De mooiste kerstmarkten in Italië die je mee wilt pakken in de winter

Kerst, in Italië lusten ze er wel pap van. Van versierde straten met duizenden lichtjes, tot mega grote kerstmis winkels waar ze niks anders verkopen dan versiering. Ook vind je hier in elke stad wel een gezellige kerstmarkt waar je terecht kunt voor een vin brulé, de mooist handgemaakte producten en natuurlijk de beste kerstcadeaus. Dit zijn de mooiste kerstmarkten in Italië.

6x kerstmarkten in Italië

Napels

Kerststad nummer éeen van Italië is toch wel Napels. Daar heb je zelfs een straat waar ze het hele jaar door kerst vieren. In Via San Gregorio Armeno vind je ook in de zomer handgemaakte kerststallen (presepe) en versiering. Van 5-28 december wordt hier ook een nog grotere markt georganiseerd en is het gezellig druk. De straat is dan dé plek om de poppetjes voor de kerststal te kopen. Een traditie die vele Napolitanen erin houden.

Rome

De hoofdstad van Italië heeft natuurlijk een van de mooiste kerstmarkten van het land. Van 1 december tot 6 januari moet je op Piazza Navona zijn, waar je de grootste kerstmarkt van de stad vindt. Zo met de Bernini-fontein in het midden, omringd door historische gebouwen, is dit een bijzondere plek om over de markt te struinen. Je vindt er kraampjes met gepofte kastanjes of zoetigheden en je hebt optredens met live kerstmuziek. Het schijnt zelfs geluk te brengen als je kerstversiering op Piazza Navona koopt.

Milaan

Het kan ook niet anders dat in deze modestad kerst gevierd wordt in stijl. Galleria Vittorio Emanuele heeft een traditionele kerstboom die met niks anders versierd wordt dan echte Swarovski-kristallen. Aangrenzend vind je Piazza Duomo, dat ook helemaal in kerstsferen verandert. Hier vind je van 1 december tot 8 januari een kerstmarkt. Je vindt er meer dan honderden kraampjes met handgemaakte producten, kerstversiering en natuurlijk culinaire kraampjes met vin brulé (glühwein). Ook vind je hier van 5-8 december Oh bej! Oh bej! (o, wat mooi!) bij Castello Sforzesco. Een kerstmarkt met meer dan vierhonderd houten kramen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door YesMilano (@visit_milano)

Bolzano

De plek waar twee werelden samenkomen: een vleugje Duitsland en Italië. De kerstmarkt van Bolzano, de hoofdstad van Alto Adige, is zo sprookjesachtig omdat het middenin de vallei ligt en wordt omringd door witte bergtoppen tijdens de winter. Van 24 november tot 6 januari komt de geur van apfelstrudel en zelten je al tegemoet vanaf Piazza Walther. Daar vind je ook een levensgrote en klassieke kerststal onder een boom in het midden van de markt. De kraampjes rondom verkopen lokale producten zoals kaarsen, pantoffels, kerstballen en gebak. Met een beetje geluk heb je hier ook nog eens kans op een witte kerst.

Turijn

Je kent ze wel, adventskalenders waarbij je elke dag een deurtje open mag maken en dat je dan een cadeautje krijgt. Zo’n kalender hebben ze in het groot nagemaakt op Piazza Castello in Turijn. Elke dag gaat er een deur open en wordt er een kleine voorstelling uitgevoerd. Ook vind je er een kerststal levensgrote poppen van de inmiddels overleden kunstenaar Emanuelle Luzzati (ooit genomineerd voor een Oscar). De kerststal is zo’n veertig vierkante meter groot (de grootte van een appartement in Amsterdam) en heeft bewegende poppen. De eerste zondag van december kun je hier op de rommelmarkt voor een prikkie Italiaanse brocante scoren.

Verona

Nog zo’n populaire plek voor de kerstmarkt is Verona. Vanaf half november al wordt de stad versierd met duizenden fonkelende lichtjes. Piazza dei Signori is de plek waar de kerstmarkt plaatsvindt. In samenwerking met de Christkindlmarkt uit Neurenberg worden hier meer dan honderden houten kraampjes neergezet die traditionele spullen verkopen zoals wol, keramiek, handgemaakte zeep, luxe chocolade en Duitse pretzels. Nog een ander bekend kerstfenomeen in deze stad is de zeventig meter hoge kerstster die naast de Arena van Verona staat. Dit mobiele beeldhouwwerk van architect Rinaldo Olivieri reist heel Italië door en is ook op andere, kleinere kerstmarkten te zien.