Een route door de caruggi vol verrassingen van Genua

Genova

Genua staat voornamelijk bekend als de grootste havenstad van Italië en hoofdstad van de regio Ligurië. Er vertrekken veerboten naar onder andere Corsica, Sicilië en meer kustplaatsen aan de Middellandse Zee. Maar de stad is veel meer dan enkel een vertrekpunt.

Genova (op z’n Italiaans) is rijk aan historie en droeg vroeger de naam Dominate dei Mari, ofwel Heerser van de Zee. De stad is uitgebloeid tot een openluchtmuseum vol leuke barretjes en verstopte plekken om te ontdekken. Ik neem je mee door de ontelbaar vele smalle straatjes, die ook wel caruggi worden genoemd. Deze straatjes zorgen ervoor dat de stad voelt als een labyrint, waarbij je in iedere hoek iets nieuws tegenkomt en zo uren door kunt lopen.

Struinen door de caruggi

In de oude haven van de stad, ook wel de Porto Antico genoemd, start je met een wandeltocht richting de Via Lomellini, waar je Pancifico Sebastiano vindt. Hier begin je met een goed ontbijtje zoals ze dat in Italië doen: brioche e caffè. Wanneer je de bakkerij inloopt komt niet alleen de geur van heerlijke versgebakken broden op je af, maar ook het gevoel alsof je zestig jaar terug de tijd in gaat. Het interieur is een bezoek aan de Italiaanse jaren 60 en het personeel staat er bijna net zo lang.

Niet ver daar vandaan, als je niet verdwaald raakt, vind je Antico Forno Ursida. Ook deze bakkerij heeft een gedateerd interieur, maar óók een groot aanbod Italiaanse biscotti. Tussendoor is het leuk om de Palazzi dei Rolli te ontdekken, een collectie van 42 paleizen in het oude centrum. Hier ontdek je onder meer de kunstcollecties van de drie palazzi Rosso, Bianco en Tursi en leer je over de bijzondere geschiedenis van de stad. In dezelfde straat als de palazzi (Via Garibaldi 12) vind je dé lifestylewinkel van Genua. Al koop je er niks, is de winkel op zichzelf bezoeken al een avontuur. Italiaans interieurdesign valt met geen enkel land te vergelijken, neem bijvoorbeeld de ontwerpen van Minotti.

De bars van Genua

Om de tocht af te maken loop je naar Piazza Ferrari. Nee, daar kom je geen enkele Ferrari of snelle sportauto tegen, maar een prachtig plein dat zich in de avond vult met italianen die samen komen voor aperativo en socializzare. Het plein heeft barretjes, strakke Italiaanse cocktailbars en vanuit de caruggi hoor je livemuziek klinken. Wijk je iets af van het plein, dan heb je dichtbij de bars Il Mugugno en Bar 8 rosso zitten. Bij binnenkomst verwacht je niet veel van de tentjes zelf, maar laat je verrassen door de sfeer, Italiaanse voorafjes en een goed glas Aperol. Wil je echt tussen de locali zitten dan is bar La Cialroneria de perfecte plek. Wil je de stad vanaf een hoger punt bekijken, dan is de klim naar het plekje Spianata di Casteletto het zeker waard. Hier kijk je uit over heel Genua en zitten veel mensen in de avond met een flesje wijn te borrelen bij het prachtige uitzicht.

Il vero pesto alla Genovese

Vaak vergeten mensen dat pesto van origine uit Genua komt, vandaar ook de naam Pesto alla Genovese. Dus wanneer je Genua bezoekt, raad ik je aan om de beste maar dan ook de beste pasta pesto te proeven bij het restaurant Il Genovese. Probeer dan ook gelijk de Ligurische pastasoort trofie, die bij veel mensen nog altijd onbekend is. En aangezien de stad de grootste havenstad van Italië is, moet je een van de verse visgerechten proberen. Naast het Casa di Cristoforo Colombo (waar de enige echte Columbus opgroeide) zit Ristorante Santa Teresa, waar verse vis iedere dag op het menu staat. Een van de vele leuke manieren om geïntroduceerd te worden aan de stad Genua.