5x de mooiste yoga retreats om het jaar af te sluiten

Nog maar vijf weken tot het eind van het jaar. Zin om tijd te nemen voor jezelf en te reflecteren? Hoewel Italië misschien meer bekend staat om haar fantastische shopsteden en bruisende uitgaansleven, heeft het land ook waanzinnige plekken om tot rust te komen. Van een tiendaagse Vipassana meditatiecursus tot een verblijf in het eerste digital detox hotel van Italië: dit zijn de fijnste plekken om in alle rust het jaar af te sluiten, of juist het nieuwe jaar te beginnen.

5x retreats in Italië

Mandali Retreat Center

Gigantische houten deuren, ruime slaapkamers met mooie details en een yogaruimte met een kroonluchter. Mandali is misschien wel een van de mooiste retreats in Italië, al dan niet ter wereld. In december bieden ze meerdere retraites aan, van een joyfull living retreat tot een zesdaagse Mandali experience. Als je alle stress van het dagelijks leven achter je wilt laten en wilt reflecteren op afgelopen jaar, dan kun je bij Mandali op de pauzeknop drukken. Je hoeft je nergens zorgen om te maken. Alle maaltijden zijn geregeld, er worden meditaties en yoga gegeven, maar er is ook genoeg tijd om zelf een wandeling te maken langs de Italiaanse Alpenmeren. Nog een leuk detail: Mandali is opgericht door twee Nederlanders, Wouter en Wildrik.
Mandali Retreat Center – Via Belvedere 2, Quarna Sopra

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Max Strom (@maxstromofficial)

Yoga retreat op privé-eiland Isola Santa Cristina

Retreat betekent letterlijk een toevluchtsoord en dat hebben ze bij Isola Santa Cristina goed begrepen. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt deze retreat op een privé-eiland in een lagune in Venetië. Je kunt er met twintig minuten vanaf het vliegveld komen met een helikopter of een privéboot. Het eiland is één groot stuk natuur met daarop het landgoed met plek voor vijftien personen. De villa is licht, met veel natuurlijke details en hoge plafonds. In de winter kun je knus bij de open haard zitten en vanaf de typische Venetiaanse altana op het dak de eindeloze sterrenhemel bekijken. Je kunt de villa zelf huren met vrienden, of meedoen met de yogaretraites die hier gegeven worden.
Isola Sante Cristina – privé-eiland in Venetië 

Toscaanse Tranquility Retreat

In de heuvels van Toscane vind je het boutiquehotel Monteverdi Tuscany, waar door het jaar heen verschillende retreats worden georganiseerd. Van speciale outdoorweken tot culinaire retraites en dagen meer gericht op je welzijn. Fijn aan deze accommodatie is dat je altijd een kamer voor jezelf hebt, gericht op ieder budget. In december wordt er een vierdaagse Toscaanse Tranquility Retreat georganiseerd met yin yoga, gezichtsbehandelingen, massages en Italiaanse kooklessen. Dat allemaal in de natuur van Toscane. Monteverdi Tuscany Hotel heeft diverse awards gewonnen en door de architectuur, de ligging op een heuvel en zwembad met mijlenver uitzicht, snap ik dat wel.
Monteverdi Tuscany Hotel – Via di Mezzo, 2, Castiglioncello del Trinoro

Designklooster Eremito in Italië voor een digital detox

In de heuvels van Umbrië vind je een bijzonder klooster: Eremito. Dit retreat center is opgericht door Marcello Murzilli, een begrip in de wereld van retraites. Bijna vijftien jaar lang heeft hij Hotelito Desconocido in Mexico opgebouwd en gerund wat bekend stond als een van de beste eco-resorts ter wereld. In 2013 opende hij de deuren van Eremito, wat het eerste digital detox hotel van Italië is. Zet je telefoon dus uit, ga mediteren in het klooster en hop daarna de spa in. Nog zo bijzonder aan deze plek is dat Eremito zo’n veertien eenpersoonskamers heeft waardoor je verzekerd bent van je eigen plek. In december zijn er nog verschillende data beschikbaar.
Eremito – Localita’ Tarina 2, Parrano TR

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Eremito Hotel (@eremitohotel)

Stilteretreat Vipassana

Ooit tien dagen in stilte doorgebracht? In Italië organiseren ze Vipassana. Dit is een speciaal soort meditatie uit India waarbij je je bewust wordt van jezelf op een dieper level. Vipassana betekent letterlijk ‘helder inzicht’. Makkelijk is het niet, want je brengt tien dagen in complete stilte door waarbij je zo’n tien uur per dag mediteert. Je mag niet schrijven, lezen en het gebruik van je telefoon is al helemaal uit den boze. Een complete reset eigenlijk, waarbij je in de loop van de tien dagen meer liefde, wijsheid en vreugde gaat ervaren. Klinkt fijn, maar houd er wel rekening mee dat de locaties en slaapplekken eerder basic te noemen zijn dan luxe. Als tien dagen te lang klinkt, kun je ook beginnen met drie dagen. Vipassana wordt op verschillende data en locaties in Italië gegeven.
Vipassana – diverse locaties in Italië