Gondoliers gezocht: Venetië doet oproep voor het meest traditionele beroep van de stad

Wat mijn dood zou worden, kan een ander z’n brood worden. Ik zou ten onder gaan aan wel gêne als onhandigheid, en daarbij ook nog een hordes toeristen mee kopje onder nemen. Maar ja, wellicht ben jij wel in de wieg gelegd voor deze bijzondere baan. Venetië is op zoek naar gondeliers om het meest typerende beroep van de stad uit te voeren. Een bak ervaring is niet nodig, want de stad biedt je gondelvaarlessen en meer.

Traditie voortzetten

Zoals de rondvaartboot in Amsterdam niet weg te denken is uit de grachten, is de gondel dat niet uit de kanalen Venetië. Het is alleen een iets charmanter beeld, met de ploeterende gondelier in gestreept shirt met strohoed op de houten schuitjes in plaats van een grote varende hop-on-hop-off-bus met chauf in blouse met korte mouw. Een toeristische trekpleister, maar ook een traditie die al een eeuwigheid bestaat (sinds 1094, om precies te zijn) en de stad Venetië maar wat graag wil behouden. En daar is nieuwe aanwas voor nodig in de vorm van kapteins.

Arte del Gondoliere

De basisvereisten om gondelier te worden zijn een leeftijd van boven de achttien jaar, een afgeronde middelbare school, een zwemdiploma en een certificaat van goede gezondheid. Bezit je die, dan kun je je aanmelden voor de training van Arte del Gondoliere, oftewel de kunst van het gondelier-zijn. Daar bewijs je of je kunt roeien, of dat je tenminste kunt laten zien dat je het in je zou hebben om het te leren.

De theorielessen duren dertig uur waarna een waterwegenexamen van de verkeersregels wordt afgelegd. Ook komt er Engelse en Franse les bij kijken over geschiedenis, kunst en cultuur van Venetië, met extra aandacht voor de bouw van de stad en de waterwegen. Van een meester-gondelier leer je in tien uur onder meer roeien met één spaan. Allemaal best handig, als je zo’n gevaarte van elf meter en zeshonderd kilo de baas wil zijn.

Gondelier worden in Venetië

Paar leuke feitjes over je wellicht toekomstige baan: momenteel roeien er zo’n 433 gondeliers rond in de wateren van La Serenissima. Vroeger mochten dat alleen mannen zijn en werd het ambacht doorgegeven op enkel zoons, in 2009 maakte de eerste vrouwelijke gondelier daar een eind aan en inmiddels zijn er veertien vrouwen baas over zo’n bootje. Dus, interesse? Aanmelden kan hier tot 27 augustus middernacht.