Een lesje prosecco
Al zijn er genoeg liefhebbers – mij kun je prima een glas prosecco inschenken – wordt prosecco vaak gezien als het mindere broertje van champagne. Onterecht, want het is een heel andere wijn waar ook heus kwaliteit van op de markt verschijnt. Gezien ik met mijn neus in de WSET3-boeken zat en daar met vlag en wimpel voor slaagde, geef ik je graag een lesje prosecco.
Het verschil tussen prosecco en champagne
Champagne wordt gemaakt met een tweede vergisting op fles. De wijn krijgt daardoor smaken van brood en toast. Maar die wil je helemaal niet in een glas fruitige prosecco. Voor champagne worden neutrale druiven gebruikt, druiven met veel smaak worden niet beter van het traditionele champagneproces. Ze komen beter tot hun recht bij de tankmethode, ook wel de Metodo Italiano of Methode Charmat genoemd.
De basiswijn voor prosecco wordt zoals normale witte wijn gemaakt, met zo min mogelijk contact met zuurstof zodat de fruitige en bloemige smaken worden behouden. In plaats van in de fles wordt de tweede vergisting op gang gebracht in een tank die het ontstane koolzuur vasthoudt. Daarna wordt de wijn onder druk gebotteld. Dat scheelt nogal werk en tijd, wat terug te zien is in de prijs en aan het feit dat wijnmakers tot ver buiten Italië met de methode werken.
Prosecco DOC
Prosecco wordt gemaakt van de glera-druif, die ooit prosecco heette. Toen de mousserende wijn een wereldwijde hit werd, werd hij overal onder dezelfde naam gekopieerd. Daar waren de Italianen het niet mee eens, dus veranderden ze de naam van de druif. De naam van een druif is namelijk niet beschermd, alleen gebieden zijn dat. Prosecco uit Prosecco kreeg het kwaliteitsstempeltje Denominazione di Origine Controllata (DOC). Andere landen mochten de naam daardoor niet langer op hun fles zetten, want prosecco kón nu alleen nog uit Prosecco komen.
Goede prosecco vinden
Het productiegebied door heel Veneto en Friuli is enorm en er wordt veel troep gemaakt. Maar gebruik je goede druiven, dan kun je van een prosecco heus wat moois maken. Aan champagne zal een goed exemplaar niet tippen – dat doet Franciacorta dan weer wel – maar het is meer een kwestie van smaak of je champagne of bijvoorbeeld cava boven prosecco verkiest. De hellingen tussen Conegliano en Valdobbiadene leveren de betere prosecco. Spot je ook nog de term cartizze of rive op de fles, dan weet je al helemaal dat je goed zit. Dat zijn de superieure gaarden binnen de DOC.
Nog wat etiketfeitjes:
- Prosecco Superiore is een DOCG en één treetje hoger dan een DOC
- Een schroefdop geeft meestal aan dat je een frizzante in plaats van spumante hebt; hij bubbelt dus relatief minder
- Millesimato betekent dat de druiven uit één oogstjaar komen, iets wat over het algemeen alleen in goede jaren gebeurt omdat de kwaliteit niet constant is
- Prosecco wordt het meest Extra dry gedronken, waar champagne traditioneel meer Brut verkocht wordt; Extra Dry heeft iets meer restsuiker