Hoppa! Alles over Italiaans bier

Man met een glas bier in zijn handen

Italiaans bier is bij lange na niet zo bekend als Italiaanse wijn. Het land heeft een lange traditie van wijnproductie, maar met bierbrouwen begonnen ze er pas veel later. Toch is het Italiaanse pintje in opkomst en zijn er vele interessante kleine en middelgrote brouwerijen te vinden door het hele land. Dit is alles wat je wilt weten over Italiaans bier, van de beste biertjes tot gouden combinaties met eten.

De opkomst van Italiaans bier

Bier is traditioneel gezien niet zo’n belangrijk onderdeel van de Italiaanse cultuur als wijn dat is. Het drinken van wijn bij het eten is bijvoorbeeld veel gebruikelijker dan het drinken van bier. Hierdoor is er minder vraag naar en is de biercultuur minder ontwikkeld dan in sommige andere landen. Pas in de late 19e eeuw begon men in het land van de laars met brouwen. Er zijn dus ook maar weinig historische bierbrouwerijen te vinden in Italië. Op groei en ontwikkeling heeft Italië dan ook lange tijd een achterstand gehad op landen als België en Duitsland. Ook wordt er veel meer op kleine schaal geproduceerd.

De oudste nog actieve bierbrouwerij is Birra Peroni, die in 1846 werd opgericht in Rome. Echt populair werd de drank pas na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 80 begon Italië zijn eigen bierstijlen te ontwikkelen, die nu bekend staan als birra artigianale (ambachtelijk bier) of birra italiana (Italiaans bier). En daar zit prima spul tussen.

Meer dan Moretti

De Italianen maken intussen onder meer klassiekers pilsener, weizenbier, saison, porter en stout. Birra alla spina, letterlijk vertaald als tapbier, heeft een wat lichtere smaak dan gebotteld bier. Er zijn ook een aantal ongewone biersoorten die specifiek zijn voor Italië, zoals de zoete birra alla castagne (kastanjebier) uit Toscane, en de kruidige birra alla menta (muntbier) uit Ligurië.

De bekendste en populairste brouwerijen in Italië zijn tegenwoordig Peroni en Birra Moretti, die pilsener produceren die in veel bars en restaurants in heel Italië worden geserveerd en ook in Nederland naam hebben gekregen. Andere bekende brouwerijen zijn Birra del Borgo, Baladin, Brewfist, Messina en Castello.

De beste Italiaanse biertjes

Smaken verschillen, maar wedstrijdjes liegen er niet om. Italiaans bier wordt steeds populairder in andere delen van de wereld, en Italiaanse brouwerijen hebben de afgelopen jaren verschillende internationale prijzen gewonnen. Een paar bieren die lof kregen de afgelopen jaren:

  1. Baladin Xyauyù: een gerstewijn van brouwerij Baladin uit de regio Piemonte, die in 2012 werd uitgeroepen tot het beste bier ter wereld op de World Beer Awards. Het duurt maar liefst 2,5 jaar om ‘m te brouwen. Het biertje wordt omschreven als een complex en rijk bier, met aroma’s van karamel, chocolade en gedroogd fruit.
  2. Birrificio Italiano Tipopils: een pilsener van de Birrificio Italiano uit Lombardije. In 2017 won dit bier diezelfde titel beste bier ter wereld en werd hij geprezen om z’n frisse smaak en uitgebalanceerde hopbitterheid.
  3. Brewfist Spaghetti Western: een imperial stout van Brewfist uit Lombardije.  die veel positieve recensies heeft ontvangen. Het bier heeft aroma’s van chocolade, koffie en gedroogd fruit, en heeft een zachte en gladde smaak.
  4. Birra del Borgo ReAle: een ode aan Amerikaanse pale ale van de Birra del Borgo uit Lazio. Inmiddels een beroemd biertje dat regelmatig in de prijzen viel. Verwacht een fruitig aroma, uitgesproken hop en een gebalanceerd en verfrissend biertje.

Bier pairen met Italiaans eten

Eens een glas bier naast je eten in plaats van wijn? Dat kun je op dezelfde manier aanpakken. Zoek naar smaken die overeenkomen, dan weet je dat je goed zit. Maar ook contrast kan werken: zoet bier met pittig eten werkt verzachtend. Combineer lichte bieren met lichte gerechten en zware bieren met zwaardere kost. Ook loont het vaak om streekgerechten te combineren met regionale bieren. Een cheat sheet:

  • Pilsener is licht en gaat goed samen met lichte gerechten als salades, vis en risotto.
  • Witbier heeft veel citrustonen samen met salades, zeevruchten en kip.
  • Amber Ale is een vrij rijk bier dat combineert met gegrilde gerechten en pasta’s met rode sauzen.
  • India Pale Ale heeft veel hop, dat lekker gaat bij pizza’s.
  • Donkere stout past door de chocolade- en koffietonen goed bij chocodesserts, maar ook bij rood vlees.