Zo kleed je je als een Italiaan in de herfst

Waar wij in september nog halfnaakt de zonnedans doen in de laatste straaltjes van het jaar, is het in Italië vanaf de eerste september al ‘officieel’ herfst. Een steady dertig graden of niet, de zomeroutfit gaat de kast in en de kleding gaat weer aan. Wellicht een stil protest jegens de ietwat agressieve zon die inwoners hier al vanaf mei teistert, maar ook iets van de niet-zo-naakte-mentaliteit van de Italiaan (Speedo’s daargelaten); wie zich nu in de herfst nog kleedt in shorts en hempies, is een sukkel of een toerist.

Dus zit ik hier, in oktober in de volle zon op een terras en het kwik dat nog altijd meer richting die dertig neigt dan de twintig, weg te smelten met de schouders bedekt. Om te blenden tussen de Italianen, en om mezelf voor te bereiden op volgende week wanneer ik terugkom bij een graadje of tien. Hoe doen die Italianen dat moeiteloze schakelen van zomer- naar herfstgarderobe? Zo dus.

Italiaanse kleding in de herfst

Kleed je als een ui

Nee, ik zit niet te geinen. De vuistregel is zoals ze ‘m hier mooi verwoorden: vestirsi a cipolla. En dat betekent niet dat je een uienpak moet gaan scoren in de feestwinkel, maar een uitdrukking die wij beter kennen als laagjes dragen. Laagjes die je makkelijk kunt ‘afpellen’ als het zonnetje schijnt, en die je weer aan kunt trekken als-ie verdwijnt.

Een goede jas doet al het werk

Deze past in het straatje van laagjeskleding: draag je een mooie jas over een outfit die laat zien dat je nog met je hoofd in de nazomer zit, heb je het probleem voor de buitenwereld al opgelost. Een blazer en trenchcoat zijn tijdloze keuzes die als het echt koud wordt plaats kunnen maken voor een mantel. En ben je veilig binnen met de verwarming aan, dan zal niemand je aankijken op je blote onderarmen. De goede jas kan ook de regenjas zijn; bij een geklede outfit die net even te warm is voor de nazomerzon is een regenjas in de tas de oplossing. Neemt geen ruimte in en laat zien dat je herfstbuien heus niet ontkent.

Weg met de open schoen

Hoe graag je je voeten ook nog de vrijheid zou willen geven, gaat de sandaal ook achter slot en grendel tot het volgende voorjaar. Nu denk ik overigens niet dat je met de huidige weeromslag nog overweegt een sandaal aan te trekken, maar wat als je nog niet wilt beginnen aan winterse laarzen? In Italië is de Superga je uitkomst voor letterlijk elk seizoen, al jarenlang. Het simpele sportschoentje is de uitkomst voor tussendoor. Wel het liefst als het niet regent.

Houd die zonnebril op

Ik vond het altijd doodzonde dat mijn mooie zonnebrillen ongebruikt in de kast lagen na de zomer, dus ik zet ze nog regelmatig op als die voorbij is. Jammer alleen dat er op straat in Nederland weinigen zijn met mij. In Italië daarentegen verkiest iedereen de zonnebril boven fronshoofdpijn en bijbehorende rimpels – en ik pleit dat wij dat vanaf nu ook eens gaan doen.