Isola in Milaan is een van de coolste wijken ter wereld

Ooit was het een achterstandswijk waar je niet wilde komen, van de rest van de stad afgesloten door spoorlijnen en industrieel gebied. Nu is Isola in Milaan uitgeroepen tot een van de coolste wijken ter wereld. Ik praat je even bij waarom je deze wijk regelrecht op je stedentripverlanglijst mag.

Timeout vraagt jaarlijks lezers naar de beste districts in hun woonplaats, zet er vervolgens city editors en lokale experts bovenop en gaat er daarna zelf nog met de bezem door het rijtje door ze te ranken op het sociale aspect van de wijk, het groen dat er te vinden is en het overall leven op straat. Op nummer acht van de veertig belandde Isola in Milaan. Eén plekje boven ‘ons eigen’ Amsterdam-West.

Bosco Verticale in Porta Nuova

Isola vind je op hobbelafstand van Brera, een charmante wijk die je hoogstwaarschijnlijk wel bekend is als je in Milaan bent geweest. Loop je vanuit daar richting het noorden, dan kom je langs financieel district Porta Nuova en stuit je op een stel spoorlijnen. Vroeger had je daar dus geen reden gehad nog door te lopen, maar nu wel. De wijk was een paar jaar terug onderdeel van het project om de stad leefbaarder en groener te maken – en dat is gelukt.

Een deel van de spoorlijnen is weggewerkt onder de grond en heeft plaatsgemaakt voor de groene entree naar Isola: het Bosco Verticale, oftewel verticale bos. Daarmee is de wijk niet alleen aangenamer te bereiken en kijken bewoners op groen in plaats van beton, ook heeft het een doel. Het park en de groene torens ernaast vangen CO2, bevorderen de biodiversiteit en zorgen voor verkoeling in de stad. Maar daarvoor kom je natuurlijk niet per se.

De wijk Isola in Milaan

Isola is een levendige wijk vol restaurants, bars, boutiques en vintagewinkels. Opslaan: bar Frieda, restaurant Ratana en vintagewinkels Ambroeus en Le Vintage. De opknapbeurt heeft ‘m een hoge hipsterfactor gegeven, zonder dat-ie z’n oorspronkelijke charme verliest. Architectuur uit de twenties gaat hand in hand met en de typisch Milanese case di ringhiere, een soort gezelliger equivalent van de galerijflat met binnentuin en ons-kent-ons-sfeertje. Street art op de muren van gebouwen maken het quartiere een soort enorme openlucht-art gallery.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Paola (@paolapdg)

Op dinsdag en zaterdag is Isola het leukst, wanneer de Mercato di Via Garigliano plaatsvindt. Een markt met verse groente en fruit, maar ook delicatessen om mee naar huis te slepen en vintage plus nieuwe kleding. Heb je het verder nog voor het kiezen, mik dan op Isola tijdens Salone del Mobile. Gedurende deze designweek in Milaan heeft Isola z’n eigen expo’s, pop-ups en performances onder de noemer Isola Design Festival. Die bezoek je ook gewoon als toerist.