Mays favoriete Rome-adresjes

Zet een pistool tegen mijn hoofd (hoeft niet, hoor) en vraag me te kiezen tussen Rome, New York en Parijs dan zeg ik toch de eerste. Ik heb er een half jaar mogen wonen en elke dag achterop de Vespa met mijn lief richting het Piazza d’Orologio getuft om ons daar door insegnante Stephania elke ochtend een paar centiliters vocht te laten zweten terwijl we de Italiaanse grammatica onder onze verbrande knietjes probeerden te krijgen. De middagen bestonden uit huiswerk maken en daarna heel erg de hersens pijnigen met de vraag waar en wat we nu weer eens zouden gaan eten. Ik deel mijn lievelingsadresjes met je, op voorwaarde dat je het alleen aan leuke mensen vertelt.

‘Gusto

Geweldig om buiten (‘fuori’) te lunchen is ‘Gusto; reserveer in het restaurant gedeelte (dus niet de pizzeria) op het terras buiten. Een plein in Mussolini-stijl, uitzicht op het graf van keizer Augustus en het eerste veelbesproken ‘nieuwe’ gebouw in het oude Rome. Heerlijk eten en om de hoek bij Via Condotti (= shoppen = de P.C. van Rome).
‘Gusto — Piazza Augosto Imperatore 9, Rome

Overigens, rondom de Via Condotti zitten de leuke winkelstraten met alle grote merken maar ook kleinere merkenwinkels. Winkelgebied is de driehoek van Piazza del Parlamento tot de Spaanse trappen tot aan Piazza del Popolo.

Via del Babuino is erg in opkomst en heel leuk. Ik shop er bij Maje, Sandro, Tori Burch en Hervé Leger. Hier vind je de labels die net onder Prada en Gucci zitten, dus wat creatiever en betaalbaarder.

Giolitti

Ga een ijsje eten bij Giolitti, tussen Pantheon en Piazza del Parlemento (het Italiaanse Binnenhof). Ieder commentaar overbodig. Het beste ijs ter wereld.
Giolitti — Via degli Uffici del Vicario 40, Rome

Dal Bolognese

Op het Piazza del Popolo zitten twee mooie tenten met oude grandeur, maar wel zeer toeristisch. Zoals Rosati: ristorante, bar, maar ook taartjes, pasticceria etc. Maar om te eten vind ik ristorante Dal Bolognese beter.
Dal Bolognese — Piazza del Popolo 1, Rome

Een traditioneel restaurant maar met formidabel uitzicht het prachtige plein Piazza del Popolo. Leukste is om buiten te eten. Het mag wat kosten moet je maar denken.

Ristorante Dilla

Een ooit perfect verborgen schat voor een avond met authentieke happen in een voor Romeinse begrippen modern restaurant. Heerlijk eten en vlakbij de Spaanse trappen.
Ristorante Dilla — Via Mario de Fiori 41, Rome

Trastevere

Checco er Carrettiere

En een absolute aanrader is ristorante Checco er Carrettiere in de oude wijk Trastevere. Het is een stokoud typisch Romeins restaurant met de (vergane) glorie van weleer. Je krijgt er voortreffelijk Romeins eten en drie verstrooide obers om je tafel. Je kunt ook buiten op de kleine patio eten. Durf de typische Romeinse gerechten te bestellen en neem vooral de pasticceria bij de koffie. Leuk voor de avond en dan een wandelingetje door Trastevere als toetje (Piazza Santa Maria in Trastevere). Binnen is er altijd wel plek, als je in de tuin wilt zitten moet je reserveren.
Checco er Carrettiere — Via Benedetta 10, Rome

Roma Sparita

Een leuke smijttent in Trastevere is Pizzeria Roma Sparita. Ze gaan om half acht open en twee minuten later zit het terras al stampvol. Het uitzicht is namelijk formidabel en ‘si mangia bene e si beve bene’, zoals de Romeinen zeggen (je eet en drinkt er goed). Drink een Falanghina (een wijn afkomstig ten zuiden van Napels en de Italiaanse variant van de Spaanse Albarino). Eenvoudige Romeinse keuken, met heerlijke cacio e pepe.
Roma Sparita — Piazza di Santa Cecilia 24, Rome

Absoluut doen: lopen (of met de taxi) naar de fontein op Giannicolo (op de heuvel boven Trastevere) voor het mooiste en fraaiste uitzicht over Rome. Dit is het decor van de openingsscène van La Grande Bellezza, met de verwijzing Roma o morte.

Pizzeria Nerone en Pizzeria Da Ivo zijn beroemde maar eenvoudige tentjes om een pizza te eten in Trastevere. Bij Ivo staat de tv altijd aan als Roma speelt. Weet dat ‘capitano’ Francesco Totti (ex-aanvoerder en icoon van van AS Roma) is geboren en getogen in Trastevere.

Navona (centro storico)

Maccheroni

Ristorante Maccheroni is een lekkere en hippige trattoria in het oude centrum. Hij is wel iets toeristischer, maar helaas, in het centrum zit je nooit alleen met Romeinen. Daarvoor moet je echt naar Testaccio, Prati, Ostiense of Garbatella.
Maccheroni — Piazza delle Copelle 44, Rome

Bezoek het leukste plein van Rome:
Campo dei Fiori en het daarachter gelegen Piazza Farnese (daar is het wat rustiger).

Monti

De leukste en meest authentieke buurt van Rome (we hebben inderdaad onze hond naar deze buurt vernoemd), maar helemaal hip geworden. Monti zit pak ‘m beet tussen Via Nazionale, Via Giovanni Lanza, station Termini en Domus Aureus en het Colosseo in. Loop vanaf de Via Nazionale door de Via dei Serpenti (leuk straatje) en drink bier op de trap bij de fontein op Piazza della Madonna ai Monti. In de tentjes op het plein kun je bier kopen, maar je kunt ook op een terras gaan zitten. En dan lekker slenteren door de kleine straatjes van Monti, met veel hoogteverschillen en heel veel kleine winkeltjes.

In Monti zit ook een geweldige trattoria voor de liefhebber van de Italiaanse landkeuken: trattoria Monti, met boerenspecialiteiten uit de Marchen (le Marche dus). Ook een toprestaurant voor de locals: ristorante Da Michele in de Via Merulana 236 (sowieso een heel leuke en mooie straat), gerund door papa en twee broers. Ze hebben een mooi verdure buffet en een goede traditionele keuken. De inrichting is precies zoals de Italianen het willen: veel licht en lekker ouderwets.

Veneto

Hotel Eden

Op het dak van hotel Eden zit een wat stijf en prijzig hotel-restaurant met ster, maar het uitzicht is picobello. Helemaal boven zit La Terrazza Ristorante & Bar, voor een hapje of een drankje op het dakterras. Werkelijk te gek uitzicht. De koninklijke familie logeert hier ook.
Via Ludovisi 49
tel: 06-478121

Bovendien leuk om door te lopen is de Via Veneto. Dit is de oude uitgaansstraat van Rome in de jaren ‘60 die je ook in La Dolce Vita ziet. Nu is het een ietwat saaie, statige straat met alle grote hotels. Maar nogmaals: het uitzicht is top.

Testaccio

Dit is een authentieke volksbuurt ten noorden van de Aventijn, aan de andere kant van de Tevere vanuit Trastevere. Een beetje de Pijp. Je eet overal lekker en bent even een klein beetje weg uit het toerisme (nooit helemaal natuurlijk). Achter het brandweerstation bevindt zich de Monte Testaccio, een berg die is ontstaan uit resten van de gebroken kruikscherven. Nu zitten daar restaurants, bars en discotheken. Mocht je ‘s avonds tussen de Romeinen willen zijn…

Consolini

Een te gek restaurant is Consolini, tegen de Aventijn en half in de rots, boven de Porsche-dealer en met uitzicht op Testaccio. Je kunt het lopen vanaf Trastevere.
Consolini — Via Marmorata 28, Roma

Andere aanraders

Aanrader (inden taxi met airco en een aardige chauffeur): maak een taxirit van Trastevere via Giannicolo naar San Pietro naar Prati naar stadio Olimpico, naar Villa Borghese, via Monte Picino, naar Piazza dei Popolo, naar Piazza Venezia, langs Forum Romanum, via Via Cavour, naar Santa Maria Maggiore, door Via Merulana, Monte Oppio (Domus Aureus!), naar Colosseo, langs Palentino, naar Terme di Caracalla, langs het hoofdkantoor van de FAO (wereldvoedselorganisatie), naar Piazza Gian Lorenzo Bernini naar Aventino, langs Circo Massimo, naar Bocca della Verita, Lungo Tevere en terug naar Trastevere. Ik denk dat dit misschien wel de mooiste en meest historische taxirit is die je ooit kunt maken.

In de Villa Borghese (stadspark) bezoek je de Galleria Borghese, misschien wel een van de mooiste musea ter wereld.

Maar de belangrijkste tip: volg je gevoel. In Italië kun je overal lekker eten zolang je je maar aan de regels houdt. Dus beginnen met antipasti, dan aan de pasta en dan een secondo. Tussen het voorgerecht en de pasta/risotto kun je wel switchen, maar een secondo hoor je te nemen. En bestel altijd sla en groente bij je secondo. Ook een tip: ‘in due’. Bestel één pastagerecht of secondo en deel die (letterlijk: in tweeën). Zo pak je alle gangen en al het lekkers mee zonder dat je ploft.

Italianen drinken nooit melk na 12 uur, dus na het eten een cappuccino of latte macchiato (koffie verkeerd) is ondenkbaar. Neem gewoon een caffè, en noem het geen espresso. Espresso is de manier hoe de koffie wordt gemaakt.

Koffie drink je op elke straathoek staand aan de bar. Eerst bestellen aan de kassa en dan aan de barista je bonnetje (scontrino) geven. Als je een suikergebruiker bent, neem de bruine zakjes: rietsuiker. Heerlijk in een verse caffè.

In tegenstelling tot wij borrelaars drinken de Italianen altijd wijn bij het eten, maar zodra men stopt met eten, stopt men ook met drinken. Zeker voor een lekker wijntje bij de lunch terwijl je toch fit wil blijven is dit een uitstekende tip. Bestel samen een flesje (nooit duurder dan 20 euro, kan ‘t schelen), maar alleen bij het eten. Dus niet je glas leeg drinken en bijschenken als je klaar bent met je secondo. caffè, dolce en hup hup, aan de wandel en de stad is weer van jou.

Maar de tip aller tips voor een bezoek aan het Colosseo/Forum/Palentino:
Koop je entreebewijs bij de Palentijn (de heuvel waar de rijke senatoren, aristocraten en keizers woonden). Dat kaartje is ook geldig voor het Forum en het Colosseo, maar de rijen bij het Forum en vooral bij het Colosseo kunnen oplopen tot meer dan een uur wachttijd. Bij de ingang van Palentino staat bijna nooit een rij. Bovendien klim je eerst omhoog en overzie je het oude forum prachtig. Van de Palentijn daal je af naar het Forum Romanum, daarna naar het Colosseum en dan kun je zo langs de rij lopen. Oh ja, het entreebewijs is twee dagen geldig, dus de volgende dag kun je nog een historisch wandelingetje maken.

Tot slot:
Huur een scooter. Leuker wordt het niet in Rome dan op de Vespa.