Waarom Italiaanse mannen nog altijd graag een Speedo dragen
Mannelijk model David Gandy in een roeibootje schommelend roeibootje, het diepblauwe zeewater rondom het eiland Capri en een kraakwitte speedo. Deze Dolce & Gabbana ‘Light Blue’ reclame is niet alleen een beeld dat in ieders geheugen gegrift staat, het was ook de wedergeboorte van de populariteit van het schaarse badkledingstuk dat door deze reclame voor altijd aan Italiaanse mannen verbonden zal zijn: de Speedo. De meningen over dit minizwembroekje zijn op veel plekken ter wereld flink verdeeld, behalve in Italië. Daar kunnen ze er al jaren geen genoeg van krijgen.
In een land waar het mannenlichaam extreem dichtbij sculptuurkunst staat is het niet zo gek dat er wordt gekozen voor een niemendalletje op het strand. Toch is dat nog niet zo heel lang zo. Pas in de jaren zestig groeide de populariteit van de Speedo exponentieel in Italië, maar echt Italiaans is ‘ie niet. Het zwemkledingstuk ontstond namelijk in Australië, zo’n vijftig jaar eerder. Daarna werd het gedragen door atleten, maar modieus werd de Speedo pas echt in de jaren zestig. Het werd een toonbeeld van trots, mannelijkheid, modebewustheid, status en misschien zelfs lichaamsacceptatie. De eerder genoemde Dolce & Gabbana-reclame schudde de kaarten in 2006 nog eens op. Erna werd de Speedo na een kleine dip ineens weer een stuk populairder.
Tegenwoordig zie je in Italië jong, oud, kort en lang in Speedo’s. Vermoedelijk is het stukje cultuur verweven geraakt in een stukje gemak. Ik heb van horen zeggen dat een speedo vele malen lekkerder zit tijdens en vooral na het zwemmen. Zoals eerder beschreven houden Italianen niet van kou, regen, nat haar, klamme handdoeken en natte zwemkleding. Kortom: ze haten alles wat nat en koud is en in contact komt met hun huid. Als je dit in gedachten houdt is een Speedo voor Italiaanse mannen simpelweg de meest comfortabele keuze.
Ten slotte is het vaak zo dat als Italianen eenmaal een weg ingeslagen zijn, ze niet van hun koers afwijken. Zo zijn ze in de jaren zestig de Speedo-straat ingeslagen en dat is het dan. Daar wordt niet van afgeweken. Zwemmen betekent flaneren in Speedo’s. Ongeacht wat de rest van de wereld daarvan vindt.