel zou garanderen. Breekt het ei? Volgens de mythe stort dan de hele bende in elkaar. Dat zou best kunnen kloppen, want het ei is nog door niemand gevonden, en het kasteel staat er nog prima bij. Die mythe is misschien zo gek nog niet.
4. Historisch centrum van Europa
Ooit gewandeld door het historische centrum van Napels? Heerlijke plek hè, met al z’n kronkelstraten, paleizen en kerken. Als je destijds had geweten dat je door het grootste historische centrum van Europa wandelde, voelde het misschien nóg leuker. Met zeventien vierkante kilometer (lees: de gehele oppervlakte van Amersfoort) is de kans groot dat je nog niet uitgewandeld bent. Kortom: genoeg reden om het in 1995 tot UNESCO-wereldergoed uitgeroepen gebied, nog een keer te bezoeken.
5. Piazza Plebiscito en koningin Margherita
Waar je voorheen nietsvermoedend over het plein Piazza Plebiscito – dat zowel het Koninklijk Paleis als de Kerk van San Francesco di Paola met zijn koepel verbindt – wandelde, zal dat vanaf nu wel anders zijn. Luister goed: het verhaal gaat dat in de tijd dat koningin Margherita over het land regeerde, ze een ‘spel’ in het leven had geroepen. Ze bood gevangen de kans op vrijheid, wanneer ze geblinddoekt het plein overstaken en in het midden van de twee standbeelden van San Francesco di Paola voor de deur, tot stilstand kwamen. Wat blijkt? Een onmogelijke taak, want geen enkele gevangenen is het ooit gelukt. De mislukte pogingen bewezen in die tijd keer op keer dat ontsnappen aan de machtige kroon nooit zal lukken. Of dit spel echt heeft bestaan, blijft gissen.
6. Schat van San Gennaro
Juwelen (lees: de ketting van San Gennaro), standbeelden en heilige kunstwerken maken samen de schat van San Gennaro. Een knap staaltje cultureel erfgoed en een flinke vondst als je die tegen het lijf loopt. Al zal dat in geen honderd jaar gebeuren. Het is een van de rijkste schatten ter wereld, zelfs waardevoller dan de Engelse kroon. Nou, dan snap je dus wel hoe waardevol die verzameling precies is. Waar je ‘m kunt vinden? In de kathedraal met vele beveiliging om zich heen.
7. Twaalf duivels van Virgil
Tijdens een trip naar Napels is zo’n park als Vergilian Park, geen overbodige luxe. Hier kun je even tot rust komen in alle chaos. Naast een plek om even te relaxen, is het ook de rustplaats van – zoals de naam al doet vermoeden – de Latijnse dichter Vergilius. Volgens de legende vond hij hier een fles met twaalf duivels, verlangend naar vrijheid. Mensen zeggen dat zij hun geheimen van zwarte magie aan hem vertelden, in ruil voor bevrijding. Zal het waar zijn?