De leukste Italiaanse podcasts die je mentaal naar Italië brengen

Zijn je vakantiedagen op zo aan het eind van het jaar maar wil je je toch even in Italië wanen? No problemo, want met deze podcasts leer je meer over de cultuur en historie van de laars. En dat gewoon vanuit je luie stoel. Of tijdens de afwas. Dit zijn de leukste Italiaanse podcasts voor lekker luisteren naar verhalen over de maffia tot vakantietips en geschiedenisles.

5x podcasts over Italië

Italië Podcast van Donatello Piras & Eveline Rethmeier

In de Italië Podcast dompel je je iedere week onder in het land waar je nooit over raakt uitgepraat (zoals ze het zelf zeggen). En we zijn het met BNR eens, want zit Italië niet bij ons allemaal in het hart? In deze podcast bespreken Eveline Rethmeijer, oud Italië-correspondent en de Italiaanse Donatello Piras, presentator van Goed Nieuws Vandaag, alles wat het land zo interessant maakt. Van vakantietips tot het nieuws, politiek en cultuur. Er staan al behoorlijk wat afleveringen op Spotify dus met Eveline en Donatello kom jij de winter wel door.

Leven met de maffia

Ga je wel lekker op de maffiaseries die op Netflix te zien zijn? In Italië is de maffia nog altijd actief en journalisten Gabriella Adèr en Sanne de Boer duiken vol in deze duistere wereld. Wel vanuit een klein dorpje in de Italiaanse regio Calabrië dan, waar Sanne woont. Samen gaan deze twee vrouwen op zoek naar de banden tussen Nederland en de ‘Ndrangheta, de beruchte maffiabende in Calabrië. Deze vijfdelige podcast serie is gemaakt door KRO-NCRV en NPO Radio 1.

A history of Italy

In het Engels maar hé, dat spreken we tegenwoordig allemaal. In deze podcast krijg je iedere week in zo’n twintig minuten een geschiedenisles over Italië. Het gaat superver terug in de tijd, van de val van het Romeinse rijk in 476 tot de Renaissance en het heden. Mike Corradi is de host van deze podcast, hij is een Italiaans-Engelse leraar die in het noorden van Italië woont. Op zijn website heeft hij zo’n 46 pagina’s aan podcasts, dus dat wordt lekker doorluisteren deze winter.

Untold Italy

Nog zo’n leuke Engelse podcast over Italië is Untold Italy, een reispodcast die je graag meeneemt buiten de gebaande paden. De Australische Katy Clark weet wel waar ze het over heeft want ze komt al meer dan 20 jaar in mijn favoriete land. Daarnaast laat ze in haar podcast ook locals aan het word die tips geven over het beste traditionele eten, authentieke trips in Italië en hoe la dolce vita te leven.

Italian Art Pods

Spreek je een aardig woordje over de grens, dan is het een aanrader om de podcast Italian Art Pods aan te zetten. In de podcasts behandelen Erika en Beatrice iedere aflevering een nieuwe, bekende kunstenaar of schrijver van Italiaanse bodem. Dit doen ze op een rustige manier zodat je tegelijkertijd je Italiaans kunt bijspijkeren. Eerst nog even oefenen? Hier vind je de beste podcasts om Italiaans te leren.