Echt waar: deze regio betaalt nu voor jouw bezoek

Gratis reizen regio Friuli Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia: een hele mond vol, maar voor velen weinig tot de verbeelding sprekend. Al doet de naam misschien vermoeden dat Venetië er ligt, dat is niet zo, want Venetië ligt ernaast in Veneto. Om daar verandering in te brengen – in dat onbekende beeld, niet de plek van Venetië – betaalt de regio in het uiterste rechterhoekje van Italië nu een deel van je vakantie als je vóór het eind van mei langskomt.

Gratis reizen, naar musea en wijnproeven

Want denk maar niet dat het een saaie boel is in Friuli-Venezia Giulia. Er zijn stranden aan de Adriatische kust, Dolomieten aan de andere kant en van de hoger gelegen wijngaarden komt het betere wit waar Italië bekend om staat. Het lokale toerismebureau promoot duurzaam reizen door je treinticket te betalen tussen Trieste, Udine, Grado en Lignano Sabbiadoro. Ook krijg je daarbij een FGVcard waarmee je 48 uur lang gratis naar aangesloten musea kunt, deel kunt nemen aan tours en korting krijgt bij restaurants.

Als klap op de vuurpijl kun je die regionale wijnen ook nog voor nop proeven. De FGVcard is tevens je toegangsticket voor de Strada del Vino e dei Sapori, waar je drie wijnhuizen kunt uitkiezen voor een proeverij met twee glazen wijn per stop. Na afloop klop je aan bij een infopunt en mag je nog een flesje mee naar huis nemen. Dus: hoe werkt deze topdeal?

Zelf Friuli-Venezia Giulia ontdekken

De voorwaarden:

  • Je boekt via Turismo FVG
  • Je verblijft minimaal twee nachten in een van de deelnemende hotels, appartementen of B&B’s in de regio (die betaal je dus zelf)
  • Je boekt je tweedeklasretourtje vanuit een station in Italië
  • Je boekt je retourtje van of naar een van de vier eerdergenoemde steden met een Trenitalia-trein
  • Je boekt je ticket minimaal vijf dagen voor vertrek
  • Het pakket is te boeken tot 31 mei 2023 en geldt niet op feestdagen

Door naar Venetië

Ik verbleef ooit zelf in een ver, ver verleden aan de kust van de regio (ik weet niet waar, alleen dat ik de lichten het muziekfestival Isle of MTV in Trieste kon zien aan de overkant en dit een grotere indruk op me achter heeft gelaten dan m’n precieze locatie) en combineerde de strandvakantie met uitstapjes naar Venetië, Slovenië en volgens mij ook nog Padua. Althans, mijn ouders hadden dit zo gepland, ik liep ze achterna. Hoe dan ook, de regio ligt dus strategisch in het midden van deze plaatsen, mocht je nog meer reden nodig hebben dan gratis reizen en goede wijn.