14 Italiaanse kerstliedjes zodat Mariah Carey even met pauze kan

Als je ook een beetje krankzinnig wordt van het standaard kerstrepertoire, hebben we altijd de Italianen nog om op terug te vallen. Want in Italië maken ze ook gewoon kerstnummers en er zijn genoeg liedjes die je All I want for Christmas voor even kunnen laten vergeten. Of ze allemaal even goed zijn, laat ik aan jou. Ze bieden in ieder geval wat afwisseling in het aftellen naar Kerstmis. Ik presenteer u klassiekers van Boccelli, Pausini, vertalingen van internationale kersthits en moderne kerstliederen van hitzangers van nu. Een kleine waarschuwing dus voor een nogal eclectische mix.

Italiaanse kerstliedjes

Natale allo zenzero – Elio e le Storie Tese

Om te beginnen met een winnaar voor mij. Elio e le Storie Tese is een band die eigenlijk alleen maar belachelijke muziek maakt. Want dit lied klinkt dan gewoon gezellig, Natale allo zenzero betekent ‘gemberkerst’. De boodschap: wist je dat de ware betekenis van Kerstmis… gember is? ‘Regali allo zenzero! Vacanze allo zenzero! Gesù Bambino di zenzero!’, luidt de tekst, oftewel: ‘Gembercadeaus! Gemberfeestdagen! Gemberjezus!’ De band vond het namelijk idioot dat men ineens overal gember in stopte tijdens kerst. Is wat voor te zeggen.

Natale di seconda mano – Francesco De Gregori

In het lied Natale di seconda mano (Tweedehands Kerstmis), geeft de Italiaanse zanger Francesco de Gregori op een zeer poëtische manier een stem aan mensen die gedwongen zijn om van de hand in de tand te leven. Zo ook met de kerst. ’t Is tenslotte niet overal pais en vree.

Tu scendi dalle stelle (e In dulci jubilo) – Claudio Baglioni

Een veertiende eeuws kerstlied van een man die me doet denken aan George Baker als hij in LA The Voices zou zitten. Hij zong zijn versie van ‘Je komt van de sterren naar beneden’ trouwens gewoon in deze eeuw, en als deze je niet bevalt heeft Bocelli er ook nog wel een. Misstaat niet in de doorsnee kerstplaylist.

A Mezzanotte – Elettra Lamborghini

Deze misstaat ook absoluut niet in de doorsnee kerstplaylist, maar dan wel de moderne variant, met kerstbelletjes en een beatje eronder. Mevrouw Lamborghini belooft overigens volgens mij een hartstikke ondeugende kerst zodra het middernacht is.

Regali di Natale – Antonello Venditti

Ja, sorry, of we het nu eens zijn of niet: dit vind ik dus heerlijke Italiaanse muziek. Dramatische muziek, de ontzettend Italiaanse stem van Antonello Venditti en een hopeloos romantische tekst over verloren liefde en kerstcadeaus.

Bohémien – Pinguini Tattici Nucleari

Klinkt allesbehalve kerst, gaat er wel over. Twee mensen voelen zich in Milaan niet helemaal op hun plek tijdens kerst dat door hun buren al volop gevierd wordt, terwijl zij van andere dingen houden. Hun moeder noemt hen bohémien en uiteindelijk komt de buurman room lenen en krijgt hun toekomstige dochter een van hun namen, ofzoiets. Ik moet nog even oefenen.

Bianco Natale – Irene Grandi

Letterlijk vertaald: een witte kerst, door Irene Grandi. Klinkt bekend? Si, ze zingt het stokoude (dreaming of a) White Christmas in het Italiaans én Engels en het is met een beetje oefenen een half-Italiaanse meezinghit.

Buon Natale – Eros Ramazzotti

Eros Ramazzotti is al een eeuwigheid een van de bekendste Italiaanse zangers. Ook al ken je de taal niet, zijn stem wil je wel horen. Ook als hij een kerstliedje zingt. En daarmee uit.

Astro Del Ciel – Laura Pausini

De Italiaanse versie van Stille nacht, Heilige Nacht. Een kerstknaller die sowieso in je afspeellijst moet, alleen dan nu eens in het Italiaans. Door Laura Pausini, want ook zij is een klassieker, met orkest.

Natalo Sezale Regali – Marco Mengoni

Songfestivalsensatie Marco Mengoni is in Italië uiteraard ook al lang op de kersttrein gesprongen. Geen klassieke kerstknaller dus, maar een moderne kersthit met gitaartjes en de nodige drama zoals Mengoni het graag brengt, zingend over een kerst zonder cadeaus.

A natale puoi – Roberta Bonnano

Als je kerstmuziek snel beu wilt zijn, moet je deze even op repeat zetten. Dramatisch en mierzoet, met een dame die niet zingt over alles wat ze wil voor Kerstmis, maar alles wat kan met Kerstmis. Want met Kerstmis kan volgens Bonnano álles meer, van liefde tot gewoon doen. Er is overigens ook een versie met de kinderstem van Alicia, die vind ik eigenlijk liever. Het lied verwierf faam in een panettone-reclame.

Felice Natale – Al Bano

Now that it’s Christmas in een Italiaanse jas. En wel door het fantastische duo Al Bano en Romina Power. Of-ie beter is dan het origineel? Nah. Wel écht een kerstlied.

Andrea Bocelli

Ja, Andrea Bocelli. Behoeft geen introductie en heeft uiteraard gewoon een compleet kerstalbum. Klassiek kerstgeweld wat even heerlijk klinkt, maar waarbij de kans wel aanwezig is dat het ineens teveel wordt. Want Bocelli houdt het niet graag klein.

L’Albero di Natale – Paolo Meneguzzi

Lekker nineties hitje van de oud-winnaar van het songfestival in Chili. Het klinkt dan vrij poppy, hij zingt toch echt over de kerstboom. En zodra de R&B meiden op de achtergrond bijvallen is alles wel duidelijk: dit is een kerstlied.