Soorten wijnglazen: welk wijnglas gebruik je voor welke wijn?

Sinds ik met mijn neus in de wijnboeken heb gezeten, staan er een hoop wijnglazen op non-actief in mijn keukenkastje. Wijn drinken begint bij je wijnglas, en schenk je een mooie Barolo uit, dan moet je z’n intense boeket niet verwaarlozen in de dikke wijd uitlopende kelk die je met je zegeltjes bij elkaar hebt gespaard. Maar welk wijnglas gebruik je nu waarvoor? De soorten wijnglazen gaan verder dan alleen wit, rood en bubbels.

Zo kies je het juiste wijnglas

Een beetje kok kookt met goede pannen, een beetje wijndrinker drinkt uit goede glazen. Er zijn zelfs wijnglazen die zo zijn gemaakt dat de juiste accenten precies op de goede plek van je tong belanden. De beroemde Oostenrijkse glasmaker Riedel begon er ooit mee en heeft intussen voor ongeveer elke druif wel een eigen wijnglas op de markt gebracht. Maar zo ver gaan we het vandaag niet zoeken. Twee vuistregels: hoe dunner, hoe fijner en voor elk type wijn een andere vorm. Hou je het een beetje persoonlijk, dan investeert de wijn ook in jou en laat-ie z’n aroma’s in geuren en kleuren zien. Hier moet je op letten bij het vinden van een geschikt glas bij je te schenken wijn.

Het voetje

Op één been kan een wijnglas dus wel staan, maar daar moet je ‘m ook aan vasthouden. Zeker bij witte wijn moet je warme hand bij de kelk vandaan blijven, zodat je de wijn niet beïnvloedt met je lichaamstemperatuur. De voet is dus niet van levensbelang; als je rood wil drinken, dan kun je ook best een glas zonder voet gebruiken. En als je wit drinkt, dan moet je je wijn gewoon wat meer op tafel laten staan. Maar waag je liever niet aan de Duralex-glaasjes uit de voorraadkast.

De vorm

Waarom geen Duralex? Dat is zo’n wijd uitlopend exemplaar. Het probleem daarvan is dat de aroma’s in de wijn pardoes vervliegen na het inschenken. Er is geen hulprandje om ze binnen het glas te houden, naar je neus te leiden en er is geen ruimte om te walsen. Wijn schenk je over het algemeen dus het liefst in een taps toelopend glas. Alleen luxepoes champagne heeft uiteraard iets aangepaste wensen, die je onder ‘Soorten wijnglazen’ leest.

De kleur

Wil je je wijn tot op de laatste druppel analyseren? Blijf dan weg van gekleurd glas. Wil je gewoon wat lekkers drinken of schenken? Dan maakt het niemand wat uit welke kleur glas je neerzet.

Soorten wijnglazen

Witte wijnglazen

Vraagt om een kleiner en smaller glas, dat de temperatuur behoudt en voorkomt dat smaken vervliegen. Een klein en smal glas heeft een beperkt oppervlakte dat in aanraking komt met zuurstof die de wijn beïnvloedt. Er zijn daarom ook uitzonderingen; witte wijn die juist wél baat heeft bij wat zuurstof schenk je weer in een boller glas. Daarover verderop meer.

Rode wijnglazen

Heeft behoefte aan wat meer zuurstof dan wit, dus een groter glas met meer oppervlak dat in contact met zuurstof. De bolling van het glas is daarmee ook breder en geeft de mogelijkheid tot walsen. Een mooi woord voor de wijn laten dansen in je glas, zodat er zuurstof met de wijn vermengd wordt en meer aroma’s en smaken zich openen.

Wijnglas voor mousserende wijn

Ja, daar is genoeg discussie over, maar de meesten zullen de coupe gelijk afschrijven. Deze is er puur voor de looks en laat de bubbels snel ontsnappen. Een smalle flûte doet dat juist niet en vangt de bubbels heel mooi, maar geeft weer geen ruimte aan zuurstof en dus smaak. Een tulpvormig glas is je antwoord als beste glas voor bubbels, maar veel restaurants gaan tegenwoordig gewoon voor een wittewijnglas. Daarin krijgen de aroma’s alle vrijheid onderin, en houdt de taps toelopende bovenkant nog iets van bubbels binnen.

Special treatment-wijnglazen

  • Prosecco: is niet de grootste fan van zuurstof, dus voelt zich het lekkerst in een flûte in plaats van breder glas
  • Vol, rond wit zoals chardonnay uit warm klimaat: heeft teveel aroma’s en kracht om gevangen te worden in een smal wittewijnglas, dus wil graag een maatje groter dan wit en een maatje kleiner dan rood
  • Barolo, Barbaresco en premium pinot nero: hebben veel subtiele fruitaroma’s die nog los moeten komen, waar het zogenaamde ballonglas (ook wel Bourgogne-glas) zich goed voor leent
  • Sangiovese, Brunello en ander zwaar rood: zijn er gebaat bij om even te ademen voor je ze drinkt, waar ze de ruimte voor krijgen in een Bordeaux-glas met hogere kelk en kortere steel

Wijnglazen kopen

1. Spiegelau Lifestyle – Wittewijnglas – 4 stuks – € 21,99
2. Stolzle Power – Wittewijnglazen – 6 stuks – € 39,95
3. J-Line – Breed wittewijnglas van kristal – 6 stuks – € 99,95
4. L.S.A. Pearl – Rodewijnglazen parelmoer – 4 stuks – € 109,-
5. Schott Zwiesel Pure Bourgogne Goblet Groot – 6 stuks – € 56,40
6. BELO rode wijnglazen Smoke – 2 stuks – € 44,95
7. Schott Zwiesel Finesse tulpvormige champagneflûte – 6 stuks – € 48,-
8. L.S.A. – Aurelia Champagnecoupe – 2 stuks – €62,95
9. Serax Ann Demeulemeester Grace champagneflûte – € 33,45