Paniek: er dreigt een pastastaking in Italië

Paniek in pastaland! Italië dus. Daar dreigt namelijk een heuse pastastaking aan te komen. Een week lang zonder pasta? Dat is voor de meeste Nederlanders al ondenkbaar. Laat staan voor Italianen. Onze collega’s en buongustai van Favorflav leggen uit.

De pastastaking is in het leven geroepen door de Italiaanse consumentenorganisatie Assoutenti. De reden: de prijs van pasta is in het afgelopen jaar belachelijk hoog geworden. Waar de Italianen in 2022 nog € 1,84 voor een kilo pasta neertelden, is dat in 2023 al gestegen naar € 2,13. Die verhoging lijkt voorlopig nog door te zetten. Met de staking – die een week zou moeten duren – hoopt Assoutenti dat Italiaanse supermarkten de pastaprijzen uiteindelijk omlaag gooien. En dat de Italiaanse regering zich achter de oren krabt, aangezien die een paar weken geleden besloten hebben om de pastaprijzen zo te laten.

Dure tarwe

Hoe het kan dat de pastaprijzen zo de pan uit zijn geschoten? Dat heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne en de inflatie. Tarwe, het belangrijkste ingrediënt om pasta te maken, is om die twee redenen gigantisch duur geworden. De prijzen voor tarwe lijken nu te dalen. Maar fabrikanten geven aan dat dat pasta die nu in de winkels ligt, nog is gemaakt met de dure tarwe. Vandaar dat ook pasta nog steeds zo duur is. Hoewel de pastaprijzen binnenkort écht naar beneden lijken te gaan, gaat het volgens Assoutenti niet snel genoeg. De beschuldiging van ‘graaiflatie‘ is al gevallen.

Geen paniek

Of de paniek echt zo groot is, daar zijn nu wel wat twijfels over. Italianen zijn de allergrootste pasta-eters ter wereld: meer dan 23 kilo pasta per persoon per jaar gaat er doorheen. Daar komt bij dat pasta in Italië nog steeds goedkoper is dan de meeste basisproducten die er verkrijgbaar zijn. De verwachting is dus ook dat een groot deel van de Italianen de staking aan zich voorbij laat gaan. Maar dat neemt niet weg dat ze de prijsverhogingen schandalig vinden. Een beetje boos zullen ze dus wel achter hun bordje spaghetti zitten.

Bron: Favorflav