Italiaanse kerstfilms die je vanavond nog wil kijken

Mierzoete kerstfilms? In Italië hebben ze er een heel eigen genre voor: cinepanettone. Films zo zoet, feestelijk en herkenbaar als het traditionele kerstbrood panettone. Omdat dat specifieke takje kerstfilms nogal… specifiek is, heb ik daarnaast ook wat lekkers van Netflix verzameld: kerstfilms en kerstseries die je vanavond nog kunt bingen.

Cinepanettone

Verwacht bij cinepanettone geen zoete verhalen als Love Actually, maar gekke typetjes, visuele grappen en dubbele boodschappen. Hieronder een kleine impressie. Smaakt het naar meer? Naast moeder der cinepanettone-films Vacanze di Natale heb je ook nog klassiekers als Natale a Rio, Natale a New York en Natale sul Nilo.


Italiaanse kerstfilms op Netflix
Mocht je liever iets moderners op de buis willen om direct te kijken: deze kerstseries en films met een feestelijk thema staan voor je klaar op Netflix. De streamingdienst is vooralsnog geen goudmijn voor kerstfilms, maar daar komt wellicht verandering in. De eerste – net verschenen – serie is uit het Italiaanse verdomhoekje gekropen en wordt zowaar internationaal gepromoot, en ook de tweede film is er een uit 2022.

Odio il Natale

Oftewel: ik haat Kerstmis. Een verpleegkundige maakt haar familie wijs dat ze een vriend heeft die aanschuift bij het kerstdiner, alleen heeft ze die niet. Alleen nog 24 dagen om er een te vinden. Een soort adventskalender voor het vinden van een vriendje, maar dan zonder vakjes of cadeaus.

Natale a tutti i costi

Deze comedyfilm is een remake van de FranseMes très chers enfants’, over twee ouders met het legenestsyndroom die een slechte smoes verzinnen om de kinderen naar huis te lokken met de kerst.

Natale a 5 stelle

Een vijfsterrenkerst. De Italiaanse premier en zijn minnares en tevens politieke tegenstander gaan rond de kerst op werkbezoek naar Hongarije. Helaas ligt er een lijk in hun suite, een probleempje dat ze moeten oplossen zonder een schandaal te veroorzaken.

Holiday Home Makeover with Mr. Christmas

Mister Christmas is een binnenhuisarchitect met een naar eigen zeggen healthy obsession for Christmas. Samen met z’n elfjes brengt hij huizen in de kerstsferen. Sowieso geinig als je van extreme kerstversiering of home make-overs houdt, maar in aflevering ‘My Big Fat Italian Christmas’ staat een Italiaans-Amerikaans gezin centraal. De oudste telg wil haar eerste kerst met haar vriendje erbij onvergetelijk maken en schakelt de hulp van Mister Christmas in.