6 dingen om te doen in Rome met kinderen

Elke dag een ijsje, een levensechte geschiedenisles en pizza voor lunch. Rome is ook de perfecte bestemming om je kinderen mee naartoe te nemen. De drukke toeristische trekpleisters wil je misschien liever skippen, maar dan blijft er nog genoeg over. Dit zijn goede alternatieven om te doen met kinderen in Rome.

Rome met kinderen

1. Naar het Vaticaan

Een leuke site om een tour te boeken, is Rome4Kids. Zij hebben een tour door het Vaticaan waar kinderen op speurtocht gaan en zo de rij voor het museum kunnen skippen. Met een rugzak, routekaart en activiteitenboekje gaan de kinderen zo’n tweeënhalf uur op avontuur door het Vaticaan. Ze leren al spelenderwijs meer over de oude Romeinen, Michelangelo en de Renaissance. Er zijn speurtochten voor kinderen van 3-6 jaar en van 6-12 jaar. Na afloop wordt er zelfs een prijs overhandigd aan alle speurneuzen.

2. Gladiator voor een dag

Sinds ik de film “Gladiator” heb gezien, wilde ik altijd al in de huid kruipen van een gladiator. Voor wat oudere kinderen, vanaf zes jaar, kan deze droom uit komen. Er bestaat namelijk een “School for Gladiators” waar kinderen hun idool Maximus kunnen zijn voor een dag. Eerst maken ze een rondje door het museum waar meer dan 1.000 gladiator spullen te zien zijn. Daarna begint het werk pas echt en krijgen de kinderen een twee uur durende “vecht” workshop compleet met schilden, Romeinse gewaden en (rubberen) zwaarden. De kinderen leren zich verdedigen en gaan later op de dag zelf de arena in. En jij als ouder? Jij mag een paar uur meegenieten op de tribune.
School for Gladiators – Via Appia Antica 18, Rome

3. Explora

Waar we in Nederland Nemo hebben, is er in Rome het Explora museum. Dit is een speciaal museum voor kinderen waarbij geschiedenis en wetenschap interessant wordt gemaakt door middel van spelletjes, puzzels, workshops en tentoonstellingen. Je kunt hier met je peuter naartoe of kinderen tot en met 12 jaar. Het motto van dit museum is “leren door te doen”. Oudere kinderen kunnen een levensgrote trein besturen of naar een speciale computerruimte gaan waar ze leren hoe het is om te werken en geld te verdienen. De jongere bambino’s vermaken zich als kassa medewerker in de mini supermarkt of bij het waterrad. Ook worden er speciale (thema) evenementen georganiseerd zoals Halloween en tijdens Kerst.
Explora – Via Flaminia, 80/86, Rome 

4. Welcome to Rome

Soms zou ik terug willen naar het oude Rome om te ervaren hoe het leven daar echt is. Welcome to Rome heeft een soort van tijdsmachine gebouwd met metershoge 3D schermen en hologrammen. Binnen een half uur word je meer dan 2.700 jaar meegenomen op een tijdsreis door het Romeinse rijk, tot nu. De film is beschikbaar in acht talen, waaronder Engels en Duits. Goed te volgen voor wat oudere kids maar net zo interessant voor de jonkies om gewoon te zien.
Welcome to Rome – Corso Vittorio Emanuele II, 203, Rome

5. Villa Borghese

Als je de drukke stad uit wilt, is Villa Borghese een goed toevluchtsoord. Het is een beetje het Vondelpark van Rome, met veel groen, een grote vijver in het midden en wirwar aan historische gebouwen. Villa Borghese is een van de meest kindvriendelijke parken in Rome. Je kunt er familiefietsen huren voor vier personen, met een kinderstoeltje voorop. Ook is er een dierentuin en toeristentreintje die je mee door het park neemt. Met mooi weer kun je picknicken bij een van de speeltuintjes of op het gras bij de vijver.
Villa Borghese – Rome

6. Waterpark

Italiaanse kinderen koelen tijdens de zomer af bij waterpretpark Hydromania. Let er wel op dat dit park alleen geopend is in de zomer. Je hebt er verschillende glijbanen, van wildwater, tot een trechter en een steile glijbaan waarbij je in een rubberen bandje naar beneden sjeest. Kleine kinderen kunnen met bandjes zwemmen in het pierenbadje. Jij als ouder kunt chillen op de ligbedden, meedoen aan het beach volleybal of baantjes trekken in het zwembad.
Hydromania – Vicolo del Casale Lumbroso, 200, Rome

Meer tips in Rome