Met deze handgebaren spreek je instant Italiaans

De Italiaanse taal bestaat eigenlijk uit twee delen: gesproken taal en gebarentaal. Want ik denk toch wel te kunnen beweren dat de helft van wat een Italiaan zegt, met de handen gebeurt. Grafisch designer Bruno Munari wijdde er in 1958 zelfs een heel boek aan. Supplemento al Dizionario Italiano is een leuk hebbedingetje, dat me inspireerde om zelf een aantal illustraties te maken van Italiaanse handgebaren en je in dit artikel vast wat verder op weg te helpen.

Nu zit het niet echt in onze eigen natuur om met te praten met je handen, dus raad ik je aan deze spoedcursus Italiaanse handgebaren slechts te gebruiken als vertaalmachine voor de echte Italiaan. Al zitten er een paar tussen die heus leuk zijn om eens uit te proberen, zoals een complimentje voor de chef. Andiamo (hoe je deze uitvoert met je handen, vind je onderaan).

Spoedcursus Italiaanse handgebaren

1. Che cazzo fai!

Het bekendste gebaar. Waar héb je het over?! Wat doe je? Wat wil je? Wat zeg je?

2. De smeekbede

Je hebt vast weleens een Italiaan driftig zien bidden. Nou, die is dus niet aan het bidden, maar vraagt je indien de handpalmen tegen elkaar gedrukt zijn wel om een gunst. Zijn de op en neer gaande handen meer in een kommetje gevouwen, dan past-ie in het straatje van hierboven en gelooft de Italiaan z’n oren niet.

3. Je bent gek

Niet met de wijsvinger tikken op het voorhoofd, maar met de wijsvinger op de slaap. Sei pazzo!

4. Op de hand wijzen

Ga niet tegen een Italiaan in die met volle overtuiging met z’n wijsvinger in z’n handpalm tikt. Je kunt diegene namelijk niet meer op andere gedachten brengen, hij of zij staat erop.

5. Fare la corna

Met de pink en de wijsvinger paraat en de lucht in impliceer je in Italië niet dat je een of andere rockster bent, maar beweer je dat iemands partner hoorntjes draagt en vreemdgaat. Draai je je hand om, dus met de pink en wijsvinger omlaag, dan is het zo ongeveer het tegenovergestelde: met die beweging jaag je het ongeluk de deur uit en wens je iemand dus het beste.

6. Blijf kalm

Stai calmo druk je uit door je handen met gespreide vingers richting de grond te bewegen.

7. Ik weet het niet

En als je die kalmerende handen omdraait met de handpalmen omhoog, je schouders voor wat extra drama optrekt en er een hulpeloos gezicht bij trekt, weet iedereen dat je werkelijk waar geen idee hebt.

8. Het perfecte gebaar

Iemand bedanken doe je in Italië met een perfect gebaar: de duim en de wijsvinger in een rondje, de rest omhoog. Precies, hoe wij ‘perfect’ uitdrukken, gebruiken de Italianen als blijk van waardering. Je mag je wijsvinger en duim eventueel iets aandrukken, als een snavel.

9. Het échte perfecte gebaar

Hoe je dan wel zegt dat iets perfect is in Italië? Maak de ‘perfect’-hand in een beweging met je rechterhand naar je linkerkant en trek ‘m vervolgens lijnrecht naar de rechterkant voor je borst. Alsof je een dun touwtje naar rechts trekt.

10. Honger als een paard

Rechterhand gestrekt met de handpalm naar beneden ter hoogte van je middenrif en dan doen alsof je jezelf doormidden hakt. Dan weet iedereen gelijk dat je honger hebt.

11. Er speelt daar iets

Hou je handen horizontaal naast elkaar en steek je wijsvingers uit. Tik dan de binnenste zijkanten van je handen tegen elkaar met de twee vingers gestrekt en hint naar de personen of dingen waarvan je zegt dat het een goede match is.

12. Complimenten voor de chef

Klaar met eten? Maak een pistooltje van je hand en plaats ‘m in je wang alsof je jezelf neerschiet. Draai je duim van boven naar beneden en de complimenten voor de chef zijn uitgedeeld.

13. Het is prachtig

Vouw al je vingertoppen naar elkaar, kus ze en beweeg je hand weg van je mond als een bloem die opent. Bellissima! 

14. Tot straks!

Wijsvinger in de lucht en twee sierlijke rondjes naar voren vanuit de pols en je vertelt iemand dat je ‘m later ziet. A dopo.

15. Het spijt me

Maakt iemand één of twee pistooltjes met z’n handen en draait ie z’n duimen van binnen naar buiten? Dan wordt je verzoekje afgewezen omdat het niet gaat lukken, mi dispiace. 

16. Hand onder de kin

Totale desinteresse in wat iemand zegt? Leg je hand onder je kin met de handpalm naar beneden, beweeg je hand naar voren, trek er een verongelijkt gezicht bij en klaar ben je. Dit gebaar is overigens heel gebruikelijk en niet zo onaardig bedoeld als het lijkt.

17. Ga weg en kom hier

Iemand wegjagen doe je op dezelfde manier als je gewend bent, maar daar kan het gebeuren met de volledige onderarm in plaats van vanuit de losse pols. En wil je in Italië dat iemand juist komt, dan maak je de beweging andersom: alsof je heel lafjes zwemt met één arm. Andiamo dus, of vieni qui.