Italiaanse klassiekers die elke thuiskok moet kennen

Met een paar typisch Italiaanse gerechten in je arsenaal waarop je als het ware helemaal kan ‘afstuderen’, maak je elke keer weer indruk op je gasten. En zeker als je als thuiskok niet van de liflafjes bent maar graag echt comfort food op tafel zet, zijn dit volgens onze collega’s en buongustai van FavorFlav acht Italiaanse gerechten om mee te pronken…

Niet voor niets maken veel chefs thuis ook graag eten dat simpel en verwarmend is; in een restaurantkeuken kan het er ingewikkeld en uitdagend aan toe gaan. Thuis wil je dan iets dat niet te gekunsteld is – wat niet betekent dat er geen liefde en aandacht in hoeft te zitten! Dit zijn typisch Italiaanse gerechten waarvan chefs denken dat ze ook thuis in ieders repertoire thuishoren:

Lasagne

Bij lasagne gaat het natuurlijk allemaal om de laagjes. Het is een gerecht dat kenmerkende producten uit de Emilia Romana samenbrengt: goede zuivel, rundvlees en granen (de bloem in het pastadeeg) en die ongeëvenaarde Parmigiano Reggiano.

Bolognese

Eigenlijk bedoelen we hier natuurlijk ragù, de Italiaanse vleessaus waarvoor spaghetti bolognese synoniem is komen te staan maar die in Bologna dus ragù wordt genoemd. Het allerbelangrijkste volgens chefs is dat je het echt echt echt tijd geeft; vaak hebben mensen haast en gooien ze alles te gauw in de pan. Trek er rustig een paar uur voor uit en doe als een Italiaan: in de tussentijd geniet je gewoon van een glas (of twee) goede sangiovese.

Cacio e pepe

Als je dit zelf thuis weleens geprobeerd hebt kan het zijn dat je eindigde met een treurige pan vol klonterige draderige kaas, en dat het in niks leek op de dampende schaal pasta met ultrazacht kaasjasje die de bedoeling was. Het kan een bedrieglijk gerecht zijn: het lijkt zo simpel vanwege het kleine aantal ingrediënten maar het vergt echt wat oefening. Om een zachte emulsie van de kaas en het beetje pastawater te maken moet je timing heel goed zijn, dus blijf oefenen. Want als je het eenmaal onder de knie hebt is dit zo’n geweldige klassieker!

Panzanella

Deze klassieke broodsalade met tomaten, die ooit bedacht is om restjes oud brood te verwerken, is nog zo’n gerecht dat makkelijk lijkt maar echt nog wel wat aandacht vergt. Als je de juiste balans niet vindt heb je een teleurstellende natte zompige hap, en je moet dus op zoek naar de juiste mix van texturen en smaken. Sappige rijpe tomaten, hartige olijven, fruitige olijfolie en knapperig brood. Yum!

Gehaktballetjes

Vooral onder Amerikaanse Italianen is het gerecht spaghetti with meatballs een klassieke hit, en is onderdeel daarvan de iconische red sauce. Maar ook jij kan thuis jouw eigen versie perfectioneren, want het is een knus gerecht waarmee je eindeloos kan variëren. Maak de balletjes eens met lekker veel Parmezaanse kaas, gepofte knoflook door het gehakt en frisse peterselie! Of geroosterde pijnboompitjes, ook zo verrukkelijk…

Melanzane alla parmigiana

Redactiefavoriet, deze ontzettend lekkere aubergine-laagjesschotel met de aardse smaken van aubergine, het umami van de tomatensaus, en algehele verrukkelijkheid van écht goede mozzarella. Ultiem comfort food, en vanwege de tomaat en aubergine nog gezond ook (vinden wij)…

Risotto

Ik word helemaal rustig van roeren in een pan risotto – glas wijn erbij, de voorbije dag mentaal nog even doornemen, en als je na een half uur uit een soort trance ontwaakt staat er opeens een pan vol romig geluk voor je neus. Geweldig toch! Met saffraan (risotto Milanese), met verse truffel, met doperwtjes en salie: ik vind het allemaal even fantastisch. Ook hier geldt weer dat je met weinig ingrediënten, maar wel met rust en tijd iets geweldigs op tafel kan zetten.

Linguine of spaghetti alle vongole

Vrijwel overal langs de kusten van Italië vind je deze klassieker die ook goed thuis te maken is. Vraag je visboer om een netje vongole, maar ik heb het ook weleens stiekem met kokkels gemaakt omdat die direct voorhanden waren. Zo zilt, en met de frisheid van peterselie en citroen en de pittigheid van rode pepertjes echt een topgerecht.

Bron: FavorFlav