5 dingen waar Italië zich afgelopen september druk om maakte

Van een aardbeving in m’n bed tot een bijzondere Oscar-inzending en wijnmaken met dodelijke afloop. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop: editie september 2023

Er werd volop gesteggeld over de toekomst van Venetië

Na meerdere malen uitstel was afgelopen maand de kogel door de kerk: Venetië gaat vanaf de lente volgend jaar toegangsgeld vragen. Venetië lijdt al jaren aan overtoerisme, zodanig dat UNESCO voorstelde de stad als bedreigd werelderfgoed aan te merken. Met het instellen van het entreegeld, dat gestoken gaat worden in onderhoud en inwoners, ontweek La Serenissma die kogel weer; Venetië komt voorlopig niet op het gevarenlijstje.

Een Frecce Tricolori stortte neer waarbij een 5-jarig meisje omkwam

Op de een of andere manier vinden Italianen het nodig om bij feesten en partijen een stel militaire vliegtuigen met rook in de drie kleuren van de nationale vlag de lucht in te sturen voor belachelijke bedragen. Halverwege september waren de jets onderweg om deel te nemen aan een vliegshow in Vercelli, nabij Turijn, voordat ze zouden deelnemen aan een evenement rondom het eeuwfeest van de Italiaanse luchtmacht. Dat feestje ging niet door, want een van de vliegtuigen stortte neer op een auto van een gezin dat op vakantie was. De ouders van het vijfjarige meisje en haar oudere broertje werden met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht, de piloot overleefde door zichzelf voor de crash uit het vliegtuig te lanceren.

Ik werd uit mijn bed geschud door een aardbeving

Heerlijk rustig lag ik te pitten in mijn bed in Florence, toen ik om 10 over 5 ’s ochtends op brute wijze wakker werd gemaakt omdat mijn hele huis door elkaar werd gerammeld. Het bleek een aardbeving iets verderop in de provincie van 4.8 op de Schaal van Richter, die in Toscane en Emilia-Romagna te voelen was. Buiten wat paniekerige mensen op straat was er gelukkig weinig aan de hand en werd er geen grote schade gemeld.

Italië koos een bijzondere kandidaat voor Beste Internationale Film Oscar

Voor de 96e editie van de Academy Awards selecteerde Italië de film Io Capitano als kandidaat. De film van regisseur Matteo Garrone is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de gevaarlijke reis van twee jonge Senagalese mannen, die reizen van van Dakar naar Italië. Hij ontving bij de premiere op het Filmfestival van Venetië lovende kritieken. Garrone ontving daar de prijs voor beste regisseur, hoofdrolspeler Seydou Sarr de prijs voor beste jonge ster en Claudia Cravotta de prijs voor beste productieregisseur. Een bijzondere keuze, nu premier Meloni strengere controles op migratie belooft. Ze beweert dat de migratiegolf op Lampedusa Italië onder ‘onhoudbare druk’ zet.

Een wijnmaker overleed in een wijnvat

Vorige maand vond een kaasmaker nog zijn dood onder een lading kaaswielen, deze maand was het een wijnmaker die het leven liet in een wijnvat. De veertigjarige man probeerde zijn collega te redden die tijdens het onderhoud van een wijnvat buiten bewustzijn raakte door giftige carbondioxidedampen die vrijkomen bij de fermentatie van wijn. Helaas moest hij zelf ontgelden en overleed hij in het vat in Treviso. Beide mannen droegen geen masker, wat samen met het kaas-ongeval leidde tot discussie rondom veiligheid op de werkvloer.