Mamma mia! 7 bizar mooie boutique hotels in Florence

In Florence huizen de meest high-end hotels achter de façades van de enorme palazzi, waar de grootte van de kroonluchter al wel een indicatie is van de prijs per nacht. Maar er zijn er ook waar nieuwe boutiquehotels achter verschijnen en je luxe krijgt zonder gedoe. In dit lijstje dus hotels van het toegankelijkere en hippere soort, waar je niet in driedelig pak aan de ontbijttafel hoeft te verschijnen. Kanttekening: voor een paar tientjes slaap je in Florence alleen in een hostel, dus écht budget doen we hier niet aan.

7x hotels Florence

Stella d’Italia

Hotelier en designer Matteo Perduca is vrij geniaal, getuige dat drie van de zeven boutiquehotels in dit lijstje van zijn hand komen. Stella d’Italia is de nieuwste van het stel en eigenlijk gewoon een soort kunstgallerij in een statig palazzo waar je daadwerkelijk in mag leven (en in baden met pootjes naast je bed kunt baden). Met kunst en vintage interieurobjecten vertelt elke kamer een ander verhaal, maar vertellen ze allemaal samen (24 stuks) het verhaal van Italiaanse schoonheid. Vergeet niet de klim te maken naar de loggia op de bovenste verdieping, waar je uitkijkt tot aan de heuvels die de stad omringen.
Stella d’Italia – Via de’ Tornabuoni 7, Florence

4F Hotel

Maar veertien hotelkamers heeft het pand van 4F Hotel pal aan de Arno, dat wel net buiten de drukte van het centrum ligt. Het beslaat dan ook alleen maar de vierde verdieping en serveert alleen ontbijt, dat je dan wel weer kunt opeten op het terras met panorama-uitzicht. En aperitivo. Nog leuker. De kamers zijn kleurrijk en een eclectische mix van stijlen uit verschillende tijdperken, die samen een modern geheeltje vormen.
4F Hotel – Lungarno Amerigo Vespucci 58, Florence

25Hours Hotel

Een hotel met twee thema’s: Paradiso en Inferno, gebaseerd op Dante’s La Divina Commedia. Paradiso is licht en fris, met parelmoer tegen de muur en een marmeren wasbak in de vorm van een venusschelp. Inferno is sfeervol, donker en iets minder rustgevend door termen als ‘to hell’ in druipend rode letters op de douchedeur. ‘Divinely relaxing, hellishly amusing.’ De entree van 25Hours is al indrukwekkend en de overdekte binnentuin te cool. Ook is er een bioscooplounge waar je elke zondag binnen kunt lopen voor een film met fles wijn en een geheim appartement in een geheime tuin, met privéterras en zwembadje.
25Hours Hotel – Piazza di S. Paolino 1, Florence

Oltrarno Splendid

Geen boutiquehotel, maar een boutique B&B. Ook hier heeft Matteo Perduca z’n magie gedaan, wat te zien is in de veertien kamers die de twee bovenste verdiepingen van een oud palazzo innemen. Dat betekent dus wederom aangenaam uitzicht vanuit elke kamer over de daken van de stad en de groene binnentuin. Interieurwise weer een bonte mix van van alles in kamers waar alle eer uitgaat naar het oude karakter van het pand en het prachtig gerestaureerde behang en fresco’s tegen het plafond. Idioot mooi. Misschien wel mijn allerlievelings.
Oltrarno Splendid – Via dei Serragli 7, Florence

Hotel Palazzo Guadagni

Je zou denken dat deze tussen de superdeluxe selectie hoort, maar Hotel Palazzo Guadagni heeft maar drie sterren. Het sfeertje daarentegen is wel alsof je in een keizerlijke suite slaapt met krullend meubilair, tierelantijnen te over en kwasten aan de gordijnen. Palazzo Guadagni is met name bekend als aperitivoplek – want misschien wel de beroemdste loggia van de stad waar je gewoon heen kunt als sterveling – maar heeft dus ook hotelkamers. Het is tenslotte een hotel. Waar je heel even terug in de tijd gaat.
Hotel Palazzo Guadagni – Piazza Santo Spirito 9, Florence

AdAstra Suites
De laatste (in dit rijtje dan) van Perduca. Het wordt bijna een beetje saai, maar allemaal zijn ze het vermelden waard. AdAstra doet wat moderner aan, omdat de meeste hotelkamers niet versierd zijn met fresco’s en dergelijken – andere ruimtes overigens weer wel gewoon. If you’ve got it, flaunt it. Het boutiquehotel met veertien kamers ligt in een van de leukste wijken en kijkt uit over een van de mooiere tuinen van Florence, die nog altijd in privébezit is. Die Giardino Torrigiani kun je overigens wel in; het is een van mijn favoriete plekken in de stad, lees maar.
AdAstra – Via del Campuccio 53, Florence

Hotel Calimala

Wil je hartje hartje hartje centrum zitten? Dan zit je bij Hotel Calimala goed. Op het fantastische dakterras van het restaurant blokkeren Palazzo Vecchio en Orsanmichele je zicht, zo centraal zit je er. Het interieur is een bijzondere combi die wel werkt: oud gebouw, beetje Bauhaus, beetje Art Deco. Officieel bestaat Calimala uit twee hotels: the East en the West. Ze liggen om de hoek van elkaar. The West kwam later en gaf het extraatje van 65 kamers en suites die East niet heeft, maar verder zijn het identieke tweelingzussen.
Hotel Calimala – Via dei Lamberti 5, Florence