Amaro del Capo, de kruidenlikeur waar heel Italië bij zweert, is nu in Nederland verkrijgbaar

In heel Italië is er één kruidenlikeur die je altijd en overal na een maaltijd aangeboden krijgt: Amaro del Capo. Ik zou dit drankje niet zo snel een allemansvriend noemen. Lekker voor de liefhebber, dat dan weer wel. Hij doet het goed in een cocktail, en kan zomaar eens je leven redden na de maaltijd. De lieveling uit Italië is nu in Nederland verkrijgbaar.

Het digestief als redding na de maaltijd

De sterke drankkast is een belangrijk onderdeel van lange diners in Italiaanse huishoudens. Persoonlijk ben ik wel eens gered door Amaro del Capo tijdens een diner waarbij ik de zelfgemaakte ravioli zo lekker vond dat ik er – na al een behoorlijk assortiment antipasti – een tweede en toen zelfs een derde bord vroeg. Er bleek vervolgens tot mijn verbazing nog een uitgebreid hoofdgerecht en toetje te komen. Amaro del Capo redde mij die dag. Het koude in combinatie met het frisse zorgde ervoor dat ik niet misselijk en uitgeteld op de bank hoefde te liggen.

Amaro (zo noem je bittere likeur in het algemeen) wordt van origine in Italië, puur, als digestief na een maaltijd gedronken. Al generaties lang is het drinken van een amaro de meest gangbare manier om een etentje met familie en vrienden af te sluiten. Het zou namelijk zowel de spijsvertering bevorderen als lekker zijn.

Amaro del Capo

Amaro del Capo wordt gemaakt van 29 soorten kruiden, vruchten, bloemen en wortels uit de regio Calabrië. Dit is dan ook waar het drankje haar oorsprong kent. Amaro del Capo is bruin van kleur en smaakt erg kruidig, naar munt, tijm, zoethout en ergens ook een beetje naar sinaasappel. Persoonlijk vind ik het smaken naar wat mensen in een heupflacon gieten om warm te blijven tijdens het schaatsen.

Amaro del Capo heeft de manier waarop amaro in Italië wordt gedronken veranderd. Traditionele amaro wordt namelijk op kamertemperatuur werd geserveerd, maar Amaro del Capo wordt over het algemeen ijskoud gedronken. Dit maakt dat het drankje in de laatste vijftien jaar uitgegroeid van regionaal bittertje naar de lieveling van Italië. Uitproberen, maar niet zo’n zin in puur? Probeer Amaro del Capo eens op de volgende manieren:

  • Capo Tonic: Amaro del Capo met tonic en een schijfje limoen.
  • Capo Negroni: Amaro del Capo, gin en rode vermout, gegarneerd met een sinaasappelschil.
  • Capo Affogato: Vanille-ijs met een shot espresso en een scheut Amaro del Capo.