Hoppa! Alles over Italiaans bier

Man met een glas bier in zijn handen

Italiaans bier is bij lange na niet zo bekend als Italiaanse wijn. Het land heeft een lange traditie van wijnproductie, maar met bierbrouwen begonnen ze er pas veel later. Toch is het Italiaanse pintje in opkomst en zijn er vele interessante kleine en middelgrote brouwerijen te vinden door het hele land. Dit is alles wat je wilt weten over Italiaans bier, van de beste biertjes tot gouden combinaties met eten. Want wist je dat je bij pizza eigenlijk helemaal geen wijn zou moeten drinken, maar Italiaans bier?

» De opkomst van bier in Italië
» De beste Italiaanse bieren
» Bier pairen met Italiaans eten

De opkomst van Italiaans bier

Bier is traditioneel gezien niet zo’n belangrijk onderdeel van de Italiaanse cultuur als wijn dat is. Het drinken van wijn bij het eten is bijvoorbeeld veel gebruikelijker dan het drinken van bier. Hierdoor is er minder vraag naar en is de biercultuur minder ontwikkeld dan in sommige andere landen. Pas in de late negentiende eeuw begon men in het land van de laars met brouwen. Er zijn dus ook maar weinig historische bierbrouwerijen te vinden in Italië. Op groei en ontwikkeling heeft Italië dan ook lange tijd een achterstand gehad op landen als België en Duitsland. Ook wordt er veel meer op kleine schaal geproduceerd.

De oudste nog actieve bierbrouwerij is Birra Peroni, die in 1846 werd opgericht in Rome. Echt populair werd de drank pas na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren tachtig begon Italië zijn eigen bierstijlen te ontwikkelen, die nu bekend staan als birra artigianale (ambachtelijk bier) of birra italiana (Italiaans bier). En daar zit prima spul tussen.

Meer dan Moretti

De Italianen maken intussen onder meer klassiekers pilsener, weizenbier, saison, porter en stout. Birra alla spina, letterlijk vertaald als tapbier, heeft een wat lichtere smaak dan gebotteld bier. Er zijn ook een aantal ongewone biersoorten die specifiek zijn voor Italië, zoals de zoete birra alla castagne (kastanjebier) uit Toscane, en de kruidige birra alla menta (muntbier) uit Ligurië.

De bekendste en populairste brouwerijen in Italië zijn tegenwoordig Peroni en Birra Moretti, die pilsener produceren die in veel bars en restaurants in heel Italië worden geserveerd en ook in Nederland naam hebben gekregen. In de Nederlandse supermarkt zoals AH en Jumbo vind je dan ook Peroni en Moretti in het schap. Andere bekende Italiaanse brouwerijen zijn Birra del Borgo, Baladin, Brewfist, Messina en Castello.

De beste Italiaanse biertjes

Smaken verschillen, maar wedstrijdjes liegen er niet om. Italiaans bier wordt steeds populairder in andere delen van de wereld, en Italiaanse brouwerijen hebben de afgelopen jaren verschillende internationale prijzen gewonnen. Een paar bieren en brouwerijen die lof kregen de afgelopen jaren:

1. Baladin: Nora, Super Baladin, Isaac
Baladin is een van de bekendste brouwerijen in Italië en wordt vaak gezien als pionier op het gebied van ambachtelijke bieren. Ze staan bekend om hun innovatieve stijlen en smaken. Nora is een kruidig bier met Egyptische invloeden, terwijl Isaac een verfrissend witbier is met tonen van citrus en kruiden.

2. Birrificio del Ducato: ViaEmilia, Verdi Imperial Stout
Deze brouwerij, opgericht in Parma, heeft verschillende prijzen gewonnen. ViaEmilia is een klassieke pilsener met subtiele bitters van hop, Verdi Imperial Stout een donkere stout met tonen van chocolade en koffie.

3. Birra del Borgo: ReAle, Duchessa, My Antonia
Birra del Borgo komt uit Lazio en staat bekend om de vele stijlen bier die ze maken. ReAle is een aromatische pale ale met een fruitig karakter, Duchessa een bijzondere saison met spelt. My Antonia is een samenwerking met Dogfish Head en is een hoppige imperial pilsner.

4. Toccalmatto: Zona Cesarini, Surfing Hop, Ambrosia
Toccalmatto staat bekend om het z’n originele smaakcombinaties. Zona Cesarini is een exotische IPA met tonen van lychee en mango, Surfing Hop is een robuuste double IPA.

5. Birra Menabrea: Menabrea Bionda, Menabrea Ambrata
Menabrea is een van de oudste brouwerijen in Italië en is gevestigd in Biella, Piemonte, waar ze met name klassieke lagers maken. Bionda is een verfrissende blonde pilsener, en Ambrata is een amberkleurig bier met een lichte karamelsmaak.

6. Birrificio Lambrate: Lambrate Ghisa, Sant’Ambroeus, Quarantot
Lambrate is een Milanese brouwerij met een lange geschiedenis. Kenmerkend voor hun bieren zijn hop en sterke aroma’s. Ghisa is een rokerige stout, en Quarantot is een hoppige, amberkleurige ale.

7. LoverBeer: BeerBera, Madamin, Dama Brun-a
LoverBeer specialiseert zich in bieren van het type lambiek en wilde gist. BeerBera is een heel tof biertje gemaakt met Barbera-druiven, die het pilsje een aangename lichtzure smaak geven. De brouwerij is top voor liefhebbers van experimentele smaken en zure bieren – klinkt vies, maar vind ik zelf top. Doet Oedipus bijvoorbeeld ook in Nederland.

Bier pairen met Italiaans eten

Eens een glas bier naast je eten in plaats van wijn? Bij pizza doet bier het dus goed, maar ook bij andere gerechten kun je goed pairen. Dat kun je op dezelfde manier aanpakken. Zoek naar smaken die overeenkomen, dan weet je dat je goed zit. Maar ook contrast kan werken: zoet bier met pittig eten werkt verzachtend. Combineer lichte bieren met lichte gerechten en zware bieren met zwaardere kost. Ook loont het vaak om streekgerechten te combineren met regionale bieren. Een cheat sheet:

  • Pilsener is licht en gaat goed samen met lichte gerechten als salades, vis en risotto.
  • Witbier heeft veel citrustonen samen met salades, zeevruchten en kip.
  • Amber Ale is een vrij rijk bier dat combineert met gegrilde gerechten en pasta’s met rode sauzen.
  • India Pale Ale heeft veel hop, dat lekker gaat bij pizza’s.
  • Donkere stout past door de chocolade- en koffietonen goed bij chocodesserts, maar ook bij rood vlees.