Dit Italiaanse eiland lokt digital nomads met gratis huurhuizen

Heb jij net als ik zo’n lekker baantje dat je kantoormuren gelijk staan aan de rand van je laptopscherm? Heb ik goed nieuws voor je. Op Sardinië kun je nu een maand remote werken, waarbij het dak boven je hoofd betaald wordt door een kleine gemeente in het wilde binnenland. En het addertje, wat er uiteraard wel is, is zo vals nog niet.

Als je met een lichte afwijking op de bulls eye van Sardinië zou mikken, dan belandt je dartpijl ergens rondom Ollolai. Het dorp dat digital nomads wil verleiden ligt dus niet direct aan een van de de paradijselijke stranden van het eiland, maar hé, voor niets gaat de zon op. Er is uiteraard een reden dat Ollolai digital nomads zoekt, en die is niet vakantievieren in luilekkerland. Net als veel andere dorpen in Italië is Ollolai een langzaam leeglopend dorp dat wel wat reuring kan gebruiken. De beroemde 1 euro-huizen waren er eerder al een succes (in 2018 was Ollolai zelfs hoofdpersoon op de Nederlandse buis, in het programma Het Italiaanse Dorp), en nu gaat de focus er op de bewoners zelf.

Er wonen na de leegloop nog een dikke duizend mensen in het dorp, maar de economie van Ollolai stagneert. Omdat het in het binnenland ligt, wordt het niet overstroomd door toeristen die geld in het laatje brengen. Om de samenleving een boost te geven werd het plannetje voor Work from Ollolai gesmeed, met als doel: het bevorderen van de uitwisseling van informatie tussen plattelandsgemeenschappen en de rest van de wereld.

In ruil voor een maand gratis huur wordt er van digital nomads dus verwacht dat ze hun kennis met de bevolking delen in de vorm van lezingen, presentaties of andere projecten. Zo wil het dorp de kansen van lokale jongeren te vergroten en de inwoners kennis laten maken met nieuwe digitale beroepen op afstand, maar gaat het ook om culturele uitwisseling beide kanten op.

Specifiek wordt er gevraagd naar professionals in de technologie, media, financiën, vastgoed en architectuur, maar ook professionele kunstenaars, schrijvers, muzikanten, wetenschappers en academici in het algemeen worden aangemoedigd te solliciteren. Kortom: da’s vrij breed. Vooralsnog biedt Ollolai huizen aan voor één maand, maar op basis van aanvragen wordt ook gekeken of langer een optie is. Aanmelden voor het project doe je via het formulier op Work from Ollolai.