Het massatoerisme is terug en misdraagt zich massaal

Massatoerisme Italië

Het was heerlijk en triest tegelijk: een wereld zonder toerisme. Gelukkig mogen we intussen de landsgrenzen weer over, en dat was afgelopen zomer te merken in Italië. Het was weer ouderwets over de koppen lopen, maar dat niet alleen. Met het massatoerisme kwam blijkbaar ook massaal vandalisme mee. Een paar waargebeurde dingen in 2022 die je zeg maar beter niet kunt doen op vakantie.

Rellen in Rome

Vóór corona bleek men ook al voor de lol in fonteinen te springen, maar dit jaar liep het de spuigaten uit in de Italiaanse hoofdstad. Onlangs gooide een Amerikaanse toerist in het Vaticaan Museum twee Romeinse bustes van hun sokkel. Meneer was boos omdat hij de paus niet mocht spreken.

Een toerist uit Saoedi-Arabië reed met z’n Maserati de Spaanse Trappen en zorgde voor duizenden euro’s schade en een maand later deden twee Amerikanen een milde remake met een elektrische scooter. Dan was er nog een toerist die stoom afblies door haar naam in het Colosseum te krassen én vloog iemand z’n drone in het dak van een vijftiende-eeuws palazzo.

Vandalisme in Venetië

En zo was er nog een drone-incident met de toren van Pisa als slachtoffer, die er gelukkig zonder kleerscheuren van afkwam. Een Australische toerist besloot de afslag Pompeï te nemen en deed met z’n scooter een rondje door de ruïnes, waar de politie hem aanhield voor het beschadigen van cultureel erfgoed.

In Venetië moest de politie nog vaker optreden dan ooit. Het bleek voor sommigen een goed idee om in de beschermde grachten te gaan zwemmen en onder meer de Chiesa del Santissimo Redentore werd beklad met graffiti.

Zullen we hier eventjes massaal wat van leren?

Bron: RTL Nieuws