Goede gelato herkennen: zo vind je écht goed Italiaans ijs

Vroeger haalden wij altijd een ijsje bij dezelfde ijssalon in Florence. Wat ons precies bezielde weet ik niet, want als ik daar nu langsloop is het een zaak waar ik never nooit meer een voet binnen zal zetten. Ik hoop dat mijn ouders het puur deden omdat wij als kinderen aansloegen op de neonverlichting, want daar reken ik ze verder niet op af. Hoe je dan weet wanneer je een ijssalon met écht goed ijs te pakken hebt? Ik deel een paar trucjes om ‘m er met gemak tussenuit te pikken.

7 tips voor het vinden van goed Italiaans ijs

1. Let op kleur

Gelato wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Zie je felgeel bananenijs of felgroene pistache? Wegwezen. Bananenijs is flets en pistache is ook vaal van kleur. De enige smaken die mogen stralen zijn die met ingrediënten die een heldere kleur hebben. Framboos bijvoorbeeld.

2. Zoek de spatels

Gelato plamuur je met een spatel op een hoorntje of in een bakje. De zachte textuur vangen met een ijsschep wordt namelijk één grote smeerboel. Je ijsje is daarom ook altijd gelijk te eten, sterker nog: het is aanpoten om niet zelf helemaal onder te zitten. Tussendoor even lezen over het verschil tussen gelato en ijs doe je hier.

3. Laat je niet verleiden door bergen ijs

Ziet er natuurlijk fantastisch uit, die Mont Blancs van gelato in de vitrine. Dat fenomeen plus die neonverlichting waren dan ook absoluut de dingen waar ik als kind hysterisch van werd in die ene ijssalon. De waarheid is dat er eigenlijk alarmbellen af zouden moeten gaan, want ijs dat boven de koeling uitkomt geeft bacteriën een vrijbrief en is naast hartstikke onhygiënisch vaak ook valsspelerij; het ijs zou zomaar hulpmiddeltjes kunnen bevatten gezien het niet over de bakken heen druipt.

4. Laat je wel verrassen door pozetti

Poz-watti? Dat zijn die RVS-bakken met gezellige ronde dekseltjes waarbij het raden is wat eronder verstopt zit. Eén ding is vrij zeker: kwaliteitsijs, want hier zijn geen schommelingen in temperatuur. Het feit dat een ijsmaker het risico neemt om die onaantrekkelijke bakken te gebruiken in plaats van je te verleiden met goed gepresenteerde bakken in de etalage is wat mij betreft een teken van vertrouwen in je eigen product.

5. Scan op seizoensfruit

Gelato is vers en wordt dus gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Dat betekent dat ijs van bijvoorbeeld vijgen of steenfruit alleen bedoeld is voor de zomer. In de winter wordt er dan gesjoemeld. Uiteraard is er ook genoeg fruit jaarrond verkrijgbaar, dus niet gelijk afhaken op alles.

6. Ken je klassiekers

Zijn er geen klassiekers, dan zou ik wegrennen. Niet alleen omdat ik per se pistache in m’n bakje wil, maar ook omdat een beetje ijssalon klassiekers omarmt. In een Nederlandse ijssalon wijken ze wat af naar onze smaak, maar ben je in Italië, let dan op smaken als fior di latte of panna, hazelnoot en mijn eeuwige liefde: pistache.

7. Lees wat boven de deur staat

Tot slot: staat er ergens gelateria artigianale op of in het pand aangegeven? Dan kun je de ijsmaker erop vertrouwen dat zijn ijs in ieder geval huisgemaakt is.