Deze kledingstukken vind je standaard in de kledingkast van een Italiaanse man

Als je op straat loopt in Italië zal het je misschien niet meteen opvallen dat de Italiaanse man over het algemeen behoorlijk modebewust door het leven gaat. Deels komt dat doordat de jonge twintigers het straatbeeld beïnvloeden met joggingbroeken en opgeschoren kapsels, maar daarnaast omdat de Italiaanse man vaak subtiel modieus is. Meestal zijn het de vijftigplussers die de show stelen. Ik vroeg zo’n Italiaanse modebewuste vijftigplusser wat er zoal in zijn kast te vinden was.

Italiaanse herenkleding: de essentials

Loafers

Leven op loafers is iets wat veel Italiaanse mannen doen. In de winter worden ze met sokken gedragen maar ze kunnen het hele jaar door. Loafers, mocassins of bordeelsluipers worden zowel door mannen als vrouwen gedragen. Er zijn speciale winkels waar je voet wordt opgemeten voor je eigen persoonlijke lekker zittende loafers.

Een warme waterbestendige jas

Italianen zijn geen fan van kou, wind, regen, hagel en sneeuw. Dus er hangt altijd een warme, waterbestendige jas in de kast van een Italiaanse man. Meestal ook nog een tussenjas, voor frisse lentedagen, die niet te warm en niet te koud is. Daarnaast vaak ook een goede sjaal of das, ze willen geen kou vatten natuurlijk.

Pak op maat

Een goed op maat gemaakt pak is onmisbaar in de Italiaanse kledingkast. Of dat nou voor werk, voor een bruiloft, een avondje naar de opera of gewoon voor een zondagslunch, een goed zittend pak is geen overbodige luxe.

Een goed gestreken hemd

Of misschien kun je hier ‘goed gestreken kleding’ van maken. Vaak zijn vrouw of moeders erg bedreven in het wassen en strijken, maar ook menig man doet het zelf. Ik weet niet wat ze precies doen, maar goed doen ze het wel. Jaloersmakend goed. Eens werd mijn kleding gestreken in een Italiaans huishouden en leek het bijna of ik een hele nieuwe garderobe had.

Een coltrui

Een coltrui is in het kader van geen kou vatten natuurlijk meer functioneel, maar in Italië is een coltrui een eeuwigdurende trend. Het heeft het imago van een pijnzende dichter, een eeuwige romanticus, een literatuur-fanaat of de perfecte schoonzoon.

Witte gympen

Oké, dit is misschien wereldwijd het geval, maar Italiaanse mannen zijn eveneens groot fan van witte gympen. En op de een of andere manier houden ze ze ook goed wit. De absolute favoriet onder zuidelijke Italiaanse mannen is de witte gymp met de wat verhoogde zool. Om drie centimeter langer te lijken wellicht? Wie zal het zeggen.