De 3 Italiaanse kaartspellen die op straat worden gespeeld

Als je ooit de kans krijgt mee te doen aan een Italiaans kaartspel, aarzel dan niet. En schrik niet als je geen klaver, schoppen, ruiten en harten op tafel ziet liggen. Traditionele kaartspellen zijn een belangrijk onderdeel van de Italiaanse cultuur. Op pleinen, in barretjes, in parken of aan zee. Overal in Italië speelt men deze kaartspellen. De regels kunnen per regio wat verschillen. Deze drie kaartspellen worden het meest gespeeld.

Het Italiaanse kaartspel zelf

Deze spellen worden allemaal gespeeld met een traditioneel Italiaans kaartspel. Het kaartspel bestaat uit vier “kleuren”: Ori of Denari (munten), Coppe (kelken), Spade (zwaarden), en Bastoni (knuppels). Elke kleur heeft kaarten met waarden van een tot zeven, en daarnaast de Boer (Fante), Ridder (Cavallo), en Koning (Re). Dit kaartspel kun je in bijna alle spellenwinkels in Italië kopen.

3x kaartspellen

Scopa

Scopa, wat ‘bezem’ betekent, is waarschijnlijk het meest geliefde kaartspel en soort van de Italiaanse variant van een potje pesten. Doel is om kaarten van dezelfde waarde te combineren om ze van de tafel te vegen en punten te scoren. Het spel vereist strategisch denken, geheugen en een beetje geluk. Scopa wordt vaak gespeeld in families, tussen vrienden, in cafés en op straat.

Briscola

Bij Briscola draait het om winnen van kaarten door het spelen van de hoogste kaart of de troefkaart. De spelers moeten slim en strategisch spelen om punten te verzamelen. Het opvallende kenmerk van Briscola is de keuze van de troefkaart, die het verloop van het spel drastisch kan veranderen.

Tresette

Tresette is een kaartspel dat concentratie en samenwerking tussen teamleden vereist. Het spel wordt meestal gespeeld door vier spelers, verdeeld over twee teams. Met wederom een kaartspel van veertig kaarten draait het om het verkrijgen van de hoogste kaarten en het vormen van juiste combinaties. Wat Tresette onderscheidt, is dat het dus in teams wordt gespeeld. Daarom is het belangrijk de gezamenlijke strategie goed te coördineren.