Het Italië van Traveltomtom

Met zo’n 550K volgers op Instagram en bijna een miljoen op TikTok, is Tom Grond aka Traveltomtom Nederlands grootse reisinfluencer. Hij is in 159 landen geweest waarvan Italië onder zijn favorieten valt. Hij is er dan ook meer dan twintig keer geweest. Welke bestemmingen, hotels en restaurants op hem de meeste indruk maakten? Dit is 3×3 het beste van het beste van Italië volgens Traveltomtom.

3x de beste bestemmingen van Italië

De Dolomieten

Zodra we beginnen over de favoriete bestemmingen van Tom, begint hij meteen te lachen. Enthousiast vertelt hij dat de Dolomieten zijn favoriete bestemming in Italië zijn. ‘Ik heb bijna de hele wereld gezien, maar een van de mooiste plekken waar ik ben geweest zijn de Dolomieten in Zuid-Tirol. Ik ga daar vaak heen om te snowboarden, maar ik ben er ook in de zomer geweest. Dan is het ook zo gaaf met uitgestrekte groene weiden en de bergen. Perfect om te hiken, paragliden of te fietsen. Ze noemen het ook wel de sunny side van de Alpen.’

Umbrië

Umbrië valt ook onder de favorieten van Tom waar je volgens hem heen moet voor het Toscane-gevoel, maar dan zonder toeristen. ‘Mijn nichtje woonde in Umbrië en heeft een oude boerderij omgetoverd tot B&B. Het is daar zo weids met heuvels waar je maar vijf huisjes op ziet staan, omringd door bomen. Je hebt er geen toeristenpoespas en je kunt er een driegangendiner eten voor een paar euro. Hoewel de restaurants er niet om aan te zien zijn, is het eten megagoed. Het paradijs voor de truffels. Perugia is een van mijn favoriete steden, alles is er zo authentiek.’

De Cinque Terre

‘De Cinque Terre vond ik de eerste keer verschrikkelijk. Ik was er de eerste keer in de zomer en het was er megadruk. Het is er fantastisch mooi, maar al die toeristen, my god. Een jaar later ben ik teruggegaan en heb ik een Airbnb geboekt in Manarolo. Dat was fantastisch! Als het dan vier uur in de middag was en al de toeristen naar huis waren, was het ineens enorm rustig. Dan ging ik al die wandelingen doen naar de andere dorpjes, wijn drinken op het terras en skinny dippen. Achteraf kon je weer makkelijk terug met de trein. De volgende dag stond ik dan om zeven uur op om samen met de locals een koffietje te doen, natuurlijk al staand aan de bar,’ vertelt Tom.

3x de beste hotels van Italië

Hotel Chalet Mirabell

Nummer één favoriete hotel weet Tom meteen te noemen: Hotel Chalet Mirabell. Dit hotel ligt in Merano, in de bergen van Zuid-Tirol. Tom: ‘Ik heb in heel veel luxe hotels geslapen, maar Hotel Chalet Mirabell is echt het mooist. Het heeft een hele gave natural pool, het ligt op meer dan 2.000 meter hoogte en het uitzicht is zo mooi. De hele onderverdieping bestaat uit een wellness met sauna’s en infraroodcabines. Omdat het bovenop een berg ligt, heb je er de hele dag zon.’
Hotel Chalet Mirabell – Via Falzeben, 112, Avelengo di Sopra, Merano

Palazzo Veneziano

‘Dit boutiquehotel ligt middenin Venetië en het schijnt dat prins Charles hier ook geslapen heeft. Ik had een kamer helemaal bovenin met een uitzicht over het Canal Grande en de kathedraal van Venetië,’ vertelt Tom. Je kunt hier kiezen uit verschillende soorten kamers: met een jacuzzi, een grote familiekamer of eentje met een privéspa. Het hotel heeft dit jaar nog de Travellers Choice Award van Tripadvisor gewonnen.
Palazzo Veneziano – Fondamenta Zattere Al Ponte Lungo, Venetië

NaturHotel Miraval

‘Een hotel met een fantastisch uitzicht en wat ook fijn is: het hotel is niet zo duur. Voor €180 per nacht kun je hier al slapen. Mijn kamer had een uitzicht wat net leek op een schilderij van de Dolomieten, zo mooi! ‘s Avonds als de zon ondergaat, wordt de hele lucht rood-paarsig. De Dolomieten zijn supercool!’
NaturHotel Miraval – Str. Sompunt, 19, Badia

3x de beste restaurants van Italië

Hotel Chalet Mirabell

‘Ook mijn favoriete restaurant is Hotel Chalet Mirabell. Elke avond leek het alsof ik naar een sterrenrestaurant, zo goed was het eten. Je krijgt hier altijd een vijfgangendiner en ook als je vegetarisch of vegan bent, kunnen ze iets voor je maken,’ aldus Tom.
Hotel Chalet Mirabell – Via Falzeben, 112, Avelengo di Sopra, Merano

Osteria Ponte Pietra Ristorante

Tom: ‘Tijdens Covid heb ik een roadtrip van Duitsland naar Italië gedaan waarbij ik eindigde in Verona. Daar voelde ik echt de Italiaanse sfeer. Een van mijn favoriete restaurants, en ook echt een van de beste van Verona, is Osteria Ponte Pietra Ristorante. Een van de beste dingen van Italië vind ik de ham en hier hebben ze echt de beste. Het interieur ziet er behoorlijk historisch uit en is allesbehalve hip, maar het is wel chic. Ik heb hier supergoed gegeten aan het water van de Adige. Er hangt een heel relaxt sfeertje. Je kunt een beetje mensen kijken en niemand is gehaast. Voor Italiaanse begrippen is het niet goedkoop, maar als je Amsterdam gewend bent is dertig euro voor een hoofdgerecht weer prima te doen.
Osteria Ponte Pietra Ristorante – Via Ponte Pietra, 34, Verona

Le Terrazze di Properzio

Tom vindt alle restaurants in Umbrië fantastisch omdat je er voor nog geen tientje een driegangen daghap kunt krijgen. ‘Als ik er één moet noemen dan is het Le Terrazze di Properzio. Alle gerechten zijn authentiek, van een wildzwijnstoof tot een pasta met gorgonzolasaus en walnoten. Met natuurlijk een lokaal wijntje erbij. Je eet daar op een heuvel met een uitzicht over de hele horizon. Binnen eet je in een soort van oud kasteel met stenen bogen en gekleurde lampen,’ vertelt Tom.
Le Terrazze di Properzio – Via Metastasio, 9, Assisi

Wil je alle reizen van Tom volgen? Check dan zijn blog.