6 dingen waar Italië zich afgelopen oktober druk om maakte

Van een rechtszaak tegen thuiswonende zoons van veertig tot een opgepakte maffioso-volkszanger en een gekrompen berg. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop: editie oktober 2023

De Mont Blanc kromp behoorlijk

Het was een uitzonderlijk jaar volgens landmeters, want de Monte Bianco kromp maar liefst 2.2 meter sinds de laatste meetlat zich erover uitstrekte in 2021. In dat jaar was-ie ook al een kopje van een meter kleiner geworden ten opzichte van de voorgaande meting. Omgerekend verloor de Mont Blanc het volume van een Olympisch zwembad aan ijs en sneeuw. De berg is nu 4.805,59 meter hoog in plaats van 4.807,81. Het krimpen is overigens niet te linken aan de opwarming van de aarde vanwege andere klimatologische omstandigheden. Dat kan pas over vijftig jaar gezegd worden.

Moeder begon rechtszaak tegen zoons vanwege thuiswonen

Italiaanse mannen staan bekend om de liefde voor hun moeders en het feit dat ze daar nogal lang aan blijven plakken. Deze bamboccioni (dat is een echt woord voor volwassen mannen die nog thuis wonen, ‘grote kinderen’) zijn met velen: 70% van de Italiaanse mannen tot 34 jaar oud woont nog in het ouderlijk huis. Voor een mama van 75 jaar oud was de maat echter vol, ze spande een rechtszaak aan tegen haar twee zoons. De heren van rond de veertig vraten niks uit maar wel alles op, betaalden haar niets, maar verdienden zelf wel. De rechter gaf mama gelijk; de mannen moeten vóór 18 december de deur uit zijn.

Meloni’s ex-vriend misdroeg zich en nu zijn ze uit elkaar

In mijn roddelblaadje Chi van half september was het stel nog bezig aan een charmeoffensief op de voorpagina door na lange tijd ogenschijnlijk gelukkig in de schijnwerpers te stappen. Premier Meloni’s vriend kwam terug in Rome wonen bij z’n gezin om vanuit daar een nieuw programma te gaan presenteren. Daar achter de schermen begon hij plotseling allerlei seksistische taal uit te slaan. Ongelukkig vastgelegd en gelekt op video maakte hij avances naar vrouwelijke collega’s, nodigde hij grappend vrouwen uit voor trio’s en vond-ie dat er van bil gegaan moest worden op de werkvloer. Meloni schopte haar vent en vader van hun dochter haar huis uit. Tot zover haar eigen ouderwetse ‘huwelijk’, waar ze als politica voor pleit.

Florence ging de strijd aan met Airbnb

In de strijd tegen verlies van identiteit van het historische centrum, onzekerheid over huisvesting, stijgende kosten van levensonderhoud en een de enorme vermindering van het aantal beschikbare woningen is in Florence de kogel door de kerk gegaan om nieuwe Airbnbs in het historische centrum te verbieden. Dat is goed nieuws voor mid-term huurders zoals studenten en expats die niet meer aan woningen kunnen komen, maar of het het probleem echt oplost? Je leest hier meer »

Een van de beroemde torens in Bologna dreigt om te vallen

Bologna staat bekend om vele dingen, maar één daarvan zijn de 24 torens die boven de stad uittorenen. Eentje van de grootste tweelingtorens, La Garisenda, gaat al een tijdje de concurrentie aan met de scheve toren van Pisa (hij is maar één graadje minder scheef), maar begon vorige week pas echt te klagen. De toren is nu afgesloten voor publiek en verkeer mag er ook niet meer in de buurt komen. Verkeer lijkt namelijk een van de redenen te zijn dat de toren alsmaar verder aftakelt. De komende tijd wordt het leed van de piepende toren onderzocht en wordt ook bekeken hoe dit verholpen kan worden.

Een van de meest populaire Italiaanse volkszangers bleek maffialid

Bij een grote operatie tegen de Camorra, de Napolitaanse maffia, werden 27 mensen gearresteerd waaronder een van de bekendste volkszangers van Italië. Het linkje tussen een volkszanger en de maffia lijkt niet zo snel gelegd, maar in dit geval wel. Tony Colombo en zijn vrouw Tina Rispoli waren blijkbaar beslist geen lieverdjes… »