Luxe hotels in Toscane om van te dromen

In Toscane barst het van de agriturismi waar je een perfecte vakantie kunt hebben. Maar zo’n vakantieboerderij is niet voor iedereen. Toevallig zijn er ook méér dan genoeg luxe hotels verspreid over het heuvellandschap van de regio. Veel oude dorpen en kastelen zijn omgetoverd tot charmante boutiquehotels of resorts waar je alles binnen handbereik hebt. Restaurants en zwembaden in veelvoud, personeel altijd tot uw dienst en privacy in je prinsen- of prinsessenkamer. Dit zijn de mooiste hotels in Toscane.

8x hotels in Toscane

Borgo San Felice

Borgo San Felice is een resort in een voormalig middeleeuws dorp en bevindt zich te midden van de prachtige wijngaarden en glooiende heuvels van de Chianti-streek, op dertig minuutjes van Siena. De luxe kamers zijn klassiek, maar niet saai of ouderwets. Er is een zwembad, een wellnesscentrum met onder meer wijntherapie en de sporters kunnen naar de tennis- of de bowlingbaan. Qua restaurants heb je het voor het kiezen: chic de friemel op je bord of een avondje Toscaans. Borgo San Felice heeft z’n eigen wijnmakerij en produceert Chianti Classico, waar dus ook proeverijen bij horen.
Borgo San Felice – Castelnuovo Berardenga, Toscane

Hotel Il Pellicano

Een luxe hotel gelegen aan de Toscaanse kust in het charmante Porto Ercole. Pal aan zee betekent dus zeezicht en toegang tot een privéstrand, wel met rotsen want Il Pellicano ligt op een klif. Het zwembad ligt aan diezelfde zee, maar dan iets hoger en versierd met palmboompjes; meer vakantie ga het niet krijgen. Klassiek ingericht met hier en daar een wilde uitspatting van de designer in de vorm van kleur en chevronpatroontjes. Binnen vind je een restaurant met ster, de ‘Toscaanse Pelligrill’ heeft terras met zeezicht.
Il Pellicano – Porto Ercole, Toscane

Relais & Châteaux Il Falconiere

Il Falconiere bevindt zich in het hart van Toscane, in de buurt van de stad Cortona en het Trasimenomeer. De kamers zijn ontzettend prinsesserig, maar dat past dan weer wel echt bij de locatie. Het landgoed is omgeven door prachtige tuinen, wijngaarden en olijfgaarden. Uit eigen wijngaard komt dan ook kwaliteitswijn Baracchi. Voor zwembad en wellness zit je er goed, maar voor eten al helemaal: in de verbouwde oranjerie bevindt zich het restaurant met Michelinster, waar je ook kooklessen en wijnproeverijen kunt doen.
Relais & Châteaux Il Falconiere –  Cortona, Toscane

Villa La Massa

Fantastisch gelegen aan de Arno en nét om het rivierhoekje van Florence. David Bowie en Iman Abdulmajid trouwden hier en die kiezen natuurlijk niet zomaar iets lukraak uit. Klassiek interieur waarbij alles niet té groots is aangepakt. De zestiende eeuwse villa staat prominent op een lap groene grond met wat bijgebouwtjes waarin een restaurant zit, een wijnkelder en uiteraard een zwembad ligt. Ook hier kooklessen en wijnproeverijen, plus een pendeldienst als je de stad in wilt.
Villa La Massa – Candeli (Bagno a Ripoli), Toscane

Il Borro Relais & Châteaux

Ik waarschuw je: veel van de hotels in dit lijstje zijn van hetzelfde soort want volgens mij staat luxe in Toscane gelijk aan klassiek. Il Borro is een resort en wijnmakerij in Toscane, in een oud middeleeuws dorp dat zorgvuldig is gerestaureerd. Historisch charmant met stenen muren en geplaveide straatjes, gelegen in de Valdarno-vallei, tussen Florence en Arezzo. Het landgoed beslaat een groot gebied en omvat olijfgaarden, bossen en wijngaarden waarvan Chianti en andere lokale variëteiten gemaakt worden. Verder zijn er een spa, drie buitenzwembaden, tennisbanen en mogelijkheden voor paardrijden, plus twee restaurants.
Il Borro Relais & Châteaux – San Giustino Valdarno, Toscane

Castel Monastero

Ook Castel Monastero is gevestigd in een prachtig gerestaureerd middeleeuws gehucht, een voormalig klooster in de buurt van Siena. Qua interieur wat gedurfder dan voorgaande verblijven, sommige kamers zelfs behoorlijk inspirerend. Ze kijken uit over het oude binnenpleintje of de omliggende wijngaarden waar eigen wijn van gemaakt wordt. Ook hier een spa, kooklessen, wijnproeverijen en voor een beetje beweging kun je een fiets huren of paard uitkiezen om de hort mee op te gaan.
Castel Monastero – Castelnuovo Berardenga, Toscane

Tenuta di Artimino

Tenuta di Artimino is ook wel bekend als Villa Medicea di Artimino en ligt in het kleine dorpje Artimino, in de buurt van Florence. Het maakt deel uit van het grotere ensemble van Medici-villa’s en tuinen in Toscane, een UNESCO-werelderfgoed. De hotelkamers bevinden zich verspreid over het wijngoed en variëren van vrij eenvoudig Toscaans in een bijgebouw tot keizerlijk met fresco-plafond en hemelbed. Verhongeren zul je er niet met vijf restaurants en wil je een duik nemen, dan heb je twee zwembaden tot je beschikking.
Tenuta di Artimino – Artimino Carmignano, Toscane

Castiglion del Bosco

Is er niet zomaar een, want een Rosewood en meermaals uitgeroepen tot beste resort ter wereld. Superdeluxe dus en ook wel echt redelijk idioot mooi. Naast hotel met kamers, suites en vrijstaande villa’s ook wijndomein met gaarden in de mooie Val d’Orcia. Daaruit wordt onder meer kwaliteitsspul Brunello di Montalcino geproduceerd. De infinity pool kijkt uit over het groene landschap en wellicht spot je vanuit daar ook de 18-holes golfbaan, ontworpen door een voormalig professioneel golfer (Tom Weiskopf, mocht je een kenner zijn).
Castiglion del Bosco – Montalcino, Toscane