Street Food Guide 2024: de beste adressen voor streetfood per regio

streetfood guide italie

Streetfood wordt gedefinieerd als eten dat je direct kunt opeten en vaak verkocht wordt op straat of voor onderweg. Het meest fantastische daaraan vind ik dat je het altijd wel ergens in je dag kunt proppen én dat het vaak net even wat anders is dan wat op de doorsnee menukaart staat. Zo heeft Florence de lampredotto, Sicilië de arancino en cannolo, eet je in Genua focaccia en in Puglia panzerotto.

Culinair instituut Gambero Rosso deelt jaarlijks prijzen uit voor de beste plek per regio waar je zo’n lokale of juist niet-lokale hap uit het vuistje haalt. In de Street Food Guide 2024 staan naast (voornamelijk) Italiaanse klassiekers namelijk ook topdumplings, taco’s en bonitoburgers. Andiamo.

Beste spots voor streetfood in Italië

Abruzzo – Castel del Monte – Ristoro Mucciante

Een soort minimarkt met grills die je zelf kunt gebruiken buiten op het bergplateau van Campo Imperatore. De producten komen van de eigen familieboerderij: schapenvlees, spiesjes, worstjes, spek en ribben en kazen, Scottona-hamburgers, brood, drankjes en koekjes.

Basilicata – Avigliano – Retrò… Gusto

De dames Rocchina, Anna en Renata runnen een foodtruck in Basilicata met traditioneel streekvoer. Paradepaardje is de frittellone, een gebakken pizza met vulling van kabeljauw en cruschi-pepers of ciambotta, die je ook in de panozzi vindt.

Calabria – Scilla – Civico 5

Twee broers bliezen in 2013 de panino col pescespada nieuw leven in op hun open terras aan zee. Ze verrijkten de traditionele sandwich met vers gegrilde zwaardvis die voor de deur wordt gevangen door ‘m op een ciabatta te serveren met sarmorigliom een smaakmaker op basis van olijfolie, oregano, zout en citroen.

Campania – Pomigliano d’Arco – Is Pop

Chef Francesco Sodano kookte altijd op hoog niveau, en giet dat bij Is Pop in een populair streetfoodjasje. Zijn ciabatta werd al eerder tot beste brood bekroond door Gambero Rosso, en staat in twee soorten op de kaart: een mix van rogge, spelt, gebrande tarwe, boekweit en haver en een met Romanella-meel, gefermenteerde aardappelen en een zure toets.

Emilia Romagna – Bologna – Indegno – La crescentina 2.0

Crescentine zijn in reuzel gefrituurde broodjes typisch voor de regio Emilia-Romagna, dat ook bekend is onder de naam gnocci fritti zoals ze in Modena genoemd worden. Hier in Bologna maken ze een geëvolueerde versie die volledig vegan is.

Friuli Venezia Giulia – Trieste – aMano

Een ouderwetse delicatessenwinkel waar je je eigen plankje lokale vleeswaren en kaas kunt samenstellen.

Lazio – Rome – Grasso Fish Burger

De Street Food Chef award ging dit jaar naar Gianfranco Pascucci, voor zijn signature bonitoburger met ponzusaus op een gestoomd broodje. En da’s pas één van de visburgers en vishotdogs die bij Grasso in Rome op de kaart staan.

Liguria – Genova – Rooster

Zoals de naam al doet vermoeden word je bij Rooster naar binnen gelokt door de geur van gebraden kippetjes. Je hebt er panini, gefrituurd spul en mijn persoonlijke afgunst: pokébowls. Maar dan wel met kip, dus geen sushi voor luie mensen. Niet in Genua? Rooster zit ook in Milaan.

Lombardije – Milaan – Katsusanderia

Chef Yoji Tokuyoshi en zijn team hadden de wens om naast in de Bentōteca hun keuken ook op toegankelijke streetfoodwijze aan te bieden. Die werd gerealiseerd bij Katsusanderia, waar je Japanse sando’s en donburi afhaalt.

Le Marche – San Benedetto del Tronto – Gastrò

Panini, pasta en streekproducten en regelmatig een proeverij van bijvoorbeeld Marche-wijnen om bij te wonen.

Molise – Isernia – Iallonardi Sapori Autentici

Hamburgers, panini en een enorm aanbod vleeswaren volgens eeuwenoude tradities en familierecepten bereid, die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Piemonte – Turijn – Mei Shi Mei Ke

Mei Shi Mei Ke betekent altijd open, wat ik best grappig vind want ze zijn op zondag dicht. Maar de rest van de week kun je er wel de beroemde dumplings en bao’s van Signora Rosa proeven.

Puglia – Putignano – Salumeria Bianco

Ging sinds 1923 van kruidenierswinkel door vele familiehanden naar een revolutionaire Ristobottega met streetfood en natuurwijnen.

Sardinië – Cagliari – Taquito

Deze taqueria geeft Sardinië een exotisch tintje, met taco’s van lokale en seizoensgebonden ingrediënten en guacamole met totopos.

Sicilië – Ragusa – Delicatessen in Drogheria

Typische gerechten uit de Siciliaanse keuken in een lekker huiselijke sfeer. Eigenaar Marco Brugaletta begon z’n zaakje op zeventienjarige leeftijd en zette na een aantal betere en mindere jaren een terug-naar-de-basiskruidenierswinkel neer die ‘m nu loont.

Toscane – Pontassieve – A Pancia Piena

Een foodtruck buiten Florence die goede hamburgers, sandwiches en prosciutto serveert, op originele wijze: vergezeld door buitengewoon goede wijnen en champagne.

Umbria – Spoleto – Serafino’s Porchetta

Jarenlang reden Serafino Mazzocchi en zijn zoon rond in een foodtruck, maar tot groot genoegen van Spoleto openden de twee later een kleine winkel. Daar serveren ze dezelfde huisgemaakte vleeswaren en een lokale klassieker: porchetta zónder venkel.

Valle d’Aosta – Courmayeur – Pan per Focaccia

Ligurische streekhits in Valle d’Aosta: bij Pan per Focaccia eet je uiteraard focaccia, maar ook farinata en andere zoete en hartige gerechten uit de kustregio verderop.

Veneto – Vicenza – Il Bacaro della Pizza

Il Bacaro della Pizza brengt de traditionele Venetiaanse bacaro samen met hedendaagse pizza – als ‘broertje’ van de bekende pizza Fattora F belooft dat wat. Al open vanaf de ochtend, maar dan met dolci bij de koffie.