Het Italië van Yuki Kempees

Als je Yuki Kempees niet kent, heb je onder een steen gelegen. Hij is onderdeel van het dj-trio Kris Kross Amsterdam, heeft een behoorlijke solocarrière in de muziek en hij heeft meegedaan aan Expeditie Robinson. O ja, daarnaast heeft hij ook twee boeken gepubliceerd en schrijft hij wekelijks een column.

In oktober nog kreeg hij van vriendin Lizzy een trip naar Rome voor zijn verjaardag. Hoewel dat een van zijn favorieten steden is (elke man denkt immers drie keer per dag aan het Romeinse Rijk), heeft Yuki ook nog wel betere insider tips. Bijvoorbeeld zijn favoriete hotel waar Justin Timberlake getrouwd is en de plek waar je de beste tiramisu kunt eten – en hij heeft er nogal wat geproefd. Dit is 3×3 het beste van het beste van Italië volgens Yuki Kempees.

3x de beste bestemmingen van Italië

Piemonte

Yuki is samen met Lizzy zo’n twee keer op truffeljacht geweest in Piemonte. Vanaf het najaar barst het truffelseizoen daar los. ‘We gingen op zoek naar de witte truffel, een van de meest bijzondere soorten die alleen daar te vinden is. Iedereen denkt altijd dat je met varkens truffels gaat zoeken, maar die vinden die dingen zelf veel te lekker. Daarom worden er nu honden ingezet. Het truffelzoeken was zo’n bijzondere ervaring. We gingen met zo’n oude Italiaan met een grijze snor op pad en hij sprak geen woord Engels. We hebben daadwerkelijk een truffel gevonden! Misschien was het wel doorgestoken kaart, haha. Later hebben we de truffels samen met hem verkocht op de markt,’ vertelt Yuki. Ook stond er in Piemonte een wijnproeverij opp de planning, op het Borgogno wijngoed waar ze Barolo maken. ‘Dit is toen wel echt mijn favoriete wijn geworden. Het is nu traditie om elk jaar deze wijn cadeau te doen aan mijn zakenrelaties. Dan moeten ze elke keer weer mijn truffeljacht verhaal aan horen, haha.’ Als je Italië op een andere manier wilt ontdekken, moet je volgens Yuki in het najaar naar Piemonte.

Puglia – Masseria Montenapoleone

Samen met een zwangere Lizzy en hun tweejarige dochtertje heeft Yuki een roadtrip door het zuiden van Italië gemaakt. Toen ze vanaf Bari naar het zuiden reden, schrok Yuki een beetje. ‘Het noorden van Italië is natuurlijk prachtig met hele rijke steden waar alles goed onderhouden is, maar hoe zuidelijker je gaat… tja, laten we zeggen dat het er dan gewoon niet echt mooier op wordt. Het land wordt droog, grauwig en alles is niet zo goed onderhouden. Je rijdt langs grote vervallen huizen, maar dan ineens begint het groener te worden en rijd je door een soort poort. Je komt dan binnen in een resortachtige plek met een opgeknapte boerderij en allemaal kleine huisjes eromheen. Een soort van land binnen een land, een oase-achtige plek.’ Yuki vertelt over Masseria Montenapoleone. ‘Een paradijs binnen het wilde landschap van Zuid-Italië. Alles draait hier om het eten. Je vindt er lange tafels tussen de olijfbomen waar je gewoon de hele dag kunt blijven eten. Dat vind ik eigenlijk het leuke aan het zuiden, je hebt er verschillende plekken waarvan je je niet kunt voorstellen hoe mooi dat is. Ik ben wel echt gekker geworden op dit stuk van Italië dan de rest,’ vertelt Yuki enthousiast.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Yuki Kempees (@yuki.indy)

Ostuni

Ken je die typische witte huisjes in Puglia? Die heten trulli en Ostuni is hét witte stadje van Puglia. Yuki: ‘Ik kan het vergelijken met hoe mijn buitenlandse vrienden Amsterdam zien, als een soort van sprookjesdorp. Dat gevoel krijg je ook in Ostuni. Het is een soort van rare droom waar je doorheen loopt. Je moet er wel echt buiten het hoogseizoen heengaan, anders is het er loeidruk.’

3x favorieten hotels

Borgo Egnazia

Dit is dé plek waar Justin Timberlake getrouwd is en Madonna haar verjaardag heeft gevierd. Een wellnesshotel is het eigenlijk niet te noemen, want het is meer een vijfsterrendorp. Alle huisjes samen vormen Borgo Egnazia, met een eigen piazza om te feesten, een kerk, markt, megagrote wellness, twee zwembaden en een golfbaan. ‘Dit is het mooiste hotel waar ik ooit geslapen heb. Ik ben natuurlijk in veel hotels geweest vanwege mijn werk en heb alles wel gezien, van Azië tot Amerika. Maar dit hotel blijft me altijd bij, het is buitengewoon mooi. Het ligt in een oud Italiaans dorp met kleine steegjes omringd door rozemarijnstruiken. Bijna alle huisjes hebben een eigen zwembad en er zijn zelfs zes restaurants. Eentje heeft een Michelinster: Due Camini. Daarnaast kun je er al wandelend naar een van de twee privézandstranden. Het is waanzinnig,’ aldus Yuki.
Borgo Egnazia – Strada Comunale Egnazia, Savelletri, Puglia

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Yuki Kempees (@yuki.indy)

Masseria Salamina

‘Samen met Lizzy en mijn dochter ben ik ook naar Masseria Salamina geweest. Dit is een soort van boerderij-kasteel waar je ook echt kunt helpen met het verzorgen van de dieren. Je had er van alles, van paarden tot honden, kleine katjes en zelfs schildpadden. Het kasteel ligt in een oneindig uitgestrekt veld van olijfbomen. Fantastisch natuurlijk om daar met je kind heen te gaan. Je moet me beloven dat je daarheen gaat.’
Masseria Salamina – Via Case Sparse, 4, Pezze di Greco, Puglia

Nohasi Palace

De beste tiramisu die Yuki ooit heeft gegeten? Dat was bij Hotel & Spa Nohasi Palace. Yuki: ‘Dit hotel ligt in Noha, een klein dorp in Puglia waar nooit iemand komt, haha. Het bizarre is dat ze daar bij het ontbijt een breakfast playlist aan hebben staan van een Nederlander. Ik hoorde toen ineens mijn eigen muziek tijdens het ontbijt. Dat was een van de meest mafste dingen die ik ooit heb meegemaakt. Zit ik in Italië, hoor ik mijn Nederlandstalige muziek. Ze hebben hier trouwens ook het beste ontbijt en de beste tiramisu die ik ooit heb gehad. Toen Lizzy en ik door Zuid-Italië reden, heb ik echt overal tiramisu geprobeerd. Ik vind dat een van de lekkerste desserts. Hier in Nederland krijg je altijd zo’n vierkant plakkaat op je bord, in Italië is het een klein hapje maar de smaken zijn er zoveel beter. Helemaal bij Nohasi Palace dus, echt waar, de beste ter wereld.’
Nohasi Palace – Via Castello, 19, Noha, Puglia

3x favoriete restaurants

Trattoria da Lele

Als ik doorvraag naar zijn favoriete restaurants, brandt Yuki meteen los. ‘In Piemonte heb je dus een berg naar Murrazano, en als je omhoog rijdt en niet verder denkt te kunnen, kom je ineens bij een minuscuul dorpje met zeven huizen. In een van die huizen zit Tratorria da Lele. Als je écht Italiaans wilt eten, landelijk Italiaans zeg maar, moet je daarheen. Je eet wat de pot schaft. Er is geen kaart waar je uit kunt kiezen. Je zit tussen de Italiaanse families, er komt een fles wijn op tafel en je krijgt het allerlekkerste eten dat je ooit hebt gegeten. Alles wordt door oude vrouwtjes zo uit grote pannen op je bord geschept. Je krijgt zo’n tien gangen en bij gang zeven kun je al niet meer. Maar alles is zo lekker dat je door blijft eten. Dit is wel een van de meest bijzondere momenten die me altijd bij is gebleven. Het is zo’n mooie, authentieke plek,’ vertelt hij.
Trattoria da Lele – Piazza Cerrina, 21, Murazzano

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Trattoria da Lele (@trattoriadalele)

Villa Di Noi

Niet echt een restaurant, maar wel een van de plekken waar Yuki erg goed heeft gegeten. En je kunt er dus ook slapen. Een win-win dus. Yuki: ‘In Italië heb je natuurlijk ook mensen die een daarheen verhuizen om hun droom te leven. Ik heb zo’n Belgisch gezin ontmoet, ze hebben er een oud gouverneurshuis omgebouwd tot B&B: Villa Di Noi. Het is een soort van paleis met drie kamers en een zwembad. Het was zo’n rustige en serene plek. Die vrouw was eerst boekhouder, maar haar passie was koken. Haar man was een hobbyklusser en het hele gezin heeft meegeholpen om het helemaal op te knappen. Het bijzondere aan deze plek was dat die vrouw elke avond aan het koken was. Ze kwam dan ’s ochtends vragen wat we wilden eten en ging daarna alles vers halen op de markt. Vervolgens zag je haar de hele dag koken en kon je even buurten met een goed glas wijn erbij. Je had meer het gevoel dat je zo bij hen aan de keukentafel aanschoof. Een combinatie van een geweldige B&B met privérestaurant dus.”
Villa De Noi – Via dei Monti, 4, Arnesano

Ciro Pizzeria

Yuki houdt wel van pizza, maar niet van die fluffy Napolitaanse pizza’s. Liever heeft hij de Romeinse variant met een krokante bodem. ‘Aan vrienden had ik tips gevraagd waar je de beste pizza kon eten in Puglia en iedereen kwam eigenlijk met dezelfde pizzeria. Als je erheen gaat, geloof je het niet, want het is een super crappy tentje tegen de straat aan, met hoge barkrukken enzo. Maar er staat een giga rij voor deze plek. En ik moet eerlijk zeggen: hoewel de inrichting er dus niet uit zag, was de pizza fantastisch!’ vertelt hij.
Ciro Pizzeria – Via Principi di Savoia, 18, Lecce

Wil je meer van Yuki’s avonturen volgen? Check dan zijn Instagram.