Italië is op berenjacht naar JJ4

De berenjacht in de Dolomieten is geopend, waar afgelopen week een beer een hardloper aanviel die de ongelukkige ontmoeting niet overleefde. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de boosdoener JJ4 is, die op dit moment de meest gezochte beer van Italië is.

Probleemberen

Het is niet de eerste keer dat JJ4 in aanraking komt met justitie. Na een aanval op een vader en zoon in 2020 werd voor de beer al eens de doodstraf geëist, maar dat werd toentertijd afgewezen. Nu het eerste voorval met dodelijke afloop heeft plaatsgevonden, zijn omwoners het beu en is de beer los.

Een herpopulatieprogramma heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de beren met tweehonderd man de bossen in Trentino domineren. Ook JJ4 heeft roots elders, zijn ouders werden vanuit Slovenië naar Italië gehaald, waar ze zich voortplantten. Verschillende probleemberen hebben al aanvaringen gehad met joggende Italianen, maar de aanvallen waren nooit eerder fataal. Tot de 26-jarige Andrea Papi ten prooi viel aan JJ4. “Weten dat Andrea was overgeleverd aan een beer maakt me kapot,” schrijft z’n moeder aan de autoriteiten.

Verhuisplannen

Dierenrechtenorganisaties spreken de boze rechterkant van Italië tegen en krijgen bijval van journaliste Salvaggia Lucarelli, die op Facebook schrijft: “Ik vraag me af welk recht wij hebben om een dier te doden dat niet ons huis binnenkomt, maar dat in het bos leeft waar wij erop uittrekken.”

De Italiaanse minister van milieu Gilberto Pichetto Fratin oppert om de beren te verhuizen naar andere delen van het land, of weer naar het buitenland. Bewoners zouden volgens hem bewapend kunnen worden met anti-agressiespray. De overheid raadt verder aan om wanneer oog in oog met een beer, stil moet blijven staan en vooral niet weg moet rennen. Nadere instructies heb ik alleen niet voor je, maar een beer valt in ieder geval niet zomaar aan als jij je koest houdt.