6x de beste podcasts om Italiaans te leren

De komende koude maanden zijn de perfecte tijd om je Italiaans wat bij te spijkeren. Zo kom je komende zomer beslagen ten ijs wanneer je een pizza wilt bestellen of die leuke barman wilt versieren. Nu kun je met je neus in de boeken gaan zitten, maar je kunt ook gewoon een podcast opzetten. Dit zijn de beste podcasts om Italiaans te leren, van complete beginner tot ervaren spreker.

Italiaans leren met een podcast

Joy of Languages

Ooit heb ik Duolingo geïnstalleerd om Italiaans te leren maar ik kwam niet veel verder dan het leren van het Italiaanse woord voor “appel” en “komkommer”. Handig als je bijna verhongert in Italië, maar volgens mij doen ze in Italië helemaal niet aan komkommers. Vrij nutteloos dus. Bij Joy of Language begrijpen ze dat en daarom leer je meteen de woorden en zinnen die écht nodig zijn. Hoe eten te bestellen als een local bijvoorbeeld, of de beste Italiaanse gezegdes zodat je in de bar indruk kunt maken. Met deze korte podcasts kom je echt een heel eind.

Coffee Break

Coffee Break is een bekendere podcast om talen te leren zoals Italiaans, Portugees, Spaans of Duits. Wat perfect is aan deze podcast is dat je hier terecht kunt voor podcasts voor beginners als intermediate en advanced. De eerste lessen gaan over hoe je jezelf kunt voorstellen en waar je vandaan komt. De advanced lessen gaan dieper in op de grammatica en je leert er gesprekken te volgen van drie vrienden. Per level vind je bijna twintig podcasts. Als je serieus bent met het leren van Italiaans moet deze sowieso bovenaan je podcastlijst.

News in Slow Italian

Als je al wat basisskills onder de knie hebt, is deze podcast erg fijn. In News in Slow Italian wordt het wekelijke nieuws besproken. Zowel in Italië als wereldwijd en van politiek tot aan cultuur en technologie. Handig, want dan ben je meteen op de hoogte van wat er allemaal speelt. Ook hier heb je gradaties, van beginner tot meer advanced. Wat helemaal fijn is dat je kunt meelezen (in het Engels) terwijl er wordt gesproken. Dat maakt het leren een stuk makkelijker.

Tutta Lingua

De podcasts van Tutta Lingua gaan meer in op grammatica en het vervoegen van werkwoorden. Niet heel sexy, maar wel heel nodig als je een taal goed onder de knie wilt krijgen. De podcasts duren tussen de vijftien à dertig minuten en er wordt gezegd dat je er zelfs in de auto naar kunt luisteren. Dat is niet helemaal mijn ding, dus ik luister liever naar deze Italiaanse podcast terwijl ik op de bank aantekeningen kan maken.

Lingua

Als je het Italiaans al onder de knie hebt en wilt luisteren naar verhalen over eten, de liefde en moederschap, is de Italiaanse podcast Lingua perfect. Deze podcast is van Mariachiara Montera, een bekende Italiaanse foodie. Het zijn echte, diepgaande verhalen, allemaal met eenzelfde rode draad: eten. Een soort van Italiaanse Sex and the City met echte verhalen van vrouwen. Deze podcast heeft zes afleveringen die allemaal zo’n dertig minuten duren.

Divino

Nog zo’n podcast voor gevorderden is Divino. In deze podcast nemen Roberto Cipresso en zijn vriend Federico Buffa je mee naar de Italiaanse wijngaarden en kelders om verhalen te ontdekken. Roberto is een wereldbekende wijnmaker en Federico is een Italiaanse journalist. Samen gaan ze op onderzoek uit wat wijn betekent door de jaren heen voor de mens heeft betekend en wat de verschillen in wijn zijn per continent. Handig voor zowel je wijnkennis als je Italiaans.