Italiaanse kerstfilms die je vanavond nog wilt kijken

Mierzoete kerstfilms? In Italië hebben ze er een heel eigen genre voor: cinepanettone. Films zo zoet, feestelijk en herkenbaar als het traditionele kerstbrood panettone. Omdat dat specifieke takje kerstfilms nogal… specifiek is, heb ik daarnaast ook wat lekkers van Netflix, Prime Video én Disney+ verzameld: kerstfilms en kerstseries die je vanavond nog kunt bingen.

Cinepanettone

Verwacht bij cinepanettone geen zoete verhalen als Love Actually, maar gekke typetjes, visuele grappen en dubbele boodschappen. Hieronder een kleine impressie. Smaakt het naar meer? Naast moeder der cinepanettone-films Vacanze di Natale heb je ook nog klassiekers als Natale a Rio, Natale a New York en Natale sul Nilo.

Mocht je liever iets moderners op de buis willen om direct te kijken: deze kerstseries en films met een feestelijk thema staan voor je klaar op Netflix, Prime Video en Disney+. De streamingdiensten zijn vooralsnog geen goudmijn voor kerstfilms, maar daar komt langzaam verandering in. Zo heeft de laatstgenoemde een heel fijne oscarnominatie in de collectie en is de eerste Netflix-serie uit het Italiaanse verdomhoekje gekropen. Deze wordt inmiddels met twee seizoenen internationaal gepromoot, en ook de tweede film is er een uit 2022. Leuk is dat wanneer je een beetje oplet, veel Italiaanse kerstfilms nog altijd in de cinepanettone-hoek zitten; humor met dubbele boodschap, maar dan met íets subtielere types.

Italiaanse kerstfilms op Netflix

Odio il Natale

Oftewel: ik haat Kerstmis. Een verpleegkundige maakt haar familie wijs dat ze een vriend heeft die aanschuift bij het kerstdiner, alleen heeft ze die niet. Wat ze wel heeft zijn nog 24 dagen om er een te vinden. Een soort adventskalender voor het vinden van een vriendje, maar dan zonder vakjes of cadeaus. Kijkt lekker weg dus perfect bingemateriaal, en bonus: dit jaar kwam er een nieuw seizoen 2 uit om er gelijk achteraan te plakken.

Natale a tutti i costi

Deze comedyfilm is een remake van de FranseMes très chers enfants’, over twee ouders met het legenestsyndroom die een slechte smoes verzinnen om hun niet zo lieve kinderen naar huis te lokken met de kerst. Die smoes gaat van kwaad tot erger, waardoor ik de film uit frustratie bijna af wilde zetten, maar daar vond ik ‘m toch net te geinig voor.

Natale a 5 stelle

Een vijfsterrenkerst. De Italiaanse premier gaat rond de kerst op werkbezoek naar Hongarije om zieltjes te winnen. Zijn persoonlijke doel is echter gericht op z’n politieke tegenstander, die tevens z’n minnares is. Helaas ligt er een lijk (een kerstman) in hun suite, dat ze ontdekken wanneer het net gezellig begint te worden in de kamer. Een probleempje dat ze moeten oplossen zonder een schandaal te veroorzaken.

Holiday Home Makeover with Mr. Christmas

Mister Christmas is een binnenhuisarchitect met een naar eigen zeggen healthy obsession for Christmas. Samen met z’n elfjes brengt hij huizen in de kerstsferen. Sowieso geinig als je van extreme kerstversiering of home make-overs houdt, maar in aflevering ‘My Big Fat Italian Christmas’ staat een Italiaans-Amerikaans gezin centraal. De oudste telg wil haar eerste kerst met haar vriendje erbij onvergetelijk maken en schakelt de hulp van Mister Christmas in.

Italiaanse kerstfilms op Disney+ & Prime Video

Le Pupille

Een extreem lieflijk filmpje (je bent er met nog geen veertig minuutjes doorheen, dus je zou er een braadslee tijdens in de oven kunnen jassen) die zich afspeelt in een meisjeskostschool in Italië. Een rijke tante komt de weeskinderen een taart brengen, maar Moeder Overste vindt dat-ie voor de bisschop is. Daar steken de meisjes een stukje voor, alleen belandt-ie daardoor bij de schoorsteenvegers. Le Pupille kreeg een nominatie voor Best Live Action Short Film tijdens de Oscars.

Elf Me

Elf Me is er om met wat jongs om je heen te kijken, met magische kerstelfjes, nostalgisch speelgoed, een schurk en een vleugje generatieconflict. Sarcastische elf Trip wordt verbannen van de Noordpool vanwege een ongeluk met zijn speelgoedcreatie. De film is een en al traditie en zet houten speelgoed tegenover plastic troep met een schimmige speelgoedverkoper die vastbesloten is om Elia’s moeders speelgoedwinkel te ruïneren. Kortom: ingrediënten in overvloed voor kinderen, maar ook voor de oudere kijker nog wat om op te letten.