6 dingen waar Italië zich afgelopen november druk om maakte
Van een moordenaar die vrijgelaten wordt vanwege overgewicht tot een uitstervende delicatesse en een bizar maffiaproces tegen het beruchtste maffiasyndicaat. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.
Italiaans nieuws in een notendop: editie november 2023
Een vergeten werk van Botticelli werd in beroerde staat teruggevonden
Oh, mijn hart. In een woonhuis in Napels werd een vergeten werk van een van mijn allerallerallerlievelingskunstschilders ontdekt in rampzalige staat. Het werk van Botticelli werd op onverklaarbare wijze vergeten door de autoriteiten, die het vijftig jaar geleden voor het laatst inspecteerden. Volgens een kunsthistoricus was het schilderij een van de favoriete werken van de kunstenaar, omdat de Madonna die erop afgebeeld is geïnspireerd zou zijn door Simonetta Cattaneo Vespucci, zijn muze en geliefde, die op 23-jarige leeftijd stierf. Het schilderij – met een geschatte waarde van € 100 miljoen – werd in de woning teruggevonden met beschadigingen en chromatische veranderingen door oxidatie van het vernis. Het doek wordt godzijdank gerestaureerd in de hoop dat het weer tentoongesteld kan worden aan publiek.
Er liep een leeuw los door de straten van Ladispoli
Er is een leeuw ontsnapt en iedereen is bang. Alleen Jantje weet hoe hij de leeuw weer naar het circus kan terugbrengen. Dat klinkt als een kinderboek en dat is het ook (ik quote hier Annie M.G. Schmidt), maar het was tevens de realiteit in Italië. Alleen was Jantje niet aanwezig om circusleeuw Kimba in Ladispoli te vangen. Urenlang struinde de leeuw rond in de stad nabij Rome, waar direct een soort avondklok in werd gesteld. Na vijf uur werd de leeuw met een verdovingspijltje geraakt, waarna hij nog een uur half kreupel doorliep en uiteindelijk terug kon worden gebracht nar het circus. Er laaide terecht een discussie op over waarom er überhaupt nog dieren in het circus zitten. Het puntje gevaar kaatste het circus daarop af door dierenactivisten de schuld te geven dat ze Kimba hadden vrijgelaten.
De Siciliaanse zee-egel wordt met uitsterven bedreigd
Weleens spaghetti ai ricci di mare gegeten op Sicilië? Dan mag je in je handjes klappen, want dat kan binnenkort wel eens onmogelijk worden. Omdat de delicatesse zo populair is geworden onder met name toeristen, wordt de Siciliaanse zee-egel met uitsterven bedreigd. Biologen raden dan ook aan direct in te grijpen en een lokale politicus stelde voor de visserij gedurende drie jaar te verbieden. Vanuit de horeca en visserij komt weerstand; restaurants serveren zo’n veertig borden zee-egel per dag als het op het menu staat. Opmerkelijk is dat vissen op zee-egel al hartstikke verboden is en er maar twaalf man legaal ricci di mare uit de zee mogen halen. Maar gezien de zeedieren zich niet echt verstoppen, worden ze volop uit laag water gehaald door honderden bandieten die daar lak aan hebben.
Een moordenaar werd vrijgelaten uit de gevangenis vanwege overgewicht
Eh ja, echt. Een Milanese man die 2017 zijn vriendin omlegde tijdens hun vakantie op Sardinië is vrijgelaten omdat-ie te dik is. Zijn zware overgewicht was volgens de rechter gevaarlijk genoeg om z’n celstraf die pas in 2022 ging lopen te beëindigen. Hij ging met 117 kilo achter de tralies en wandelt er met bijna 200 kilo uit, om de rest van zijn straf bij z’n ouders thuis uit te zitten. Volgens de rechtbank is hij geen match met het gevangenisregime en kan hij zich er met krukken of rolstoel niet voortbewegen. De reden dat hij zijn vriendin 57 keer neerstak had overigens ook met zijn eetgedrag te maken: ze sprak hem aan op de broodkruimels die hij achter had gelaten in de hotelkamer.
Olijfolie wordt volgend jaar wellicht onbetaalbaar
In Spanje liggen de flessen olijfolie al aan de ketting in de supermarkt, in Italië stijgen de prijzen van bulkolijfolie rap: met vijftig procent. Door een vrij rampzalig jaar in het noorden en midden van Italië is het de vraag of olijfolie nog wel te betalen is wanneer de voorraden slinken. Lees hier alles over de prijs van olijfolie volgend jaar »
Er werden meer dan 200 mensen berecht in een enorm maffiaproces
Het grootste maffiaproces in drie decennia: meer dan 200 man werd berecht voor misdrijven als criminele vereniging, afpersing en omkoping. Het zogenaamde maxiproces duurde in totaal drie jaar en kwam deze maand tot een einde. De verdachten werden gepakt door een elite-eenheid van de carabinieri, die bekend staat als de Cacciatori, wat ‘de jagers’ betekent. Arrestaties vonden plaats in bunkers achter schuiftrappen, verborgen valluiken en onderhoudsgaten. Om de 350 verdachten vast te houden, 400 advocaten te huisvesten en 900 getuigen te horen werd speciaal een streng beveiligde rechtszaal gebouwd. Het is een van de belangrijkste overwinningen tot nu toe tegen de machtige en beruchte ’Ndrangheta, een syndicaat dat een bijna-monopolie heeft op de Europese cocaïnehandel.