Dit moet je eten in Modena, de lekkerste stad van Italië

Dat je in heel Italië goed kunt eten is geen vraagstuk, dat is een feit. Wat je waarschijnlijk nog niet wist is dat er een stad is waar je echt speciaal voor het eten naartoe zou moeten. Een stad die ligt in een regio die ook wel ‘De buik van Italië’ wordt genoemd. Als je een eetfanaat bent, moet je Modena zo snel mogelijk bezoeken.

Modena is een relatief kleine (en rustige) stad in Emilia-Romagna en ligt vlakbij Bologna. Als je de regio in een willekeurig gesprek benoemd is de volgende zin altijd: ‘daar kun je lekker eten.’ Zo gek is dat niet; parmaham, mortadella, tortellini, ragù, lasagne, gefrituurde gnocchi, Parmigiano en balsamico azijn komen allemaal uit deze regio. Als je deze stad besluit te bezoeken, pak dan dus vooral je eetlust in.

Eten in Modena

Mercato Albinelli

Deze deels overdekte markthal is een plezierige chaos bestaande uit fruit-, brood-, vlees-, vis- en verse pastakraampjes. En nog veel meer natuurlijk. Dit is de plek waar locals boodschappen doen, oma’s met elkaar kletsen en recepten uitwisselen en waar je zo’n beetje alles wilt proeven wat je ziet. Gelukkig kan dat ook. De markt is geopend van zeven uur ‘s ochtends tot drie uur ‘s middags maar is op zondag gesloten.
Mercato storico Albinelli, Via Luigi Albinelli 13, Modena

Giuseppe Giusti

Dit is een historische en zeer bekende naam in Modena. Zo’n vierhonderd jaar geleden ontdekte hij balsamicoazijn. De familie Giusti staat nog steeds bekend als de beste balsamicoazijnproducent van Italië. In de stad Modena vind je een soort slager/deli genaamd Salumeria Hosteria  Giusti waar je allerlei soorten vleeswaren, kaas, ander eetwaar en balsamicoazijn van goede kwaliteit kunt kopen. Het allerleukste is dat als je een gangetje achterin de winkel en langs de keuken volgt, je in Hosteria Giusti, terechtkomt. Een mini-osteria met slechts vier tafeltjes, waar je kunt eten. Ook kun je bij de Giusti Acetaio, iets buiten de stad, een rondleiding krijgen en alles te weten komen over de beroemde balsamicoazijn.
Salumeria Hosteria Giusti – Via Luigi Carlo Farini 75, Modena 

4 Madonne Caseificio

Een caseificio is een plek waar ze kaas maken, en in het geval van Caseificio 4 Madonne is dat Parmigiano Reggiano. Deze ligt op een kwartiertje met bus 500 of 550. Je kunt hier een rondleiding met proeverij (in het Engels of Italiaans) boeken met een gids. Dit is absoluut de moeite waard en kost twintig euro per persoon. Het hoogtepunt is de hal waar de kazen in torenhoge kasten aan het rijpen zijn.
Caseificio 4 Madonne – Str. Lesignana 130, Modena

Gnoccho fritto

Dit is een fantastische uitvinding uit deze regio: een grote gefrituurde gnoccho oftewel ‘gnoccho fritto.’ Het smaakt meer naar gefrituurd brood dan naar gnocchi en wordt gegeten met allerlei soorten salumi e formaggio. Ook wordt ‘ie als ontbijt gegeten en in de cappuccino gedoopt. Je kunt ze door de hele stad krijgen, maar ga op zoek naar een plek waar staat dat ze ‘al momento’ gefrituurd zijn. Pas trouwens wel op, gnocchi fritti zijn verslavend lekker.

L’Angolo della pasta

Hier kun je zien hoe de specialiteit waar Emilia-Romagna zo trots op is gemaakt wordt: tortellini. Elke dag van half acht ‘s ochtends tot half twee ‘s middags kun je zien hoe een vijftal dames allerlei soorten verse pasta maken. Ze doen het op een manier dat het allemaal vrij simpel lijkt, alsof er geborduurd wordt.
L’Angolo della pasta – Str. Nazionale Pietro Giardini 215, Modena