Deze bestemmingen staan op The Cool List 2024 van National Geographic

The Cool List vind ik persoonlijk zo cool klinken dat ik eigenlijk meteen naar alle ‘30 most exciting destinations to visit in 2024‘ toe zou willen. Maar gezien ik zoveel tijd en geld niet heb, zullen we het hier maar even op Italië houden. En National Geographic UK fietste maar liefst twee Italiaanse bestemmingen in het coole lijstje, dat gemaakt is op basis van een beetje reuring op de betreffende plek. In het geval van Italië: tweewielers in het culinaire hart van Italië en een splinternieuwe spoorlijn naar een oude klassieker.

Fietsen in Emilia-Romagna

In 2024 trapt de Tour de France af in Florence, waarna de wielrenners vliegensvlug koers zetten richting het culinaire hart van Italië: Emilia-Romagna. Het grootste deel van de Tour vindt plaats in deze regio, gezien ze de eerste finish in Rimini bereiken er dwars doorheen, de tweede etappe eindigt in Bologna en de derde van Piacenza richting Turijn. National Geographic tipt Emilia-Romagna als ideale fietsbestemming, die je op je dooie gemakje zelf kunt ontdekken met foodhoogtepunten als Bologna, Parma en Modena als tussenstops, of begeleid in een van de vele tours die tegenwoordig worden aangeboden. Een andere tip: de Ciclovia di Dante rijden, een uitdagende route van 220 kilometer die de levensweg van de Italiaanse Dichter aflegt van Ravenna (waar hij stierf) naar Florence (waar hij geboren werd).

In rap tempo naar Rome én Pompeii

Op nog hogere snelheid raas je als het aan NG ligt volgend jaar door Lazio en Campania, waar een nieuwe hogesnelheidslijn je nu rechtstreeks van Rome naar Pompeii brengt. Voorheen was daar nog een tussenstopje Napels voor nodig (geen straf), nu vlam je de 240 kilometer binnen 2 uurtjes door en sta je nog vóór elf uur ’s ochtends in Pompeii. In de Romeinse ruïnestad werden afgelopen jaar nog volop nieuwe ontdekkingen gedaan en werd het indrukwekkende Casa dei Vettii na twintig jaar weer heropend. De supersneltrein rijdt wel alleen op zondag en op vaste tijden. Iets voor negenen sta je weer in Rome, waar je je tafeltje vast kunt reserveren voor la cena. Twee Romeinse vliegen in één klap.

Geïnspireerd geraakt? Ik onthoud je dat coole lijstje van National Geographic natuurlijk niet: zie hier de volledige Cool List 2024.